• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par attiecībām ar Austriju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.2003., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81018

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts atbalstu komercdarbības uzsācējiem

Vēl šajā numurā

13.11.2003., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par attiecībām ar Austriju

Vakar, 12. novembrī, ekonomikas ministrs Juris Lujāns Austrijas Ekonomikas ministrijā tikās ar šīs valsts ekonomikas ministru Martinu Bartenšteinu.

Austrijas ekonomikas ministrs augstu novērtēja tik īsā laikā (kopš neatkarības atgūšanas) sasniegto Latvijas tautsaimniecības attīstībā un apgalvoja, ka viņš “ar skaudību skatās uz savu Latvijas kolēģi, jo Latvijā vērojams tik būtisks iekšzemes kopprodukta pieaugums un ražošanas apjomu kāpums, par kādiem Austrija šobrīd var tikai sapņot”.

Ministru tikšanās laikā galvenais sarunu temats bija abu valstu ekonomiskā sadarbība, kas tika pārrunāta divos Latvijai ļoti nozīmīgos aspektos: lai veicinātu Austrijas investīciju piesaisti Latvijai, gan arī mazu un vidēju valstu sadarbības aspektā, aizstāvot savas intereses Eiropas Savienībā (ES).

Investīciju piesaistē būtiska loma ir Latvijas uzņēmēju sadarbībai ar Austrijas federālo zemi Štīriju, kas ir viena no ekonomiski attīstītākajām Austrijas zemēm. Katrs trešais progresīvās tehnoloģijas produkts nāk no šīs zemes, arī autorūpniecībā ir lieli panākumi. Lai personīgi iepazītos ar šā reģiona sasniegumiem, tiktos ar Štīrijas zemes finanšu un ekonomikas ministru, kā arī Tirdzniecības kameras pārstāvjiem un uzņēmējiem, J.Lujāns 13.novembrī apmeklēs Štīriju.

Turpmākā ekonomiskā sadarbība starp Latviju un Austriju varētu tikt attīstīta šādās nozarēs: augsto tehnoloģiju un zinātņu jomā, tūrismā un viesnīcu biznesā, transporta un loģistikas nozarē. Šīs sadarbības kontekstā Latvija Austrijai ir pievilcīga kā Eiropas Savienības robeža ar Austrumiem, kā arī Latvija zemo izmaksu dēļ varētu būt vieta, kur Austrijas uzņēmumiem izvietot savas ražotnes. Būtiska loma turpmākai sadarbības aktivizēšanai varētu būt arī apstāklim, ka Latvijas nodokļu sistēma šobrīd ir viena no pievilcīgākajām Eiropā.

Līdz šim Austriju un Latviju nav vienojusi intensīva divpusējā ekonomiskā sadarbība, bet pašreizējie politiski ekonomiskie apstākļi (Latvijas pievienošanās ES no nākamā gada maija) ir ļoti labvēlīgi divpusējo ekonomisko attiecību uzlabošanai.

2003.gada pirmajos sešos mēnešos Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Austriju sasniedza 40,4 miljonus ASV dolāru, ieņemot 20.vietu starp visiem Latvijas tirdzniecības partneriem. Eksports šajā laika posmā sasniedza 7,1 miljonu ASV dolāru (pieaugot par 30% salīdzinājumā ar eksporta apjomu šajā pašā laika posmā gadu iepriekš), bet imports no Austrijas — 33,3 miljonus ASV dolāru (pieaugot par 31,9% salīdzinājumā ar attiecīgo laika posmu pagājušajā gadā).

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!