• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pievienotās vērtības nodokli medikamentiem un grāmatām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.2003., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81025

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Plenārsēdes stenogramma

Vēl šajā numurā

13.11.2003., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pievienotās vērtības nodokli medikamentiem un grāmatām

Valsts prezidente vēstulē Saeimas priekšsēdētājai un Ministru prezidentam

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 12. novembrī nosūtīja vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Ingrīdai Ūdrei un Ministru prezidentam Einaram Repšem.

 

“2003.gada 6.novembrī Saeima pieņēma likumu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”. Minētais likums paredz atlikt 7.Saeimas 2001.gada 22.novembrī noteikto pievienotās vērtības nodokļa deviņu procentu likmes piemērošanu medikamentiem no 2004.gada 1.janvāra uz 1.maiju. Pēc 2003.gada 6. novembra, kad Saeimā tika pieņemti grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”, pie manis ar lūgumu neizsludināt un nodot tos otrreizējai caurlūkošanai vērsās Latvijas Ārstu biedrība, Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija SUSTENTO, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Pensionāru federācija, Invalīdu tiesību aizsardzības centrs, Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācija, organizācija “Glābiet bērnus”, 37 Saeimas deputāti, Latvijas Farmaceitu biedrība, Latvijas Aptiekāru asociācija, reģionālā arodbiedrības organizācija “Brocēni” un Neatkarīgo ārstu ekspertu birojs. Uzskatu, ka iebildumi pret deviņu procentu pievienotās vērtības nodokļa likmes piemērošanu medikamentiem ir pamatoti, un grūti izprotams ir izpildvaras un likumdevēju lēmums paturēt šo likmi nemainīgu.

Medikamentu iegāde ir ārkārtīgi svarīgs sociāls jautājums, un pievienotā vērtības nodokļa ieviešanas rezultātā šo preču grupas cenas padārdzinājums negatīvi ietekmēs plašas iedzīvotāju daļas iespējas iegādāties minētās preces. Tas ietekmēs arī ārstniecības iestāžu darbu, jo arī tām ar esošo trūcīgo finansējumu būs nepieciešams papildu finansējums medikamentiem. Situācijā, kad Latvijā nepastāv optimāls kompensācijas mehānisms, kas nodrošinātu mazturīgos Latvijas iedzīvotājus ar nepieciešamajiem medikamentiem un medicīnas palīgierīcēm, atstāt spēkā likuma prasību par 9% pievienotās vērtības nodokļa likmes piemērošanu medikamentiem ir nepārdomāti. Vēlos vērst Saeimas uzmanību uz to apstākli, ka PVN likmju atšķirības Baltijas valstīs varētu izraisīt negatīvas sekas šo valstu medikamentu tirgū un nevienlīdzīgus nosacījumus patērētāju iespējām iegādāties šīs preces. Veidojot Latvijas fiskālo politiku, būtu vēlams ņemt vērā, ka Lietuvā un Igaunijā medikamentu piegādēm tiek piemērota 5% samazinātā pievienotās vērtības nodokļa likme. Tāpat būtu izvērtējama šīs nodokļu likmes iespējamās atšķirības ietekme uz vietējo farmaceitiskās darbības uzņēmumu attīstību Baltijā. Šā gada 11.novembrī sanāksmes laikā Valsts prezidenta kancelejā Finanšu ministrijas eksperti, kā arī Saeimas atbildīgo komisiju pārstāvji norādīja, ka šajā situācijā samazinātās 9% pievienotās vērtības nodokļa likmes piemērošana no 2004.gada 1.maija vai arī 5% likme no 2004.gada 1.janvāra nerada būtisku ietekmi uz valsts budžeta ieņēmumu daļu. Šādā situācijā ir iespējams beidzot izšķirties par samazinātās 5% pievienotās vērtības nodokļu likmes piemērošanu medikamentiem 2004.gadā un turpmāk ilgtermiņā. Pastāvīgi mainot likmes piemērošanas datumu, tiek saasināta sociālā spriedze un neskaidrība sabiedrībā.

Eiropas Savienības direktīvas, kas nosaka samazinātās likmes pievienotās vērtības nodokļa piemērošanu, paredz iespējas Latvijai kā Eiropas Savienības dalībvalstij piemērot arī piecu procentu samazināto minētā nodokļa likmi. Ņemot vērā to, ka nepastāv Eiropas Savienības ierobežojumi samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes piemērošanai piecu procentu apmērā un Latvijai pašai ir visas tiesības un iespējas izvēlēties pamatotu un izsvērtu lēmumu par samazināto nodokļu likmi medikamentiem, es kā Valsts prezidente neredzu pietiekamu iemeslu neizmantot šo likumdošanas iespēju piemērot likumu atbilstoši situācijai un samērīgi ar iedzīvotāju ienākumu līmeni.

Ņemot vērā 2003.gada 6.novembrī Saeimā pieņemtā likuma “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” saistību ar valsts budžetu pavadošo likumprojektu kopumu, kā arī šī likuma tiešo fiskālo ietekmi uz 2004.gada valsts budžetu, kura izskatīšana Saeimā galīgajā lasījumā ir noteikta 2003.gada 13.novembrī, esmu pieņēmusi lēmumu izsludināt likumu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””.

Vienlaikus es aicinu Ministru kabinetu un Saeimu izmantot laiku līdz 2004.gada 1.maijam un nekavējoties uzsākt darbu pie pievienotās vērtības nodokļa likmes pārskatīšanas un samazināšanas iespējām attiecībā uz likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” 6.? panta 1. līdz 4.punktā norādītajām precēm un pakalpojumiem, proti, medikamentiem, grāmatu piegādēm, zīdaiņu specializētajiem produktiem, kā arī veterinārajiem medikamentiem.”

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!