• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2003. gada 30. oktobra likums "Par vieglo automobiļu un motociklu nodokli". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.11.2003., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81065

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kultūrkapitāla fonda likums

Vēl šajā numurā

14.11.2003., Nr. 161

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 30.10.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Par vieglo automobiļu un motociklu nodokli

1.pants. Likumā lietotie termini

Šajā likumā lietotie transportlīdzekļu tipu nosaukumi atbilst Latvijas nacionālajā transportlīdzekļu tipu un to definīciju standartā noteiktajai klasifikācijai un transportlīdzekļu uzskaites tehniskajiem datiem.

2.pants. Nodokļa objekts

Ar vieglo automobiļu un motociklu nodokli (turpmāk — nodoklis) apliekamais objekts ir vieglie automobiļi un motocikli.

3.pants. Nodokļa maksātāji

Nodokļa maksātāji ir visas juridiskās un fiziskās personas, uz kuru vārda saskaņā ar šo likumu Latvijā tiek reģistrēti vieglie automobiļi vai motocikli.

4.pants. Nodokļa likmes

(1) Vieglajiem automobiļiem nodokli aprēķina atkarībā no automobiļa vecuma (skaitot no pirmās reģistrācijas gada ārvalstīs) pēc šādām likmēm:

1) iepriekš nereģistrētiem automobiļiem un automobiļiem, kas nav vecāki par gadu, — 250 latu;

2) gadu veciem automobiļiem — 200 latu;

3) divus gadus veciem automobiļiem — 150 latu;

4) trīs gadus veciem automobiļiem — 125 lati;

5) četrus gadus veciem automobiļiem — 100 latu;

6) piecus līdz septiņus gadus veciem automobiļiem — 75 lati;

7) astoņus gadus veciem automobiļiem — 80 latu;

8) deviņus gadus veciem automobiļiem — 85 lati;

9) desmit gadus veciem automobiļiem — 90 latu;

10) 11 gadus veciem automobiļiem —100 latu;

11) 12 gadus veciem automobiļiem — 110 latu;

12) 13 gadus veciem automobiļiem — 130 latu;

13) 14 gadus veciem automobiļiem — 150 latu;

14) 15 gadus veciem automobiļiem — 170 latu;

15) 16 gadus veciem automobiļiem — 190 latu;

16) 17 gadus veciem automobiļiem — 210 latu;

17) 18 gadus veciem automobiļiem — 230 latu;

18) 19 līdz 25 gadus (ieskaitot) veciem automobiļiem — 250 latu.

(2) Motocikliem nodokli aprēķina atkarībā no motocikla vecuma (skaitot no pirmās reģistrācijas gada ārvalstīs), šā panta pirmajā daļā automobiļiem noteiktās attiecīgās likmes reizinot ar 0,25.

(3) Ja nav iespējams noteikt vieglā automobiļa vai motocikla pirmās reģistrācijas gadu ārvalstīs, nodokli aprēķina pēc vieglā automobiļa vai motocikla vecuma, skaitot no izgatavošanas gada.

5.pants. Atbrīvojumi

(1) No nodokļa ir atbrīvoti vieglie automobiļi un motocikli, kuri atbrīvoti no muitas nodokļa atbilstoši Eiropas Savienības regulai 918/83.

(2) No nodokļa ir atbrīvoti vieglie automobiļi un motocikli, kas vecāki par 25 gadiem.

(3) No nodokļa ir atbrīvoti:

1) vieglie automobiļi ar elektromotoru (elektromobiļi);

2) speciālie vieglie automobiļi (piemēram, ātrās medicīniskās palīdzības vieglie automobiļi, dzīvojamie vieglie automobiļi, vieglie katafalkautomobiļi);

3) vieglie automobiļi, kas speciāli aprīkoti, lai pārvadātu riteņkrēslos sēdošos invalīdus.

(4) No nodokļa ir atbrīvoti īpaši sagatavoti sporta vieglie automobiļi un motocikli.

(5) No nodokļa ir atbrīvoti operatīvie vieglie automobiļi un motocikli, kas paredzēti Iekšlietu ministrijas un Aizsardzības ministrijas iestāžu vajadzībām vai Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

(6) Nodokli nemaksā invalīdi ar pārvietošanās traucējumiem, kuriem ir noteiktas medicīniskās indikācijas speciāli pielāgoto vieglo automobiļu iegādei un pabalsta saņemšanai transporta izdevumu kompensācijai (par vienu uz attiecīgās personas vārda reģistrētu speciāli pielāgoto vieglo automobili). Ja speciāli pielāgotais vieglais automobilis tiek pārdots vai citādi mainās tā īpašnieks, reģistrējot attiecīgo vieglo automobili uz jaunā īpašnieka vārda, nodoklis maksājams saskaņā ar šā likuma 6.pantu, ja jaunajam īpašniekam nav tiesību uz atbrīvojumu no nodokļa saskaņā ar šo likumu.

(7) No nodokļa ir atbrīvoti vieglie automobiļi un motocikli, kuri reģistrēti citās Eiropas Savienības dalībvalstīs un ar kuriem to īpašnieki vai valdītāji iebrauc Latvijā un kurus lieto Latvijā, ja normatīvajos aktos nav paredzēta šāda vieglā automobiļa vai motocikla reģistrācija Latvijā.

(8) Ja vieglais automobilis vai motocikls pārbūvēts (pārveidots) no cita tipa transportlīdzekļa, kurš nav bijis aplikts ar nodokli vai ir bijis atbrīvots no nodokļa, nodoklis maksājams pirms šāda vieglā automobiļa vai motocikla reģistrācijas pēc jaunajiem nosacījumiem.

(9) Ja vieglais automobilis vai motocikls nav bijis aplikts ar nodokli vai ir bijis atbrīvots no nodokļa saskaņā ar šo likumu, bet tiek reģistrēts pēc jaunajiem nosacījumiem, pēc kuriem atbrīvojums no nodokļa vairs nav piemērojams, nodoklis maksājams pirms šāda vieglā automobiļa vai motocikla reģistrācijas pēc jaunajiem nosacījumiem.

6.pants. Nodokļa maksāšana

(1) Nodokli maksā par:

1) pirmo reizi Latvijā reģistrējamu vieglo automobili vai motociklu;

2) reģistrējamu vieglo automobili vai motociklu saskaņā ar šā likuma 5.panta sestās daļas otro teikumu, astoto vai devīto daļu;

3) reģistrējamu vieglo automobili vai motociklu saskaņā ar šā likuma 7.pantu.

(2) Persona saskaņā ar šo likumu aprēķināto nodokli iemaksā valsts budžetā pirms attiecīgā vieglā automobiļa vai motocikla reģistrācijas Ceļu satiksmes drošības direkcijā.

(3) Reģistrējot vieglo automobili vai motociklu Ceļu satiksmes drošības direkcijā šā panta pirmajā daļā paredzētajos gadījumos, persona uzrāda nodokļa samaksas apliecinājumu.

(4) Latvijā vieglo automobili vai motociklu nereģistrē šā panta pirmajā daļā paredzētajos gadījumos, ja nav samaksāts nodoklis saskaņā ar šo likumu.

(5) Juridiskās un fiziskās personas nodokli par vieglo automobili vai motociklu, kurš uz laiku ievests no ārvalsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, maksā saskaņā ar kārtību, kāda noteikta muitas nodokļa maksāšanai.

7.pants. Nodokļa atmaksāšana

(1) Nodokli atmaksā 30 dienu laikā pēc nodokļa maksātāja attiecīga pieprasījuma saņemšanas, ja vieglo automobili vai motociklu sešu mēnešu laikā pēc reģistrācijas noņem no uzskaites tā izvešanai no Latvijas.

(2) Ja nodoklis ir atmaksāts (vai to paredzēts atmaksāt) saskaņā ar šā panta pirmo daļu, bet vieglais automobilis vai motocikls netiek izvests no Latvijas vai tiek izvests, bet pēc tam atkal ievests Latvijā un atkārtoti reģistrēts Latvijā, nodoklis maksājams saskaņā ar šā likuma 6.pantu.

8.pants. Nodokļa administrācija

Kārtību, kādā iekasē, maksā un administrē nodokli, kā arī nodokļa administrācijas iecelšanas kārtību nosaka Ministru kabinets.

Likums stājas spēkā ar īpašu likumu.

Likums Saeimā pieņemts 2003.gada 30.oktobrī.

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2003.gada 14.novembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!