• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Latvijas neatkarības izjūtu ārzemēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.11.2003., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81091

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Es robežojos ar visu, un man nav robežsargu...

Vēl šajā numurā

14.11.2003., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Latvijas neatkarības izjūtu ārzemēs

Lietuvā

12. novembrī Viļņā Latvijas vēstniece Lietuvā Maira Mora un Latvijas Fotogrāfijas muzeja pārstāvis fotovēsturnieks Pēteris Korsaks Lietuvas fotomākslinieku savienības galerijā “Prospekto” atklāja latviešu fotomākslinieka Kārļa Lakšes (1892.—1949.) fotoizstādi “Liecinieka misija”. Atklāšanā vēstniece nolasīja arī Latvijas Fotogrāfijas muzeja vadītāja Viļņa Auziņa uzrunu Lietuvas Fotomākslinieku savienībai.

K. Lakšes fotogrāfijas ļauj ieskatīties Latvijas pirmās brīvvalsts saimnieciskajā, kultūras un sabiedriskajā dzīvē, tās raksturo cilvēkus un arī tā laika dzīves noskaņu, jo fotogrāfs ir iemūžinājis pilnīgi visu — arhitektūru, cilvēkus, ainavas, kā arī sava laika sabiedriskos notikumus.

Izstāde Viļņā būs skatāma līdz novembra beigām.

Latvijas vēstniecība Lietuvā ir organizējusi vairākus pasākumus Latvijas Republikas neatkarības astoņdesmit piektās gadadienas atzīmēšanai.

18. novembrī — svinību galvenais un vērienīgākais pasākums — latviešu un lietuviešu jauno mākslinieku izstāde “2 Show” Laikmetīgās mākslas centrā Viļņā. Izstāde būs apskatāma no 2003. gada 18. novembra līdz 2004. gada janvārim. “2 Show” parādīs to, kā jauns radošs cilvēks gleznās un zīmējumos, tekstā un mūzikā, kustīgos attēlos un fotogrāfijās pārdomā mūsdienas un pauž attieksmi pret tām. Izstādē piedalīsies ap 40 Latvijas un Lietuvas jauno vizuālo mākslinieku. Pēc izstādes atklāšanas notiks pieņemšana par godu valsts svētkiem.

20.novembrī — piemiņas zīmes atklāšana Kauņā, vietā, kur laika posmā no 1923. gada februāra līdz 1940. gada augustam atradās Latvijas Republikas sūtniecība Lietuvas Republikā. Pēc tam Kauņas apriņķa arhīvā tiks atklāta izstāde par Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas diplomātisko attiecību pirmsākumiem. Šis projekts tapis sadarbībā ar Lietuvas arhīvu departamentu, Latvijas Valsts arhīvu ģenerāldirekciju, abu valstu arhīviem un Lietuvas vēstniecību Latvijā.

21.novembrī — piecu Latvijas mūsdienu mākslinieku kopējas personālizstādes atklāšana (glezniecība, grafika, tēlniecība) galerijā VARTAI Viļņā. Izstāde būs apskatāma no 2003. gada 21. novembra līdz 5. decembrim.

 

Igaunijā

Latvijas Republikas proklamēšanas 85. gadadienas svinību ietvaros Latvijas vēstniecība Igaunijā organizēja latviešu mākslinieka Ludolfa Liberta izstādi, kas tika atklāta 13. novembrī Adamson-Eric muzejā Tallinā. Izstāde veidota, pateicoties labai sadarbībai ar Latvijas Valsts Mākslas muzeju un Adamson-Eric muzeju. Igauņi varēs iepazīties ar latviešu meistara gleznām un scenogrāfijas darbiem. Izstādes kuratore Aija Brasliņa izstādes papildināšanai izmantojusi arī informatīvos un fotomateriālus. L. Liberta izstāde turpina latviešu klasiķu sēriju Igaunijā. Pirms tam šajā muzejā bija iespējams aplūkot Kārļa Padega (2000.g.) un Sigismunda Vidberga (2001.g.) izstādes.

Izstādi atklāja Latvijas vēstnieks Igaunijā Edgars Skuja un Valsts Mākslas muzeja direktore Māra Lāce. Izstāde būs apskatāma līdz 2004. gada 18. janvārim.

18.novembrī notiks kora “Latvija” koncerts, kā arī citi pasākumi, atzīmējot Latvijas neatkarības gadadienu.

 

Čehijā

Latvijas Republikas vēstniecība Čehijas Republikā 13.novembrī rīkoja oficiālu pieņemšanu par godu Latvijas Republikas proklamēšanas dienai. Pieņemšana notika Prāgas Nacionālā muzeja telpās, to atklāja Latvijas Republikas Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers, kurš no 12.novembra līdz 14.novembrim uzturējās darba vizītē Čehijas Republikā, un Latvijas Republikas vēstniece Čehijas Republikā Iveta Šulca.

Pieņemšanas laikā uzstājās Rīgas skolēnu pils tautas deju ansamblis “Uguntiņa” un koklētāju ansamblis “Austriņa”. Klātesošie varēja nobaudīt Latvijas rupjmaizi, kaņepju sviestu, melno balzamu un “Laimas” šokolādi.

16.novembrī pēc Prāgas Evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzes dievkalpojuma Prāgas Mārtiņa baznīcā, kuru vadīja mācītājs P.Brūvers, Latvijas Republikas vēstniece Čehijas Republikā Iveta Šulca teica uzrunu latviešu kopienai, uzstājās koris “Ausma”, pēc tam Latviešu apvienība Čehijā un Slovākijā rīkoja pieņemšanu restorānā “Wolfgang Inna”.

 

Austrijā

10. novembrī Latvijas vēstniecība Austrijā rīkoja Latvijas Republikas proklamēšanas 85. gadadienai veltītu svinīgu pasākumu. Austrijas Nacionālās bibliotēkas Svētku zālē, kas ir viena no slavenākajām baroka stila publiskajām telpām Eiropā, notika izstādes atklāšana un diplomātiskā pieņemšana. Literatūras izstādi “No pagātnes uz nākotni: Latvijas un Austrijas kultūrvēsturiskās saiknes” no saviem fondiem sagatavojusi Latvijas Akadēmiskā bibliotēka. Tā organizēta sadarbībā ar Latvijas Akadēmisko bibliotēku, Austrijas Nacionālo bibliotēku un Austrijas Federālo Izglītības, zinātnes un kultūras ministriju. Literatūras izstāde iepazīstina ar Latvijas un Austrijas kultūrvēsturiskajiem sakariem gadsimtu laikā, ar kultūras un saimniecisko sadarbību pēc diplomātisko attiecību nodibināšanas 1921. gada 17. februārī, kā arī pēc to atjaunošanas 1991. gada 28. augustā.

Uz svinīgo pasākumu un pieņemšanu bija aicināti Austrijas politikas, kultūras, preses un saimniecisko aprindu, kā arī diplomātiskā korpusa pārstāvji, uz valsts svētku svinībām bija ielūgti Austrijā dzīvojošie tautieši.

Sapulcējušos viesus sveica LR ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Austrijā Elita Kuzma, Austrijas Nacionālās bibliotēkas ģenerāldirektore Dr. Johanna Rahingere un Latvijas Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere. Svētku uzrunu teica Latvijas izglītības un zinātnes ministrs Dr. Kārlis Šadurskis un Austrijas federālā izglītības, zinātnes un kultūras ministre Elizabete Gērere.

Svinīgajā pasākumā piedalījās pianists Harijs Bašs un vijolnieks Jānis Bulavs.

Ārlietu ministrijas preses centrs

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!