• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu ekonomiku Eiropas kontekstā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.11.2003., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81096

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts galvojumu Hipotēku un zemes bankai

Vēl šajā numurā

14.11.2003., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mūsu ekonomiku Eiropas kontekstā

Ekonomikas ministrs Juris Lujāns 9. starptautiskajā ekonomikas un finanšu forumā Austrijā prezentēja Latviju kā valsti, kuras prioritāte ir zināšanās balstīta ekonomika. Uzrunājot foruma dalībniekus — Eiropas vadošo augstskolu un pētniecības institūtu zinātnisko eliti, J.Lujāns kā inovatīvās darbības priekšnoteikumu uzsvēra profesionāļu un augsti kvalificētu speciālistu nozīmi. Norādot uz augsto studējošo īpatsvara attiecību — 47 studenti uz 1000 iedzīvotājiem, J.Lujāns uzsvēra to kā labu priekšnoteikumu zināšanās balstītas ekonomikas attīstībai, jo “valsts uzdevums ir sekmēt šīs attiecības konsekvenci un apstākļus zinātniskā potenciāla darbības rezultātu ieviešanai ekonomisko procesu attīstībā”.

J.Lujāns norādīja, ka Latvija kļuvusi par vienu no valstīm ar visstraujākajiem attīstības tempiem Eiropā — iekšzemes kopprodukta pieaugums Latvijā pašreiz ir apmēram divas reizes straujāks nekā Eiropas Savienībā (ES) un pusotru reizi straujāks nekā pārējās ES kandidātvalstīs.

Uzrunājot foruma dalībniekus, ekonomikas ministrs akcentēja Latvijas ekonomisko nostāju, kuras turpmākās attīstības pamatā būtiska loma ir konsekvencei stabilitātē, ko spēj nodrošināt nepārtraukta inovatīvā darbība. Eiropas zinātnes elites pārstāvji izteica atbalstu šādai J.Lujāna paustajai nostājai valsts ekonomiskās stratēģijas kontekstā.

Šā gada pavasarī Ministru kabinetā tika akceptēta Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātā Nacionālā inovāciju programma. Savukārt EM tikko izstrādātajā Tautsaimniecības vienotajā stratēģijā inovatīvā darbība definēta kā prioritāte. J.Lujāns akcentēja arī oktobrī EM izstrādātās Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu attīstības politikas pamatnostādnes, kuru mērķis ir sekmēt jaundibināmo mazo un vidējo uzņēmumu ražības pieaugumu par 10–15% gadā, sasniedzot pievienotās vērtības pieaugumu vidēji par 10–13% gadā.

Atklājot Austrijas Tirdzniecības kameras forumu “Latvija, jaunais ES sadarbības partneris — tilts uz Austrumeiropu”, J.Lujāns kā uz zināšanām balstītas ražošanas paraugus minēja biotehnoloģiju, farmakoloģiju, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, kā arī nozares, kas sniedz augstu pievienoto vērtību, — tūrismu, finanšu sektoru, biznesa vadību utt.

Austrijas uzņēmēji pauda nostāju, ka redz Latviju kā ES ziemeļu reģiona centru — drošu un stabilu vidi, kurā ir gatavi ieguldīt savas investīcijas pēc Latvijas pievienošanās ES. 2003.gada pirmajā ceturksnī Austrija Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā investējusi 6,6 miljonus latu.

Austrijas Tirdzniecības kameras prezidents līdzšinējo sadarbību ar Latviju vērtēja augstu — tirdzniecības apjomi kopš 1994.gada ir uzrādījuši būtisku kāpumu, viņaprāt, Latvijas pievienošanās ES tirdzniecības apjomus palielinās vēl vairāk.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!