• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Triju Zvaigžņu ordeņa Zelta goda zīmi skolotājs Tālivaldis Pavārs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.11.2003., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81129

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Es zinu, ka ar tādiem kā jūs mūs nekas neiznīcinās, mums nekas vairs nedraudēs"

Vēl šajā numurā

19.11.2003., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Triju Zvaigžņu ordeņa Zelta goda zīmi skolotājs Tālivaldis Pavārs

PAVARS.JPG (23366 bytes)
Foto: Imants Šleiters

Tālivaldis Pavārs pelna uzmanību kā personība, kas piedzīvojusi neatkarīgās Latvijas sagrāvi 1940. gadā, pārlaidis trīs Latvijas okupācijas, sagaidījis Latvijas neatkarības atjaunošanos 1991. gadā un ļoti daudz darījis savu līdzcilvēku labā.

Dzimis 1918. gada 31. augustā Maskavā. Bērnību pavadījis Lielzalves muižā. Mācījies Jēkabpils apriņķa Zalves pamatskolā un Jaunjelgavas skolā. 1942. gadā beidzis Jelgavas Valsts skolotāju institūtu un sācis skolotāja darbu Rīgas 12. pamatskolā. No 1943. gada decembra līdz 1944. gada pavasarim bijis latviešu leģionā. Strādājis par Jaunsvirlaukas septiņgadīgās skolas direktoru un Jelgavas TIN vadītāju (1951–1952), tad atsāk studijas LVU Inženierceltniecības fakultātes arhitektūras nodaļā un to absolvē 1958. gadā. Bijis Jelgavas pilsētas Arhitektūras un celtniecības nodaļas vadītāja vietnieks (1958–1973), tad apmēram desmit gadus — arhitekts Vissavienības meliorācijas institūta Jelgavas nodaļā. Tagad pensionārs, dzīvo Jelgavā.

Ar viņu saistītas daudzas lappuses atmiņu tēlojumu grāmatā “Manu jaunu dienu zeme Jaunsvirlauka” (Rīga, 2003). Bijušais direktors restaurējis 1872.gadā dibinātās lauku skoliņas iekšējo plānu un spilgti ieskicējis situācijas toreizējā ciema sabiedriskajā apritē.

Par T. Pavāra nopelniem Jelgavas arhitekta darbā lai savā reizē stāsta citi. Mēs piedāvājam tēlojumu tikai par vienu T. Pavāra bezgala interesantās darbošanās šķautni — par viņa pedagoga un režisora darbību Jaunsvirlaukas lauku skolā. Tas bija neaizmirstams laiks, jo viņš savos audzēkņos spēja modināt zinātkāri, uzturēt latviskumu un iemācīt daudz ko dzīvei noderīgu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!