• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Es zinu, ka ar tādiem kā jūs mūs nekas neiznīcinās, mums nekas vairs nedraudēs". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.11.2003., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81149

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ir sapņi, kas piepildās, un Latvijas tauta ir spējīga uzcelt un nosargāt savu valsti

Vēl šajā numurā

19.11.2003., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Es zinu, ka ar tādiem kā jūs mūs nekas neiznīcinās, mums nekas vairs nedraudēs”

17. novembrī Valsts prezidente pasniedza valsts augstāko apbalvojumu — Triju Zvaigžņu ordeni

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

TZO1.JPG (21532 bytes)
Rīgas Latviešu biedrības namā 17.novembrī: Triju Zvaigžņu ordeņa domes priekšsēdētāja, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga (centrā), Triju Zvaigžņu ordeņa domes locekļi kopā ar apbalvotajiem
Foto: A.F.I.

Augsti godātie Triju Zvaigžņu ordeņa domes locekļi, augsti godātie apbalvotie, ordeņa un godazīmju ieguvēji!

Šodien, Latvijas 85.dzimšanas dienas priekšvakarā, man ir tas gods un prieks kā Latvijas Valsts prezidentei pasniegt valsts pašreiz vienīgo, bet arī augstāko atzinību saviem pilsoņiem un Latvijas atbalstītājiem tuvu un tālumā.

Latvija atguva savu vietu zem saules līdz ar neatkarības atgūšanu. Suverēnai valstij pieder privilēģija savu simbolu turēt kā savu zīmi pasaulē, kas to atšķir no citām, bet pie suverēnas valsts privilēģijām pieder tiesības apbalvot gan savus pilsoņus, gan citas valsts Latvijas atbalstītājus ar valsts nozīmes godazīmi, un tas nozīmē ne mazāk un ne vairāk kā to, ka tieši valsts vārdā šiem cilvēkiem tiek pateikts paldies par to, ko viņi ir paveikuši valsts labā.

Mums pašlaik ir šis viens ordenis un godazīme, un tam ir jāspēj apbalvot visdažādākos sasniegumus un visdažādākos devumus Latvijas labā, bet es varu apgalvot jums, šeit klātesošajiem, kā arī citiem ārpus šīs zāles sienām, ka katrs apbalvojums, kas tiek piešķirts ar Triju Zvaigžņu zīmi, ir godam pelnīts, un tamdēļ jūs katrs kā ieguvēji varat justies par to gandarīti un pamatoti lepni. Tā būs atzinība, kas no valsts puses paliks jūsu dzimtai par piemiņu un par mantojumu.

Mēs šovakar atzīmējam visdažādākos nopelnus, ko ļaudis ar savu sirdsdegsmi, ar savu profesionalitāti, ar savu pacietību, ar savu gatavību ziedoties Latvijai ir paveikuši vai nu īsākā, vai garākā mūža posmā, daudzi no jums — visa mūža garumā.

Ar šo Latvijas gadskārtu mēs atzīmējam vēsturisku slieksni, kurā noslēdzās ļoti nopietns darbs, kas bija jāiegulda, lai nostiprinātu Latvijas neatkarību un lai nodrošinātu Latvijas suverenitāti, gan drošības ziņā panākot tās iekļaušanu NATO aliansē, gan politiskās stabilitātes un ekonomiskās attīstības ziņā panākot Latvijas iekļaušanu Eiropas Savienībā. Tādēļ šovakar starp apbalvotajiem es vēlētos izcelt tos, kam ir īpaši nopelni šo sasniegumu sakarā.

Mums bieži ir vaicāts, kas īpašs būtu jādara, lai taptu apbalvots, vai tad katrs nedara savu darbu, par ko tas tiek algots, un vai ar to tad nepietiek. Protams, pietiek, un es esmu pārliecināta, ka katram vislielākais gandarījums ir sajūta, ka savu darbu un pienākumu tu esi godam veicis, tu esi vairāk vai mazāk atalgots, guvis savu līdzcilvēku atzinību, bet nāk tādas vēsturiskas izdevības, kad ir vajadzīgs īpašs ieguldījums un īpašas pūles un kad rezultāti ir ļoti nozīmīgi, kad kļūdīties nedrīkst.

Mēs šovakar godinām divus valsts sekretārus, kas ir gādājuši par to, ka vispirms Latvijā valda finansiāla stabilitāte, ka valsts ar savām naudas plūsmām rīkojas atbildīgi un valstiski. Protams, lēmumi pieder politiskam līmenim — valdībai un Saeimai, bet valstij, lai tā tiešām plauktu un zeltu, ir nepieciešami augsta ranga ierēdņi, kas ir pārliecības un degsmes pilni par savu sūtību, par sava darba svarīgumu, kas dod valstij stabilitāti un turpinātību cauri politiskām izmaiņām, kas mainās līdz ar valdību nākšanu vai iešanu vai Saeimu pārvēlēšanu. Tāpat mūsu ārpolitika, kas tik ļoti sekmīgi ir virzījusies uz priekšu, sākot no nekā, stājoties pretī vislielākajai pretestībai, šaubām, nicināšanai — arī mūsu valsts ārpolitika šajā aizgājušajā vēstures posmā ir iezīmējusies ar lieliem sasniegumiem. Par tiem dome vēlas simboliski izteikt paldies Ārlietu ministrijai tās valsts sekretāra personā, bet arī tieši tiem mūsu pārstāvjiem un vēstniekiem, kas tik ļoti aktīvi un intensīvi bija iesaistīti sarunu vešanā un mūsu diplomātiskajā pārstāvniecībā gan šeit Eiropā starp Eiropas Savienības valstīm, gan NATO struktūrās un Amerikas Savienotajās Valstīs, kur darbs, lai Latvija politiskā plāksnē izpelnītos atbalstu, atzīšanu un cieņu — es pati varu liecināt — ir ārkārtīgi apjomīgs un prasīgs.

Šovakar mēs godinām arī garu rindu citu dažādu sasniegumu. Te mūsu vidū ir ļaudis, kas brīvprātīgi, labprātīgi mūža garumā ar saviem līdzekļiem ir kopuši latvietību, atbalstījuši, arī trimdas zemēs dzīvodami, saites starp mūsu tautas pārstāvjiem Rietumos un Dzimtenē, ir rūpējušies par to, lai mūsu dzejnieki, mūziķi, mākslinieki nonāktu kontaktā, lai dziedētu abas tautas daļas, ko laiks un okupācija bija mums ieplēsuši tautas miesā. Arī viņiem šovakar simbolisks paldies par to nedziestošo sirdsdegsmi, par Latviju un tās nākotni cauri gariem gadiem, kad Latvijas neatkarība šķita tikai tāls un nereāls sapnis, ko diez vai mums mūža laikā izdotos piedzīvot.

Šovakar mēs godinām tik daudzus šeit, Latvijā, dzīvojošos, kas tik daudz ir darījuši, lai savu vidi sakoptu, savos līdzcilvēkos ieklausīdamies, sadzirdētu viņu sāpi, viņu vajadzības vai arī saredzētu kaut ko, ko citi nebija saredzējuši, kas ir vajadzīgs savai pilsētai, savam ciemam vai savai profesijai. Ir tik daudzi un dažādi veidi, kā kalpot kopībai, ir tik daudzi un dažādi veidi, kā kalpot savai tautai un savai valstij, un visi tie ir svarīgi, jo valsts — tas ir kopums, tauta — tie esam mēs visi, un tamdēļ izcilība ne tikai veikumā, bet arī sirds labestībā un mīlestībā pret valsti un tautu ir tas, par ko šovakar arī vēlamies pateikt jums paldies. Mēs būsim tik stipri, cik stiprs ir katrs viens starp mums, un es vēlētos vēl tikai katram no jums pateikt — jūs visi esat Latvijai ļoti vajadzīgi, jūs visi esat Latvijai ļoti daudz devuši. Par to es kā prezidente esmu ļoti lepna, es kā latviete esmu ļoti priecīga par to, ka mums ir tādi ļaudis, kādi jūs esat. Es zinu, ka ar tādiem kā jūs mūs nekas neiznīcinās, mums nekas vairs nedraudēs, visiem izaicinājumiem mēs būsim gatavi stāties pretī. Lai Dievs mums uz to palīdz!

Runa Triju Zvaigžņu ordeņa pasniegšanas ceremonijā Rīgas Latviešu biedrības namā 2003.gada 17.novembrī

 

15.novembrī iekšlietu ministrs pasniedza apbalvojumus iekšlietu sistēmas darbiniekiem

Iekšlietu ministrs Māris Gulbis sestdien, 15.novembrī, apbalvoja iekšlietu darbiniekus par ieguldījumu valsts politikas īstenošanā kārtības, drošības un likumības nodrošināšanā un sakarā ar valsts proklamēšanas 85.gadadienu.

 

Ministru kabineta Atzinības raksts tika pasniegts Latvijas Policijas akadēmijas rektorei, Dr. profesorei, policijas pulkvedei Ārijai Meikališai.

 

Ar personīgo ieroci apbalvots Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks ģenerālis Aivars Straume.

 

Ar zelta “Goda zīmi” apbalvoja: policijas pulkvedi Arvīdu Marheli, Valsts policijas priekšnieka vietnieku, Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieku; policijas pulkvedi Pāvilu Kundziņu, Latvijas Policijas akadēmijas prorektoru; ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pulkvedi Jevgeņiju Morozovu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieku; policijas pulkvedi Viktoru Čudaru, Valsts policijas Rēzeknes pilsētas un rajona policijas pārvaldes priekšnieku;Jāni Citskovski, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Juridiskās nodaļas vadītāju.

 

Ar sudraba “Goda zīmi” apbalvoja: policijas pulkvežleitnantu Valēriju Cacuru, Valsts policijas Rēzeknes pilsētas un rajona policijas pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieku, Pirmstiesas izmeklēšanas nodaļas priekšnieku; policijas pulkvežleitnanti Guntu Kodolu, Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Sabiedriskās kārtības sargāšanas nodaļas galveno inspektori; ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pulkvežleitnantu Mihailu Vasiļjevu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas pilsētas pārvaldes Ziemeļu rajona Ugunsdrošības uzraudzības sektora priekšnieku; policijas majoru Igoru Babinu, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 5.nodaļas priekšnieku; policijas majoru Sergeju Indriķi, Iekšlietu ministrijas Galvenās inspekcijas galveno inspektoru; Jāni Mediņu, Drošības policijas darbinieku; justīcijas virsleitnantu Induli Cauni, Sardzes pulka Valmieras konvoja dienesta priekšnieku.

IEM.JPG (28551 bytes)
Iekšlietu ministrijā 15.novembrī: iekšlietu ministrs Māris Gulbis (centrā) kopā ar apbalvotajiem
Foto: A.F.I.

Ar bronzas “Goda zīmi” apbalvoja: Uldi Golubu, Drošības policijas darbinieku; justīcijas virsnieka vietnieku Arni Sīli, Sardzes pulka Rīgas Konvoja rotas vada komandiera vietnieku; ugunsdzēsības un glābšanas dienesta virsseržantu Genādiju Marozovu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Daugavpils brigādes 2.daļas vada komandiera vietnieka pienākumu izpildītāju; ugunsdzēsības un glābšanas dienesta virsnieka vietnieku Jāni Piķeli, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Liepājas brigādes 1.daļas Apkalpes grupas daļas komandiera palīgu; ugunsdzēsības un glābšanas dienesta virsseržanti Svetlanu Golovčenko, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Operatīvās vadības pārvaldes Sakaru nodaļas Centrālā sakaru punkta inspektora palīdzi; Armandu Bergmani, Drošības policijas darbinieku; policijas seržantu Leonīdu Privku, Valsts policijas Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes 22.nodaļas Kārtības policijas dienesta dežūrdaļas darbinieku; Skaidrīti Stambergu, Valsts policijas Ogres rajona policijas pārvaldes kancelejas speciālisti; Ingu Veteri, Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departamenta Preses centra pārvaldes vecāko referenti; Ingunu Vīksniņu, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra Arhīva nodaļas vadītāju; Inesi Pučetu, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Jelgavas pilsētas un rajona nodaļas vadītāju.

Apbalvojuma “Goda zīme” paraugu un nolikuma projektu izstrādāja Iekšlietu ministrijas izveidota darba grupa. 1999.gada 26. martā Latvijas Republikas Heraldikas komisija izskatīja un apstiprināja darba grupas ieteikto Iekšlietu ministrijas apbalvojumu “ Goda zīme” ar devīzi “ Par kārtību, drošību, likumību”.

Apbalvojumu “Goda zīme” izgatavoja mākslinieks Jānis Mikāns. Apbalvojumam ir trīs pakāpes — zelta, sudraba un bronzas.

Pēc pretendentu izvērtēšanas Iekšlietu ministrijas komisijā “Goda zīmi” piešķir iekšlietu ministrs, izdodot pavēli par apbalvošanu. Apbalvojumu piešķir kā atzinības apliecinājumu par nopelniem valsts iekšlietu iestāžu veidošanā un nostiprināšanā, kā arī par sekmīgu darbību un atbalstu kārtības, drošības un likumības organizēšanā un nodrošināšanā. Apbalvojuma piešķiršana nedod nekādas priekšrocības.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!