• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas eksporta veicināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.2003., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81266

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lauksaimnieku rūpēm vēstulē Valsts prezidentei

Vēl šajā numurā

21.11.2003., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas eksporta veicināšanu

Vakar, 20.novembrī, Valsts sekretāru sanāksmē starpinstitūciju saskaņošanai tika nodotas Ekonomikas ministrijas izstrādātas Latvijas eksporta veicināšanas politikas pamatnostādnes.

Latvijas eksporta veicināšanas politikas pamatnostādnes ir ilgtermiņa un paredzētas desmit gadu periodam. Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā (ES), ārējās tirdzniecības politika tiks realizēta ES kopējās tirdzniecības politikas ietvaros. Eksporta veicināšana ir dalībvalsts kompetence un prioritārs virziens valstisko interešu realizēšanai saskaņā ar ES atļautajiem pasākumiem. Latvijas eksporta veicināšanas politikas mērķis ir aktīvi veicināt Latvijas uzņēmumu starptautisko konkurētspēju, sekmēt jaunu tirgu apgūšanu, kā arī nostiprināšanos esošajos.

Pamatnostādnēs formulētās problēmas ir saistītas ar nepietiekami attīstīto eksporta veicināšanas institucionālo infrastruktūru, lai sekmētu uzņēmēju starptautisko konkurētspēju, sniegtu atbalstu eksporta mārketingā un jaunu tirgu apgūšanā. Latvijas uzņēmēji eksporta tirgos lielākoties strādā kā apakšuzņēmēji, nevis pārdod savas preces vai pakalpojumus galalietotājiem. Trūkst efektīva mehānisma un finansējuma eksporta darījumu kreditēšanai un garantēšanai.

Eksporta veicināšanas politikas uzdevumi un rīcības virzieni ir vērsti uz minēto problēmu risināšanu. Rīcības virzieni iedalīti četrās grupās: eksporta veicināšanas institucionālās bāzes attīstība; Latvijas uzņēmumu starptautiskās konkurētspējas veicināšana; atbalsts eksporta mārketingā un jaunu tirgu apgūšanā; finanšu instrumenti eksporta veicināšanai.

Eksporta veicināšanas politikas īstenošanas rezultātā tiks panākta preču ārējās tirdzniecības bilances pakāpeniska līdzsvarošanās. Gadā tiks radītas vidēji vismaz 2000 jaunas darba vietas gadā uz eksportu orientētās nozarēs un ar tām saistītajās un atbalstošajās nozarēs. Eksportētājuzņēmumu skaits pieaugs vidēji par 5-10% gadā. Politikas īstenošana sekmēs iedzīvotāju dzīves līmeņa un pirktspējas uzlabošanos un tuvināšanos ES vidējam līmenim.

Paredzēts, ka pēc Pamatnostādņu akceptēšanas MK Ekonomikas ministrija līdz 2004.gada 1.jūlijam izstrādās Pamatnostādņu īstenošanas programmu “Latvijas eksporta veicināšanas programma no 2005. līdz 2009.gadam”. Programma aptvers gan rūpniecības un lauksaimniecības preču, gan pakalpojumu jomas. Programmas izstrādes gaitā tiks veikta Latvijas eksportētājuzņēmumu aptauja par prioritātēm un problēmām ārējā ekonomiskajā darbībā.

Evita Urpena,  Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!