• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai sakārtotu partiju finansēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.2003., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81348

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pilsonisko līdzdalību sabiedrības integrācijā

Vēl šajā numurā

25.11.2003., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai sakārtotu partiju finansēšanu

KNAB paveiktais, turpinot pārbaudīt partiju finanses

KNAB.JPG (17046 bytes)
Preses konferencē 21.novembrī: Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietas izpildītāja Juta Strīķe (centrā), KNAB priekšnieka vietnieks Alvis Vilks un KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Inga Jaunskunga
Foto: A.F.I.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) atklātais ir tikai ierobežota, bet pierādīta daļa no aizvadītajā gadā politisko partiju rīcībā nonākušajiem finanšu līdzekļiem. Šāda ir būtiskākā atziņa, kas izskanēja preses konferencē piektdien, 21.novembrī. Jau iepriekš KNAB bija izteicis aizdomas, ka aptuveni 65% gadījumu partijām ziedotās summas neatbilst ziedotāju ienākumiem. Taču, kā norādīja runātāji, aizdomas nav pamats to publiskošanai, kamēr trūkst vajadzīgo pierādījumu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) rīkotajā preses konferencē pēc vēl piecu politisko partiju – Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP), Tautas partijas (TP), partijas “Jaunais laiks” (JL), apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (TB/LNNK), Latvijas Pirmās partijas (LPP) – pārkāpumu Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā publiskošanas KNAB amatpersonas Juta Strīķe, Alvis Vilks un Inga Jaunskunga sniedza komentārus un atbildes uz preses pārstāvju jautājumiem.

 

KNAB darbu ierobežo likumu groži

KNAB priekšnieka vietas izpildītāja Juta Strīķe atzina, ka biroja darbu diezgan pamatīgi ierobežo spēkā esošie likumi. “Esam tiesīgi strādāt tikai ar mūsu rīcībā nodotajiem likumīgajiem instrumentiem. Mēs varētu strādāt daudz ātrāk un rezultatīvāk, ja Saeima pieņemtu KNAB iesniegtos grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kā arī Kredītiestāžu likumā. Šo mūsu ierosinājumu pamatā ir partiju finanšu pārbaudēs gūtā pieredze. Kamēr tā nav, mūsu darba apjoms šo pārbaužu veikšanai ir nozīmīgi palielināts un mazāk efektīvs,” teica J.Strīķe. Kā piemērs tika minēta ar juridiskajām personām saistīto ziedojumu atpazīšana, kur desmitajai daļai ziedotās naudas (165 tūkstošiem latu) nav atrodami tās patiesie īpašnieki. Tādēļ KNAB ierosina turpmāk atteikties no juridisko personu ziedojumiem, veicot grozījumus likumdošanā.

KNAB1.JPG (10642 bytes)
Juta Strīķe

Juta Strīķe uzskata, ka juridisko personu ziedojumus vajadzētu aizliegt arī tāpēc, lai panāktu vienlīdzību fiziskajos ziedotājos – lai ziedotājs, kuram ir vairāki uzņēmumi, nevarētu tos izmantot starpniecībai.

Savukārt ar ierosinājumiem veikt grozījumus Kredītiestāžu likumā ir saistīta KNAB nespēja piekļūt banku informācijai – tiesībām pieprasīt dokumentāciju (šajā gadījumā maksājumu uzdevumus). Ja persona ir minēta ziedotāju sarakstā, tad, lai pārbaudītu tā patiesumu, būtu nepieciešama maksājuma uzdevuma kopija. KNAB ir vērsies pie bankām ar lūgumu izsniegt attiecīgos banku dokumentus, taču saņemti atteikumi. Lai iegūtu apliecinājumu, KNAB nācās vērsties pie partijām, lūdzot uzrādīt maksājumu uzdevumu kopijas. KNAB pārstāve Inga Jaunskunga atzina, ka kopumā partijas bijušas atsaucīgas un sadarbojušās ar KNAB prasībām ziņu, tai skaitā maksājumu uzdevumu kopiju, sniegšanā.

Analizējot jau paveikto, birojs atzīst: ir pamatotas bažas, ka šīs ierobežotās iespējas liedz partiju finanšu lietas ieraudzīt daudz patiesākā gaismā. Ziedotāji, kurus uzrunājuši KNAB pārstāvji, atsaucas galvenokārt uz iepriekšējiem ietaupījumiem, taču pieredze liecina, ka tās ir tikai formālas atrunas un iespēja manipulēt ar nepatiesu informāciju. Tādēļ KNAB uzskata, ka likumā būtu jāparedz pienākums pierādīt ziedojamo līdzekļu izcelsmi. Ikvienam, kas ziedo partijām, būtu jāspēj pamatoti paskaidrot, no kurienes nauda ņemta.

Jāatzīst, KNAB vadība nebija arī droša par biroja iesniegto grozījumu turpmāko gaitu. J.Strīķe atzina – viņa netic, ka Saeimā šie grozījumi tiks pilnībā un turklāt drīz atbalstīti.

KNAB3.JPG (12774 bytes)
Alvis Vilks

Ne es, ne tu, bet viņš

Trešo personu iesaistīšana ziedojumu saņemšanā konstatēta trim politiskajām partijām – LSDSP, TP un JL. Likums šādiem ziedotājiem nenosaka atbildības piemērošanu. J.Strīķe izteica pārliecību, ka šī norma nebūtu jāmaina, ja ziedotājs atzīstas šādā darījumā un sniedz vajadzīgos paskaidrojumus. Lai pārliecinātos par ziedotāja ienākumiem, kas radījuši šaubas, vai personai vispār ir šādi ienākumi, KNAB, lūdzot sniegt nepieciešamās ziņas, ir sadarbojies ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID). Kā atzina Alvis Vilks, diemžēl VID līdz šim nav izrādījis nekādu ieinteresētību, turklāt ir bijuši daži gadījumi, kad VID atteicis pārbaudes ierosināšanu.

Alvis Vilks, atturoties no sīkākiem paskaidrojumiem, norādīja, ka KNAB ir ierosinājis trīs krimināllietas par citas personas datu apzinātu izmantošanu, tādējādi izdarot viltojumu ziedojuma veikšanai. Šādi viltojumi ir konstatēti TP, LSDSP un JL ziedotāju sarakstos.

Kā vēl kāds trešās personas iesaistīšanas veids atklāta ziedojuma noformēšana uz mirušas personas vārda (LSDSP).

 

Pārbaudes vēl nav galā

KNAB2.JPG (12283 bytes)
Inga Jaunskunga

KNAB turpinās pārbaudīt pārējo politisko partiju ziedojumus un dāvinājumus. KNAB jau ir pārbaudījis 43 politisko partiju finansiālo un saimniecisko darbību, vēl jāveic 13 partiju 2002.gadā saņemtās ziedojumu naudas un citas saimnieciskās darbības caurskatīšana. To skaitā ir Tautas saskaņas partija, savienība “Latvijas ceļš”, “Līdztiesība”, Latvijas Zemnieku savienība, Zaļā partija, kā arī skaitliski mazākas partijas. Kad pārbaudes būs pabeigtas, tiks publiskota visa informācija. Biroja darbinieki bija vienisprātis, ka tādu politisko partiju, kam netiks atklāti nekādi pārkāpumi, nebūs.

Pēc iepriekšējo pārbaužu rezultātiem KNAB iesniedza 11 prasības par partiju darbības apturēšanu. No tām piecu partiju darbība jau ir apturēta. Bet 10 partijām (Sociāldemokrātu savienība, Darba partija, “Latvijas Brīvībai”, Krievu partija, Latviešu partija, Brīvības partija, Tautas mantojums, Jaunā kristīgā partija, “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā”, Zaļo un Zemnieku savienība) tika pieprasīts nelikumīgi saņemtos ziedojumus (kopumā Ls 104 736,02) pārskaitīt Finanšu ministrijas speciālajā kontā. Vairums partiju vismaz daļēji naudu ir jau atmaksājušas.

Zaida Kalniņa,  “LV” nozares redaktore

 

Saskaņā ar KNAB lēmumu FM atmaksājamie politisko partiju līdzekļi

Politiskā organizācija

/partija

Kad partija

informēta

FM pārskaitāmā

summa, latos

Atmaksāts,

latos

Sociāldemokrātu savienība

15.05.2003.

100,-

100,-

Darba partija

22.05.2003.;

atkārtoti 17.10.2003.

 

9120,-

Latvijas Brīvībai

28.05.2003.

16 710,-

Krievu partija

09.06.2003.;

atkārtoti 17.10.2003

 

630,-

 

30,-

Latviešu partija

10.07.2003.;

atkārtoti 17.10.2003.

 

840,-

Tautas mantojums

16.07.2003.

9,02

9,02

Brīvības partija

21.07.2003.

17 000,-

Jaunā kristīgā partija

06.08.2003.

500,-

500,-

“Par cilvēka tiesībām

vienotā Latvijā”

06.08.2003.

100,-

100,-

Zaļo un Zemnieku savienība

24.09.2003.

55 950,-

8400,-

atlikts 18 700,-

Latvijas Sociāldemokrātiskā

17.10.2003.;

18 455,-

1 000,-

strādnieku partija

21.11.2003.

Jaunais laiks

21.11.2003.

11 000,-

Tautas partija

22.10.2003.;

21.11.2003.

21 000,-

2 977,-

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!