• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par alkohola patēriņa mazināšanas programmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.2003., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81354

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Cēsu skolnieču sūdzības pārbaudi

Vēl šajā numurā

25.11.2003., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par alkohola patēriņa mazināšanas programmu

Piektdien, 28.novembrī, sabiedriskajai apspriešanai tiks nodota Veselības ministrijas un Narkoloģijas centra izstrādātā un Pasaules veselības organizācijas atbalstītā “Alkohola patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas programma 2004. – 2008. gadam”.

Programma sagatavota, pamatojoties uz vienu no „Sabiedrības veselības stratēģijas” mērķiem – līdz 2010. gadam būtiski samazināt alkohola kaitīgo ietekmi uz iedzīvotāju veselību, kā arī sasniegt tādu alkohola patēriņu, kādu ieteikusi Pasaules veselības organizācija, t.i., ne vairāk kā 6 litri gadā uz vienu iedzīvotāju. 2002.gadā vidēji uz vienu Latvijas iedzīvotāju aprēķināti 7 litri izdzertā absolūtā alkohola un vērojama tendence alkohola patēriņam pieaugt. Latvijas Sabiedrības veselības stratēģijas mērķis ir attālināt vecumu, kādā tiek sākta regulāra alkohola lietošana 15 gadus vecu un jaunāku iedzīvotāju vidū.

Ar “Alkohola patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas programmu 2004.–2008. gadam” var iepazīties Veselības ministrijas mājaslapā www.vm.gov.lv , kurā visi interesenti tiek aicināti izteikt viedokli par programmu un ar alkoholisma izplatību saistītām problēmām Latvijā.

Pēc pēdējo gadu statistikas datiem, Latvijā, tāpat kā vairākumā industriāli attīstīto zemju, alkohola lietošana ir nopietna sociālā problēma. Pārmērīga alkoholisko dzērienu lietošana ietekmē ļoti daudzas indivīda dzīves jomas – labklājību, ģimenes dzīvi, attiecības ar citiem cilvēkiem, sekmes darbā, mācībās, nodarbinātības iespējas un finanses.

Alkohola lietošana ir saistīta ar traumām ceļu satiksmes negadījumos, nelaimes gadījumiem darba vietās, vardarbību pret ģimenes locekļiem vai citām personām, nedrošām seksuālajām attiecībām, pretlikumīgu uzvedību un paškaitējuma tendenci, ieskaitot pašnāvības.

Pēc 2002.gada iedzīvotāju pētījumu rezultātiem par iedzīvotāju veselību ietekmējošiem paradumiem, pēdējā gada laikā alkoholiskos dzērienus lietojuši 90% vīriešu un 87% sieviešu, kā arī 9% vīriešu un 3% sieviešu ārsts ir ieteicis samazināt alkoholisko dzērienu patēriņu, un 4,3% vīriešu un 0,5% sieviešu patērē vairāk nekā 80 gramus absolūtā alkohola dienā, ko var uzskatīt par pārmērīgu alkohola lietošanu.

Pēc Narkoloģijas centra datiem, 2002.gadā ir samazinājies to aizturēto autovadītāju skaits, kuri vadījuši transportlīdzekļus alkohola ietekmē. Savukārt krasi audzis transportlīdzekļu vadītāju skaits, kuriem atņemtas tiesības par auto vadīšanu alkohola ietekmē, kā arī pieaugusi mirstība no traumām, kas saistītas ar alkohola lietošanu.

Pēdējos gados Latvijā vērojama pieaugoša tendence alkohola lietošanā skolas vecuma bērniem. Tā skar visu sabiedrību kopumā un ietekmē valsts sociālo un ekonomisko situāciju: tiek ierobežotas pilnvērtīgas jauniešu attīstības iespējas, pasliktinās jauniešu veselība. Alkohola lietošanas dēļ pieaug vardarbība un noziedzība.

Alkohola atkarības problēmu risināšanā (ārstēšanā un rehabilitācijā) tiek tērēti lieli valsts veselības aprūpei paredzētie resursi. Tādēļ problēmas risināšanā cieši jāsadarbojas gan politiskajai varai, gan institūcijām un organizācijām, kas dienu no dienas iesaistītas cīņā ar atkarības vielu izraisītajiem cēloņiem un to radītajām sekām.

Veselības ministrijas Komunikāciju nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!