• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Spāniju noziedzības apkarošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.2003., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81360

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai sakārtotu partiju finansēšanu

Vēl šajā numurā

25.11.2003., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Spāniju noziedzības apkarošanā

IEM.JPG (23952 bytes)
Foto: A.F.I.
Madridē 24.novembrī pēc sadarbības līguma parakstīšanas: Latvijas iekšlietu ministrs Māris Gulbis un Spānijas iekšlietu ministrs Anhels Akabess

Latvijas iekšlietu ministrs Māris Gulbis un Spānijas iekšlietu ministrs Anhels Akabess vakar, 24. novembrī, Madridē parakstīja sadarbības līgumu cīņai pret terorismu, organizēto noziedzību, nelegālu narkotisko, psihotropo vielu un prekursoru apriti un citiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Kā uzsvēris Latvijas iekšlietu ministrs M. Gulbis, Spānijas un Latvijas sadarbība ir īpaši nozīmīga, jo Latvija drīz kļūs par pilntiesīgu Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti un būs atbildīga par ES ārējās austrumu robežas kontroli, savukārt Spānijai kā jau esošai ES dalībvalstij ir liela pieredze ES ārējās rietumu robežas apsargāšanā. “Ir svarīgi juridiski nostiprināt un profesionāli attīstīt kontaktus un operatīvu informācijas apmaiņu starp valstīm, kas kontrolē vienotās Eiropas ārējās robežas, lai nepieļautu noziedzīgo grupējumu darbību ES teritorijā. Tāpat būtiski veidot kopēju stratēģiju narkotiku kontrabandas un citu noziegumu apkarošanā tieši uz robežām.”

Lai sasniegtu sadarbības mērķi, abas puses informēs viena otru par izmeklēšanu, kas attiecas uz dažādām organizētās noziedzības formām, par veikto kriminoloģisko izmeklēšanu rezultātiem, kā arī apmainīsies ar informāciju par izmeklēšanas tehniku un metodēm starptautiskās noziedzības apkarošanā.

Preses brīfingā pēc līguma parakstīšanas Latvijas un Spānijas iekšlietu ministri uzsvēra abu valstu sadarbības īpašo nozīmi organizētās noziedzības apkarošanā. Viņi norādīja, ka abas valstis pēc paplašināšanās būs atbildīgas par Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu un kā Latvijas, tā Spānijas uzdevums ir gan kontrolēt, gan nepieļaut organizētās noziedzības, īpaši Austrumeiropas kriminālo grupu, darbību ES. Ministri norādīja, ka šajā kontekstā ir svarīga sadarbība un pieredzes apmaiņa starp robežsargiem, kā arī sadarbība narkotiku plūsmas ierobežošanā uz robežas. ES ārējās robežas valstīs ļoti aktuāli ir arī migrācijas jautājumi. M. Gulbis pauda gandarījumu, ka abām valstīm ir izdevies vienoties par juridisku pamatu sadarbībai un ka Spānija Latviju jau pirms pievienošanās ES uztver kā līdzvērtīgu partneri.

Līgums nosaka, ka abas valstis sadarbosies cīņā pret noziedzīgām darbībām, jo īpaši terorismu, noziedzīgiem nodarījumiem pret personu dzīvību, veselību un īpašumu, narkotisko vielu un psihotropo vielu, kā arī to izejvielu un prekursoru nelegālo apriti, nelegālo imigrāciju un cilvēku tirdzniecību, kontrabandu un jebkāda veida noziedzīgiem nodarījumiem, kuru novēršanai, atklāšanai un izmeklēšanai ir nepieciešama abu valstu kompetento institūciju sadarbība.

Līgums paredz, ka abas valstis izveidos apvienoto komiteju, kas īstenos un pārraudzīs līgumā paredzēto sadarbību. Paredzēts, ka komiteja tiksies kārtējās sanāksmēs vienreiz gadā un ārkārtas sanāksmēs, ja viena no valstīm to pieprasīs.

M. Gulbis un Iekšlietu ministrijas (IeM) delegācija uzturēsies Spānijā no 22. līdz 27. novembrim. Iekšlietu ministrs un delegācija tiksies ar Spānijas valdības pārstāvi Nacionālajā plānā cīņai pret narkotikām Gonsalo Roblesu Orosko un valsts sekretāru un Nacionālās izlūkošanas centra direktoru Horhi Deskalaru, kā arī iepazīsies ar Spānijas iekšlietu iestāžu darbu un Spānijas jūras novērošanas sistēmu. Vizītes laikā plānots turpināt apspriest jautājumus, kas tika skarti Spānijas valdības Nacionālās narkotiku apkarošanas programmas komisāra G. R. Orosko vizītes laikā Latvijā šā gada 30. jūlijā.

Latvijas delegācijas sastāvā ir Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Spānijā Aija Odiņa, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks, IeM Eiropas lietu un starptautiskās sadarbības departamenta direktors Kārlis Trautmanis, departamenta direktora vietniece Inga Dobelniece, Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieks Normunds Garbars, Latvijas vēstniecības Spānijā pirmā sekretāre Anda Orčarda, IeM Eiropas lietu un starptautiskās sadarbības departamenta Starptautisko līgumu nodaļas juriskonsults Andris Strapcāns un ministra preses sekretāre Maija Celmiņa.

Līgumus par sadarbību cīņā pret organizēto noziedzību, terorismu un nelegālu narkotisko, psihotropo vielu un prekursoru apriti Latvija jau noslēgusi ar desmit valstīm – Ukrainu, Uzbekistānu, Gruziju, Austriju, Izraēlu, Horvātiju, Čehiju, Turciju, Slovākiju un Vāciju. Ar piecām valstīm (Baltkrieviju, Krieviju, Poliju, Ungāriju un Somiju) Latvija parakstījusi līgumus par sadarbību organizētās noziedzības apkarošanā, ar Beļģiju un Lielbritāniju – par sadarbību starp iekšlietu dienestiem, bet starp Baltijas valstīm noslēgts līgums par sadarbību cietušo un liecinieku aizsardzībā.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!