• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 2003. gada 13. novembra lēmums Nr. 107/4 "Par "Latvijas Bankas organizētās vērtspapīru norēķinu sistēmas noteikumu" apstiprināšanu jaunā redakcijā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.2003., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81452

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrijas informācija

Par privatizācijas sertifikātu piešķiršanu un izmantošanu (01.10.2003.)

Vēl šajā numurā

27.11.2003., Nr. 167

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: lēmums

Numurs: 107/4

Pieņemts: 13.11.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr. 107/4

Rīgā 2003. gada 13. novembrī

Par “Latvijas Bankas organizētās vērtspapīru norēķinu sistēmas noteikumu” apstiprināšanu jaunā redakcijā

Latvijas Bankas padome nolemj:

1. Apstiprināt “Latvijas Bankas organizētās vērtspapīru norēķinu sistēmas noteikumus” jaunā redakcijā (pielikumā).

2. Atcelt Latvijas Bankas padomes 2000. gada 13. jūlija lēmumu Nr. 76/5 “Par ‘’Latvijas Bankas organizētās vērtspapīru norēķinu sistēmas noteikumu’’ apstiprināšanu”.

3. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar 2004. gada 9. janvāri.

Latvijas Bankas prezidents I.Rimšēvičs

 

 Latvijas Bankas organizētās vērtspapīru norēķinu sistēmas noteikumi

“Latvijas Bankas organizētās vērtspapīru norēķinu sistēmas noteikumi” (tālāk tekstā — noteikumi) nosaka vērtspapīru uzskaites un norēķinu veikšanas kārtību Latvijas Bankas organizētajā vērtspapīru norēķinu sistēmā. Noteikumi sagatavoti, pamatojoties uz Latvijas Republikas likumu “Par Latvijas Banku”.

 

1. Lietotie termini

1.1. Latvijas Bankas organizētā vērtspapīru norēķinu sistēma (tālāk tekstā — VNS) — VNS dalībnieku vienošanās veikt vērtspapīru pārvedumus savā vārdā.

1.2. VNS dalībnieks (tālāk tekstā — dalībnieks) — Latvijas Republikā, Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomiskās zonas valstī reģistrēta kredītiestāde vai citā valstī reģistrēta banka, starptautiskā valūtas, finanšu vai kredīta institūcija, kurai Latvijas Bankā ir naudas konts norēķiniem latos un kura piedalās VNS, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (tālāk tekstā — Komisija), Latvijas Republikas Valsts kase (tālāk tekstā — Valsts kase) un Latvijas Banka.

1.3. Vērtspapīri — valsts un privātā sektora vērtspapīri.

1.4. Valsts vērtspapīri — Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīri.

1.5. Privātā sektora vērtspapīri — Latvijas Centrālajā depozitārijā (tālāk tekstā — LCD) reģistrēti latos denominēti privātā sektora parāda vērtspapīri, kuri atrodas publiskā apgrozībā, kuri iekļauti Latvijas Bankas valdes priekšsēdētāja apstiprinātā vērtspapīru sarakstā un kuru emitentiem neviens no 1.5.1.—1.5.3. punktā minēto kredītreitingu aģentūru piešķirtajiem reitingiem ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā nav zemāks par šādiem reitingiem:

1.5.1. BBB— (Fitch Ratings);

1.5.2. Baa3 (Moody’s Investors Service);

1.5.3. BBB— (Standard & Poor’s).

1.6. Diskonta vērtspapīri — vērtspapīri, kuru dzēšanas termiņš parasti ir līdz vienam gadam ieskaitot, kuriem nav paredzētas ienākuma izmaksas, kurus pārdod sākotnējā tirgū par cenu, kas ir zemāka par nominālvērtību, un kurus dzēš par nominālvērtību.

1.7. Obligācijas — vērtspapīri, kuru dzēšanas termiņš parasti ilgāks par vienu gadu, kuriem ir paredzētas ienākuma izmaksas un kurus dzēš par nominālvērtību.

1.8. Vērtspapīru kods — LCD apstiprināts vērtspapīru identifikators.

1.9. Valsts vērtspapīru sākotnējais tirgus — valsts vērtspapīru emisija izsoles veidā.

1.10. Latvijas Bankas organizētais vērtspapīru otrreizējais tirgus — darījumi ar dalībnieku īpašumā esošajiem vērtspapīriem, kas uzskaitīti VNS.

1.11. Emisijas konts — konts VNS, kurā grāmato visus vienas emisijas valsts vērtspapīrus, kas emitēti valsts vērtspapīru sākotnējā tirgū.

1.12. Vērtspapīru konts — dalībnieka konts VNS, kurā grāmato visus dalībnieka īpašumā esošos vienas emisijas vērtspapīrus un kuru izmanto vērtspapīru operācijās.

1.13. Klientu vērtspapīru konts — dalībnieka konts VNS, kurā grāmato visus dalībnieka valdījumā, bet klientu īpašumā esošos vienas emisijas vērtspapīrus un kuru izmanto valsts vērtspapīru dzēšanai.

1.14. Naudas konts — dalībnieka konts Latvijas Bankā, kurā esošos naudas līdzekļus izmanto norēķiniem latos Latvijas Bankas maksājumu sistēmās, t.sk. norēķinoties par VNS veiktajām vērtspapīru operācijām.

1.15. Vērtspapīru ķīla — vērtspapīru kopums, ko izmanto kā ķīlu un kas reģistrēts ķīlu kontā vai dienas pārsnieguma limita ķīlu kontā.

1.16. Ķīlu konts — dalībnieka konts VNS, kurā grāmato ķīlas darījumos izmantotos vienas emisijas vērtspapīrus. Ķīlu kontu atver ķīlas devējam, bet vērtspapīru ķīlas atbrīvošanas tiesības ir ķīlas ņēmējam.

1.17. Dienas pārsnieguma limita ķīlu konts — dalībnieka konts VNS, kurā grāmato naudas konta dienas pārsnieguma limita nodrošināšanai izmantoto vērtspapīru ķīlu. Dienas pārsnieguma limita ķīlu kontu atver ķīlas devējam, bet vērtspapīru ķīlas atbrīvošanas tiesības un tiesības izmantot šajā kontā esošos vērtspapīrus lombarda operācijās ir Latvijas Bankai.

1.18. Vērtspapīru pārdošana ar atpirkšanu (repo) — darījums, kurā dalībnieks pārdod vērtspapīrus Latvijas Bankai un, termiņam beidzoties, atpērk tos no Latvijas Bankas par fiksētu cenu.

1.19. Vērtspapīru pirkšana ar atpārdošanu (reverse repo) — darījums, kurā dalībnieks pērk vērtspapīrus no Latvijas Bankas un, termiņam beidzoties, atpārdod tos Latvijas Bankai par fiksētu cenu.

1.20. Repo konts — Latvijas Bankas vērtspapīru pārdošanas ar atpirkšanu (repo) darījumu konts VNS, kurā uz attiecīgā darījuma termiņu grāmato Latvijas Bankai pārdotos vērtspapīrus. Repo kontā esošos vērtspapīrus Latvijas Banka nevar izmantot citos darījumos.

1.21. Vērtspapīru pārveduma rīkojums — Latvijas Bankai iesniegts dalībnieka uzdevums veikt vērtspapīru pārvedumu dematerializētā veidā uz noteiktu kontu VNS vai LCD vērtspapīru uzskaites sistēmā.

1.22. Vērtspapīru pārveduma rīkojumu pieņemšanas laiks — laiks, kuru elektroniskā veidā iesniegtam vērtspapīru pārveduma rīkojumam nosaka pēc S.W.I.F.T. elektroniskā ziņojuma lauka Output Date/Time vērtības. Pieņemšanas laiku papīra dokumenta veidā iesniegtam vērtspapīru pārveduma rīkojumam Latvijas Banka fiksē tā pieņemšanas brīdī ar norādi uz attiecīgā rīkojuma.

1.23. S.W.I.F.T. (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication — Vispasaules Starpbanku finanšu telekomunikāciju sabiedrība) — banku radīta starptautiskā organizācija, kas nodrošina starpbanku finanšu ziņojumu pārraidi, izmantojot telekomunikāciju tīklu.

1.24. Sistēmiskais risks — risks, ka viena sistēmas dalībnieka nespēja izpildīt savas saistības izraisīs citu dalībnieku nespēju noteiktajā laikā izpildīt savas saistības.

 

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. Latvijas Banka saskaņā ar šiem noteikumiem nodrošina vērtspapīru uzskaiti un pārvedumus dalībniekiem, kuri ar Latvijas Banku noslēguši līgumu “Par dalību Latvijas Bankas organizētajā vērtspapīru norēķinu sistēmā” (1. pielikums).

2.2. VNS darbojas saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem.

2.3. Informācijas apmaiņa starp Latvijas Banku un dalībniekiem notiek elektroniskā veidā saskaņā ar spēkā esošajām ziņojumu formām (sk. http://www.bank.lv), bet ar Komisiju un Valsts kasi — arī papīra dokumenta veidā. Par ziņojumu formu grozījumiem Latvijas Banka rakstiski paziņo dalībniekiem ne vēlāk kā mēnesi pirms attiecīgo grozījumu stāšanās spēkā.

2.4. Latvijas Banka ir VNS uzturētājs, kas nodrošina dalībnieku vērtspapīru uzskaiti, izpilda vērtspapīru pārveduma rīkojumus un nodrošina naudas norēķinus par VNS veiktajām vērtspapīru operācijām.

2.5. Latvijas Banka dalībnieku vērtspapīru kontos grāmato valsts vērtspapīru sākotnējā tirgū iegādātos valsts vērtspapīrus vai no LCD pārvestos privātā sektora vērtspapīrus, veic Latvijas Bankas organizētā vērtspapīru otrreizējā tirgus darījumu uzskaiti, vērtspapīru glabāšanu dematerializētā veidā un apkalpo citas darbības ar vērtspapīriem (vērtspapīru procentu ienākuma samaksu, vērtspapīru dzēšanu, vērtspapīru parametru maiņu u.tml.).

2.6. Dalībnieku klientu īpašumā esošo vērtspapīru uzskaiti nodrošina LCD.

2.7. Lai nodrošinātu vērtspapīru pārveduma operācijas starp Latvijas Banku un LCD, Latvijas Bankai saskaņā ar savstarpējo vienošanos ar LCD noteikts LCD dalībnieka speciāls statuss.

2.8. Valsts vērtspapīru sākotnējā tirgū Latvijas Banka veic vērtspapīru pārvedumus no emisijas konta uz dalībnieku vērtspapīru kontiem.

2.9. Latvijas Bankas organizētajā vērtspapīru otrreizējā tirgū Latvijas Banka veic šādas vērtspapīru norēķinu operācijas:

2.9.1. vērtspapīru pārvedumus starp VNS un LCD;

2.9.2. vērtspapīru pārvedumus starp Latvijas Bankas un citu dalībnieku vērtspapīru kontiem VNS šādu darījumu ietvaros:

2.9.2.1. vērtspapīru pirkšana un pārdošana,

2.9.2.2. vērtspapīru pārdošana ar atpirkšanu (repo),

2.9.2.3. vērtspapīru pirkšana ar atpārdošanu (reverse repo),

2.9.2.4. operācijas ar vērtspapīru ķīlu:

2.9.2.4.1. dienas pārsnieguma limita ķīlas operācijas,

2.9.2.4.2. lombarda operācijas,

2.9.2.4.3. valūtas operācijas, izmantojot vērtspapīru ķīlu;

2.9.3. vērtspapīru pārvedumus starp dalībnieku (izņemot Latvijas Banku) kontiem VNS;

2.9.4. vērtspapīru dzēšanu.

2.10. Valsts vērtspapīru sākotnējā tirgū un Latvijas Bankas darījumos vērtspapīru otrreizējā tirgū vērtspapīru cenas nosaka, izmantojot 2. pielikumā sniegto vērtspapīru cenu aprēķināšanas metodiku.

2.11. Latvijas Bankas norēķinu diena ir katra darbadiena no plkst. 8.30 līdz plkst. 17.00.

2.12. Vērtspapīru pārveduma rīkojumi iesniedzami no plkst. 8.30 līdz plkst. 16.45. Pēc plkst. 16.45 saņemtos vērtspapīru pārveduma rīkojumus izpilda nākamajā norēķinu dienā.

2.13. Latvijas Banka vērtspapīru pārvedumus veic, pamatojoties uz šādiem dalībnieka iesniegtiem vērtspapīru pārveduma rīkojumiem:

2.13.1. vērtspapīru pārveduma uz LCD rīkojums;

2.13.2. vērtspapīru pārveduma rīkojums;

2.13.3. vērtspapīru ieķīlāšanas rīkojums;

2.13.4. vērtspapīru ķīlas atbrīvošanas rīkojums.

2.14. Latvijas Banka veic norēķinus vērtspapīru pārveduma rīkojumu pieņemšanas secībā. Pēc katra vērtspapīru pārveduma rīkojuma pieņemšanas un pārbaudes Latvijas Banka to akceptē, veicot attiecīgo vērtspapīru norēķinu operāciju. Vērtspapīru pārveduma rīkojums ir ievadīts VNS ar tā akcepta brīdi, t.i., ar brīdi, kad tiek debetēts nosūtītāja vērtspapīru konts VNS.

2.15. Vērtspapīru pārveduma rīkojums papīra dokumenta veidā tiek iesniegts divos eksemplāros, norādot tā kārtas numuru. Ja dalībnieks vienlaikus iesniedz vairākus vērtspapīru pārveduma rīkojumus papīra dokumenta veidā, Latvijas Banka izpilda tos augošā kārtas numuru secībā.

2.16. Ja vērtspapīru pārveduma rīkojums nav sagatavots saskaņā ar noteikumiem vai arī attiecīgajā VNS kontā nav nepieciešamā vērtspapīru apjoma, Latvijas Banka vērtspapīru pārveduma rīkojumu noraida un nosūta dalībniekam paziņojumu par vērtspapīru pārveduma rīkojuma noraidīšanu.

2.17. Dalībnieka iesniegtais vērtspapīru pārveduma rīkojums ir neatsaucams un norēķins, kuru Latvijas Banka veikusi, pamatojoties uz dalībnieka iesniegto vērtspapīru pārveduma rīkojumu, ir galīgs ar brīdi, kad tiek kreditēts vērtspapīru saņēmēja konts VNS.

2.18. Latvijas Banka aprēķina maksu par vērtspapīru pārveduma rīkojumu apstrādi un par vērtspapīru kontu atlikumiem VNS saskaņā ar Latvijas Bankas valdes apstiprinātajiem naudas un vērtspapīru norēķinu tarifiem.

2.19. Divas darbadienas pirms vērtspapīru dzēšanas datuma Latvijas Banka pārtrauc dalībnieku vērtspapīru norēķinu operācijas ar šiem vērtspapīriem.

2.20. Latvijas Banka pēc dalībnieka pieprasījuma nosūta attiecīgā dalībnieka VNS vērtspapīru kontu izrakstus un/vai darījumu sarakstu.

2.21. Ja noteikumi tiek grozīti, par veiktajiem grozījumiem Latvijas Banka rakstiski paziņo dalībniekiem ne vēlāk kā piecas darbadienas pirms šo grozījumu stāšanās spēkā.

 

 

3. Vērtspapīru pārvedumi starp VNS un LCD

3.1. Vērtspapīru pārvedumu no VNS uz LCD veic tikai uz tāda dalībnieka vērtspapīru kontu, kas ir LCD dalībnieks. Vērtspapīrus no VNS var pārvest arī uz cita dalībnieka kontu LCD.

3.2. Lai veiktu vērtspapīru pārvedumu no VNS uz LCD vērtspapīru uzskaites sistēmu:

3.2.1. dalībnieks iesniedz Latvijas Bankai vērtspapīru pārveduma uz LCD rīkojumu;

3.2.2. Latvijas Banka, pamatojoties uz šo vērtspapīru pārveduma rīkojumu, noraksta vērtspapīrus no dalībnieka vērtspapīru konta VNS un dod rīkojumu LCD ieskaitīt tos dalībnieka vērtspapīru kontā LCD, kā arī nosūta vērtspapīru pārvedējam vērtspapīru pārveduma uz LCD rīkojuma izpildes apstiprinājumu.

3.3. Lai veiktu vērtspapīru pārvedumu no LCD vērtspapīru uzskaites sistēmas uz VNS, LCD noraksta vērtspapīrus no dalībnieka vērtspapīru konta un dod rīkojumu Latvijas Bankai tos ieskaitīt dalībnieka vērtspapīru kontā vai klientu vērtspapīru kontā.

 

 

4. Dalībnieku darījumi vērtspapīru sākotnējā un otrreizējā tirgū

4.1. Valsts vērtspapīru emisijas VNS reģistrē vērtspapīru sākotnējās izsoles darījumu norēķinu brīdī saskaņā ar “Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru sākotnējās izvietošanas noteikumiem konkurējošās daudzcenu izsolēs”. Dalībniekam, kas veicis naudas pārvedumu uz Valsts kases naudas kontu Latvijas Bankā saskaņā ar vērtspapīru sākotnējās izsoles rezultātiem, Latvijas Banka VNS atver vērtspapīru kontu un tajā ieskaita vērtspapīru sākotnējā tirgū iegādātos valsts vērtspapīrus.

4.2. Latvijas Banka VNS atver privātā sektora vērtspapīru kontu un tajā ieskaita privātā sektora vērtspapīrus tikai pēc attiecīgās vērtspapīru emisijas iekļaušanas Latvijas Bankas valdes priekšsēdētāja apstiprinātā vērtspapīru sarakstā. Ja privātā sektora vērtspapīru emisija tiek svītrota no Latvijas Bankas valdes priekšsēdētāja apstiprinātā vērtspapīru saraksta, dalībnieki pārskaita vērtspapīrus uz LCD, un Latvijas Banka šo vērtspapīru kontu slēdz.

4.3. Ja dalībnieks veic vērtspapīru pārvedumu no LCD vērtspapīru uzskaites sistēmas uz VNS un viņam nav atvērts attiecīgās emisijas vērtspapīru konts VNS, Latvijas Banka VNS atver vērtspapīru kontu un tajā ieskaita pārvestos vērtspapīrus.

4.4. Ja dalībnieks veic vērtspapīru pārvedumu tādam dalībniekam, kuram nav atvērts attiecīgās emisijas vērtspapīru konts VNS, Latvijas Banka VNS vērtspapīru saņēmējam atver vērtspapīru kontu un tajā ieskaita pārvestos vērtspapīrus.

4.5. Vērtspapīru pārdevējs vai vērtspapīru ķīlas devējs par katru VNS ietvaros noslēgto darījumu Latvijas Bankai iesniedz:

4.5.1. vērtspapīru pārveduma rīkojumu vai

4.5.2. vērtspapīru ieķīlāšanas rīkojumu.

4.6. Pamatojoties uz vērtspapīru pārveduma rīkojumu, Latvijas Banka noraksta vērtspapīrus no vērtspapīru pārdevēja vērtspapīru konta, ieskaita tos vērtspapīru pircēja vērtspapīru kontā un nosūta vērtspapīru pārdevējam vērtspapīru pārveduma rīkojuma izpildes apstiprinājumu un vērtspapīru pircējam — vērtspapīru ieskaitīšanas apstiprinājumu.

4.7. Vērtspapīru ieķīlāšana un atbrīvošana notiek šādi:

4.7.1. pamatojoties uz vērtspapīru ieķīlāšanas rīkojumu, Latvijas Banka noraksta vērtspapīrus no ķīlas devēja vērtspapīru konta, ieskaita tos ķīlas devēja ķīlu kontā un nosūta ķīlas devējam vērtspapīru ieķīlāšanas apstiprinājumu un ķīlas ņēmējam — vērtspapīru ķīlas apstiprinājumu;

4.7.2. ja ķīlas ņēmējs vērtspapīru ķīlas atbrīvošanas datumā vai pirms tā Latvijas Bankai nosūta vērtspapīru ķīlas atbrīvošanas rīkojumu, Latvijas Banka noraksta vērtspapīrus no ķīlas devēja ķīlu konta, ieskaita tos ķīlas devēja vērtspapīru kontā un nosūta ķīlas devējam vērtspapīru ķīlas atbrīvošanas apstiprinājumu un ķīlas ņēmējam — vērtspapīru ķīlas atbrīvošanas rīkojuma izpildes apstiprinājumu.

4.8. Ja Latvijas Banka līdz vērtspapīru ķīlas atbrīvošanas vai pārņemšanas datuma norēķinu dienas beigām no ķīlas ņēmēja nesaņem vērtspapīru ķīlas atbrīvošanas rīkojumu, Latvijas Banka norēķinu dienas beigās noraksta vērtspapīrus no ķīlas devēja ķīlu konta un ieskaita tos ķīlas ņēmēja vērtspapīru kontā.

 

 

5. Vērtspapīru procentu ienākuma samaksa, vērtspapīru dzēšana un citas darbības ar vērtspapīriem

5.1. Vērtspapīru procentu ienākuma samaksu un vērtspapīru dzēšanu Latvijas Banka veic atbilstoši vērtspapīru kontu atlikumam VNS procentu ienākuma samaksas vai vērtspapīru dzēšanas dienas sākumā.

5.2. Latvijas Banka dzēš attiecīgās emisijas vērtspapīrus, veic procentu ienākuma samaksu vai arī veic citas darbības ar vērtspapīriem saskaņā ar LCD vai Valsts kases rīkojumu.

5.3. Vienu dienu pirms valsts vērtspapīru dzēšanas datuma Latvijas Banka, pamatojoties uz LCD rīkojumu, ieskaita tos valsts vērtspapīrus, kuri reģistrēti LCD vērtspapīru uzskaites sistēmā, dalībnieka vai dalībnieka klientu vērtspapīru kontos VNS. Latvijas Banka, pamatojoties uz Valsts kases rīkojumu, valsts vērtspapīrus dzēš, attiecīgos vērtspapīrus norakstot no dalībnieka vai dalībnieka klientu vērtspapīru konta, bet atbilstošo naudas summu norakstot no Valsts kases naudas konta un ieskaitot dalībnieka naudas kontā.

5.4. Ja jāveic privātā sektora vērtspapīru procentu ienākuma samaksa vai vērtspapīru dzēšana, Latvijas Banka pēc naudas līdzekļu saņemšanas no LCD izpilda LCD rīkojumu, attiecīgos naudas līdzekļus ieskaitot dalībnieka naudas kontā un vērtspapīrus norakstot no dalībnieka vērtspapīru konta.

 

 

6. Dalībnieku darbības apturēšana un atjaunošana VNS

6.1. Latvijas Banka aptur dalībnieka darbību VNS, ja tā no Komisijas saņem paziņojumu par dalībnieka darbības ierobežošanu un šie ierobežojumi attiecas uz vērtspapīru norēķinu operāciju veikšanu.

6.2. Latvijas Banka var apturēt dalībnieka darbību VNS, ja dalībnieks rada jebkādu sistēmisko risku vai pārkāpj šo noteikumu prasības.

6.3. Latvijas Banka, apturot dalībnieka darbību VNS:

6.3.1. fiksē vērtspapīru norēķinu operāciju apturēšanas laiku un noraida visus šā dalībnieka iesniegtos, bet vēl neapstrādātos vērtspapīru pārveduma rīkojumus, izņemot vērtspapīru ķīlas atbrīvošanas rīkojumu;

6.3.2. informē par to Komisiju, dalībnieku, kura darbība VNS apturēta, un visus pārējos dalībniekus, norādot laiku, kad apturēta dalībnieka darbība VNS.

6.4. Ja dalībnieka darbība VNS apturēta saskaņā ar 6.1. punkta prasībām, sākot ar vērtspapīru norēķinu operāciju apturēšanas brīdi Latvijas Banka no dalībnieka pieņem tikai tādus vērtspapīru pārveduma rīkojumus, kurus:

6.4.1. apstiprinājis Komisijas iecelts pilnvarnieks;

6.4.2. parakstījis tiesas iecelts likvidators, administrators vai cita persona, kas saskaņā ar attiecīgajiem normatīvajiem aktiem ir tiesīga pārstāvēt dalībnieku attiecībās ar trešajām personām.

6.5. Dalībniekam, kura darbība VNS apturēta, adresētos vērtspapīru pārvedumus, ko veic pārējie dalībnieki, Latvijas Banka izskata, akceptē un izpilda, pārvedot vērtspapīrus no nosūtītāja dalībnieka vērtspapīru konta un ieskaitot vērtspapīrus saņēmēja dalībnieka vērtspapīru kontā, vai noraida, neveicot vērtspapīru pārvedumu.

6.6. Ja apturēta dalībnieka darbība VNS, tā norēķini ķīlu kontos un dienas pārsnieguma limita ķīlu kontos netiek apturēti. Tiesības rīkoties ar šādām vērtspapīru ķīlām ir ķīlas ņēmējam vai Latvijas Bankai saskaņā ar noteikumos paredzēto kārtību.

6.7. Ja dalībnieka darbība VNS apturēta vērtspapīru dzēšanas vai procentu ienākuma samaksas termiņā, pamatojoties uz 6.1. punktā minēto Komisijas paziņojumu, šim dalībniekam vērtspapīru dzēšanai vai procentu ienākuma samaksai paredzēto naudas summu ieskaita atsevišķā naudas kontā Latvijas Bankā.

6.8. Ja Latvijas Banka no Komisijas saņem paziņojumu par dalībnieka darbības ierobežojumu atcelšanu, Latvijas Banka atjauno dalībnieka darbību VNS, fiksējot laiku, kad tas izdarīts, un informē par to pārējos dalībniekus.

6.9. Ja dalībnieks novērš trūkumus, kuru dēļ tā darbība VNS apturēta saskaņā ar 6.2. punkta prasībām, dalībnieks par to rakstiski informē Latvijas Banku. Latvijas Banka, konstatējot attiecīgo trūkumu novēršanu, atjauno dalībnieka darbību VNS, fiksējot laiku, kad tas izdarīts, un informē par to pārējos dalībniekus.

6.10. Latvijas Banka rakstiski informē Komisiju un dalībnieku, kura darbība VNS apturēta, par darbības atjaunošanu VNS, norādot atjaunošanas laiku.

 

 

7. VNS darbība tehnisku kļūmju gadījumos

7.1. Ja Latvijas Bankai rodas tehniskas problēmas VNS darbībā, Latvijas Banka nepieciešamības gadījumā ir tiesīga pagarināt vērtspapīru pārveduma rīkojumu pieņemšanas laiku VNS par tik ilgu laiku, cik nepieciešams attiecīgās tehniskās problēmas novēršanai, par to informējot dalībniekus.

7.2. Ja dalībniekam rodas tehniskas problēmas, kas var aizkavēt vērtspapīru pārveduma rīkojumu nosūtīšanu:

7.2.1. dalībnieks nekavējoties informē Latvijas Banku par problēmām dalībnieka darbībā un paredzamo to novēršanas laiku;

7.2.2. Latvijas Bankai ir tiesības pagarināt vērtspapīru pārveduma rīkojumu pieņemšanas laiku VNS.

7.3. Ja Latvijas Bankai vai dalībniekam rodas S.W.I.F.T. pieslēguma problēmas, tiek izmantots S.W.I.F.T. rezerves pieslēgums.

 

 

8. Informatīvā atsauce uz Eiropas Savienības normatīvajiem dokumentiem

8.1. Noteikumi sagatavoti, ievērojot Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas Nr. 98/26/EC “Par norēķinu galīgumu maksājumu un vērtspapīru norēķinu sistēmās” prasības.

 

1. pielikums

Rīgā ____. gada ____._________

LĪGUMS

Nr. ________

 

PAR DALĪBU LATVIJAS BANKAS ORGANIZĒTAJĀ VĒRTSPAPĪRU NORĒĶINU SISTĒMĀ

Latvijas Banka, kas darbojas saskaņā ar likumu “Par Latvijas Banku”,

______________________________________ personā, no vienas puses, un

(amats, vārds, uzvārds)

_________________________________________ (tālāk tekstā — dalībnieks),

(dalībnieka nosaukums)

kas darbojas saskaņā ar Statūtiem, ___________________________________

(amats, vārds, uzvārds)

personā, no otras puses (tālāk tekstā — puses), noslēdz šādu līgumu.

1. Šis līgums sniedz iespēju dalībniekam piedalīties Latvijas Bankas vērtspapīru norēķinu sistēmā (tālāk tekstā — VNS) saskaņā ar “Latvijas Bankas organizētās vērtspapīru norēķinu sistēmas noteikumiem” (tālāk tekstā — noteikumi).

2. Šā līguma ietvaros puses darbojas saskaņā ar noteikumiem.

3. Puses apņemas veikt vērtspapīru pārvedumus noteikumos noteiktajā kārtībā un maksājumus par vērtspapīru pārveduma rīkojumu apstrādi un vērtspapīru kontu atlikumiem VNS saskaņā ar Latvijas Bankas valdes apstiprinātajiem naudas un vērtspapīru norēķinu tarifiem.

4. Visu ziņojumu apmaiņu puses veic elektroniskā veidā, izmantojot S.W.I.F.T. datu pārraides tīklu.

5. Puses apņemas ne komerciālos, ne jebkādos citos nolūkos neizpaust trešajām personām informāciju, kas tām kļuvusi zināma saistībā ar šo līgumu, izņemot Latvijas Republikas normatīvajos aktos paredzētos gadījumus vai gadījumus, kad puses rakstiski vienojušās par informācijas izpaušanu. Informācija tiek atklāta tikai tiem pušu darbiniekiem, kuri ir atbildīgi par šā līguma saistību izpildi.

6. Jebkuri līguma grozījumi iegūst juridisku spēku tikai tad, ja tie veikti rakstiski un tos ar parakstu apstiprinājušas abas puses.

7. Visus strīdus puses centīsies atrisināt saskaņā ar 8. un 9. punktā noteikto kārtību, ņemot vērā noteikumus, S.W.I.F.T. darbības kārtību un Latvijas Republikas normatīvos aktus.

8. Vienas puses pretenzijas otrai pusei iesniedzamas rakstiski piecu darbadienu laikā pēc attiecīgā ziņojuma apstrādes VNS. Otra puse pretenziju izskata ne vēlāk kā desmit darbadienu laikā pēc tās saņemšanas un sniedz rakstisku atbildi.

9. Ja vienošanās netiek panākta, strīdu izskata Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā Latvijas Republikas tiesās.

10. Puses nav atbildīgas par jebkādu kavēšanos vai neizpildītām saistībām, ja cēlonis bijusi nepārvarama vara.

11. Līgums stājas spēkā ar ___________________________. Līgums ir noslēgts uz nenoteiktu laiku un var tikt izbeigts, pusēm par to rakstiski vienojoties vai arī:

11.1. septiņas dienas pēc Latvijas Bankas rakstiska paziņojuma saņemšanas;

11.2. pēc dalībnieka rakstiska paziņojuma saņemšanas, ja dalībnieks nokārtojis visas saistības, kas radušās pret Latvijas Banku šā līguma darbības rezultātā.

12. Līgums sagatavots uz 2 (divām) lapām divos eksemplāros, pa vienam katrai pusei.

13. Pušu juridiskās adreses

13.1. Latvijas Banka: K. Valdemāra ielā 2a, Rīgā, LV-1050

Tālr. 702 2300, fakss 702 2420

13.2. Dalībnieks:__________________________________

__________________________________

Pušu paraksti:

Latvijas Banka

Dalībnieks

_________________________

_________________________

(paraksts)

(paraksts)

_________________________

_________________________

(vārds, uzvārds)

(vārds, uzvārds)

_________________________

_________________________

(amats)

(amats)

Z.v.

Z.v.

_________________________

_________________________

(datums)

(datums)

 

 

 1.1. pielikums

Rīgā ____. gada ____._________

LĪGUMS

Nr. ________

 

PAR VALSTS KASES DALĪBU LATVIJAS BANKAS ORGANIZĒTAJĀ VĒRTSPAPĪRU NORĒĶINU SISTĒMĀ

Latvijas Banka, kas darbojas saskaņā ar likumu “Par Latvijas Banku”, ______________________________________ personā, no vienas puses, un

(amats, vārds, uzvārds)

Valsts kase (tālāk tekstā — dalībnieks), kas darbojas saskaņā ar Nolikumu,

________________________________________________________________

(amats, vārds, uzvārds)

personā, no otras puses (tālāk tekstā — puses), noslēdz šādu līgumu.

1. Šis līgums sniedz iespēju dalībniekam piedalīties Latvijas Bankas vērtspapīru norēķinu sistēmā (tālāk tekstā — VNS) saskaņā ar “Latvijas Bankas organizētās vērtspapīru norēķinu sistēmas noteikumiem” (tālāk tekstā — noteikumi).

2. Šā līguma ietvaros puses darbojas saskaņā ar noteikumiem.

3. Puses apņemas veikt vērtspapīru pārvedumus noteikumos noteiktajā kārtībā un maksājumus par vērtspapīru pārveduma rīkojumu apstrādi saskaņā ar Latvijas Bankas valdes apstiprinātajiem naudas un vērtspapīru norēķinu tarifiem.

4. Visu pārveduma rīkojumu apmaiņu puses veic papīra dokumenta veidā saskaņā ar šā līguma I–IV pielikumu.

5. Puses apņemas ne komerciālos, ne jebkādos citos nolūkos neizpaust trešajām personām informāciju, kas tām kļuvusi zināma saistībā ar šo līgumu, izņemot Latvijas Republikas normatīvajos aktos paredzētos gadījumus vai gadījumus, kad puses rakstiski vienojušās par informācijas izpaušanu. Informācija tiek atklāta tikai tiem pušu darbiniekiem, kuri ir atbildīgi par šā līguma saistību izpildi.

6. Jebkuri līguma grozījumi iegūst juridisku spēku tikai tad, ja tie veikti rakstiski un tos ar parakstu apstiprinājušas abas puses.

7. Visus strīdus puses centīsies atrisināt saskaņā ar 8. un 9. punktā noteikto kārtību, ņemot vērā noteikumus un Latvijas Republikas normatīvos aktus.

8. Vienas puses pretenzijas otrai pusei iesniedzamas rakstiski piecu darbadienu laikā pēc attiecīgā ziņojuma apstrādes VNS. Otra puse pretenziju izskata ne vēlāk kā desmit darbadienu laikā pēc tās saņemšanas un sniedz rakstisku atbildi.

9. Ja vienošanās netiek panākta, strīdu izskata Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā Latvijas Republikas tiesās.

10. Puses nav atbildīgas par jebkādu kavēšanos vai neizpildītām saistībām, ja cēlonis bijusi nepārvarama vara.

11. Līgums stājas spēkā ar ___________________________. Līgums ir noslēgts uz nenoteiktu laiku un var tikt izbeigts, pusēm par to rakstiski vienojoties vai arī:

11.1. septiņas dienas pēc Latvijas Bankas rakstiska paziņojuma saņemšanas;

11.2. pēc dalībnieka rakstiska paziņojuma saņemšanas, ja dalībnieks nokārtojis visas saistības, kas radušās pret Latvijas Banku šā līguma darbības rezultātā.

12. Līgums sagatavots uz 6 (sešām) lapām, t.sk. I, II, III un IV pielikums katrs uz vienas lapas, divos eksemplāros, pa vienam katrai pusei.

13. Pušu juridiskās adreses

13.1. Latvijas Banka: K. Valdemāra ielā 2a, Rīgā, LV-1050

Tālr. 702 2300, fakss 702 2420

13.2. Dalībnieks:__________________________________

__________________________________

Pušu paraksti:

Latvijas Banka

Dalībnieks

_________________________

_________________________

(paraksts)

(paraksts)

_________________________

_________________________

(vārds, uzvārds)

(vārds, uzvārds)

_________________________

_________________________

(amats)

(amats)

Z.v.

Z.v.

_________________________

_________________________

(datums)

(datums)

13-107-4 COPY.GIF (31215 bytes)

14-107-4 COPY.GIF (33074 bytes)

15-107-4 COPY.GIF (29916 bytes)

16-107-4 COPY.GIF (29082 bytes)

1.2. pielikums

Rīgā ____. gada ____._________

LĪGUMS

Latvijas Bankas Nr. ________

Dalībnieka Nr. ____________

PAR FINANŠU UN KAPITĀLA TIRGUS KOMISIJAS DALĪBU

LATVIJAS BANKAS ORGANIZĒTAJĀ VĒRTSPAPĪRU NORĒĶINU SISTĒMĀ

Latvijas Banka, kas darbojas saskaņā ar likumu “Par Latvijas Banku”, ______________________________________ personā, no vienas puses, un

(amats, vārds, uzvārds)

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (tālāk tekstā — dalībnieks), kas darbojas saskaņā ar “Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likumu”, ________________

(amats, vārds, uzvārds)

_____________________________ personā, no otras puses (tālāk tekstā —

puses), noslēdz šādu līgumu.

1. Šis līgums sniedz iespēju dalībniekam piedalīties Latvijas Bankas vērtspapīru norēķinu sistēmā (tālāk tekstā — VNS) saskaņā ar “Latvijas Bankas organizētās vērtspapīru norēķinu sistēmas noteikumiem” (tālāk tekstā — noteikumi).

2. Šā līguma ietvaros puses darbojas saskaņā ar noteikumiem.

3. Puses apņemas veikt vērtspapīru pārvedumus noteikumos noteiktajā kārtībā un maksājumus par vērtspapīru pārveduma rīkojumu apstrādi saskaņā ar Latvijas Bankas valdes apstiprinātajiem naudas un vērtspapīru norēķinu tarifiem.

4. Visu pārveduma rīkojumu apmaiņu puses veic papīra dokumenta veidā saskaņā ar šā līguma I–IV pielikumu.

5. Puses apņemas ne komerciālos, ne jebkādos citos nolūkos neizpaust trešajām personām informāciju, kas tām kļuvusi zināma saistībā ar šo līgumu, izņemot Latvijas Republikas normatīvajos aktos paredzētos gadījumus vai gadījumus, kad puses rakstiski vienojušās par informācijas izpaušanu. Informācija tiek atklāta tikai tiem pušu darbiniekiem, kuri ir atbildīgi par šā līguma saistību izpildi.

6. Jebkuri līguma grozījumi iegūst juridisku spēku tikai tad, ja tie veikti rakstiski un tos ar parakstu apstiprinājušas abas puses.

7. Visus strīdus puses centīsies atrisināt saskaņā ar 8. un 9. punktā noteikto kārtību, ņemot vērā noteikumus un Latvijas Republikas normatīvos aktus.

8. Vienas puses pretenzijas otrai pusei iesniedzamas rakstiski piecu darbadienu laikā pēc attiecīgā ziņojuma apstrādes VNS. Otra puse pretenziju izskata ne vēlāk kā desmit darbadienu laikā pēc tās saņemšanas un sniedz rakstisku atbildi.

9. Ja vienošanās netiek panākta, strīdu izskata Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā Latvijas Republikas tiesās.

10. Puses nav atbildīgas par jebkādu kavēšanos vai neizpildītām saistībām, ja cēlonis bijusi nepārvarama vara.

11. Līgums stājas spēkā ar ___________________________. Līgums ir noslēgts uz nenoteiktu laiku un var tikt izbeigts, pusēm par to rakstiski vienojoties vai arī:

11.1. septiņas dienas pēc Latvijas Bankas rakstiska paziņojuma saņemšanas;

11.2. pēc dalībnieka rakstiska paziņojuma saņemšanas, ja dalībnieks nokārtojis visas saistības, kas radušās pret Latvijas Banku šā līguma darbības rezultātā.

12. Līgums sagatavots uz 6 (sešām) lapām, t.sk. I, II, III un IV pielikums katrs uz vienas lapas, divos eksemplāros, pa vienam katrai pusei.

13. Pušu juridiskās adreses

13.1. Latvijas Banka: K. Valdemāra ielā 2a, Rīgā, LV—1050

Tālr. 702 2300, fakss 702 2420

13.2. Dalībnieks:__________________________________

__________________________________

Pušu paraksti:

Latvijas Banka

Dalībnieks

_________________________

_________________________

(paraksts)

(paraksts)

_________________________

_________________________

(vārds, uzvārds)

(vārds, uzvārds)

_________________________

_________________________

(amats)

(amats)

Z.v.

Z.v.

_________________________

_________________________

(datums)

(datums)

19-107-4 COPY.GIF (33662 bytes)

20-107-4 COPY.GIF (35087 bytes)

21-107-4 COPY.GIF (30547 bytes)

22-107-4 COPY.GIF (31522 bytes)

2. pielikums

Vērtspapīru cenu aprēķināšanas metodika

1. Diskonta vērtspapīra cenas aprēķins

C = Nv x (1 – (t x r) : 360),

kur:

C — vērtspapīra cena (latos),

Nv — vērtspapīra nominālvērtība (latos),

t — dienu skaits līdz vērtspapīru dzēšanai (dienas),

r — vērtspapīru diskonta likme (decimāldaļās).

2. Fiksēta ienākuma obligācijas cenas aprēķins

2.1. Saskaņā ar Starptautiskās Vērtspapīru tirgus asociācijas (International Securities Market Association — ISMA) standartu vidēja termiņa un ilgtermiņa obligāciju cenas, uzkrātās peļņas, fiksētā ienākuma un peļņas aprēķina metode ir 30E/360, tādējādi katrs kalendārais mēnesis jāuzskata par 1/12 daļu no 360 dienām gadā jeb 30 dienām, un tas ir laika periods no mēneša attiecīgā datuma līdz nākamā mēneša tam pašam datumam (neieskaitot).

2.2. Obligācijas kopējā cena

C = Pt + Ac,

kur:

C — obligācijas kopējā cena (latos),

Pt — obligācijas tīrā cena (latos),

Ac — uzkrātais ienākums (latos).

FORMULA-107-4 COPY.GIF (3206 bytes)

kur:

k — fiksētā ienākuma maksājumu skaits līdz obligācijas dzēšanai,

Cfi — summa latos, kuru emitents maksā katra i-tā perioda beigās,

Y — obligācijas peļņas līdz dzēšanai likme (decimāldaļās),

Fq — fiksētā ienākuma maksājumu skaits (biežums) gadā,

Li — dienu skaits līdz obligācijas dzēšanai, kura aprēķina formula ir:

Li = Fq x ti : d,

kur:

d — pieņemtais dienu skaits gadā ir 360 dienas (pēc ISMA standarta),

t — dienu skaits no obligācijas cenas aprēķina datuma līdz fiksētā ienākuma samaksas datumam i-tā perioda beigās (pēc ISMA standarta).

2.3. Obligācijas uzkrātā ienākuma aprēķins

Ac = Nv x Kup x t : d,

kur:

Nv — obligācijas nominālvērtība,

Kup — obligācijas fiksētā ienākuma likme (decimāldaļās),

t — dienu skaits no obligācijas iepriekšējā fiksētā ienākuma samaksas datuma līdz obligācijas uzkrātā ienākuma aprēķina datumam,

d — pieņemtais dienu skaits gadā ir 360 dienas (pēc ISMA standarta).

3. Noapaļošana

Valsts vērtspapīru sākotnējā tirgū vērtspapīru cenu rēķina uz 100 latiem, noapaļo līdz divām zīmēm aiz komata un reizina ar attiecīgo vērtspapīru skaitu.

Latvijas Bankas organizētā vērtspapīru otrreizējā tirgus darījumos vērtspapīru cenu rēķina uz 100 latiem un noapaļo līdz sešām zīmēm aiz komata. Kopējo vērtspapīru cenu noapaļo līdz divām zīmēm aiz komata.

Uzkrāto ienākumu rēķina visam attiecīgo vērtspapīru apjomam, noapaļojot līdz divām zīmēm aiz komata.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!