• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par varas alcējiem Lietuvā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.2003., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81474

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ziņu aiz ziņas, par domu aiz domas

Vēl šajā numurā

27.11.2003., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par varas alcējiem Lietuvā

Lietuvas Valsts drošības departamenta darbinieki jau ilgāku laiku vākuši informāciju par atsevišķiem prezidenta Rolanda Paksa padomniekiem un viņam tuvu stāvošām personām. Drošībniekiem bija aizdomas, ka šie ļaudis, iespējams, saistīti ar starptautiskajiem noziedznieku sindikātiem, līdz ar to viņi varētu mēģināt ietekmēt prezidentu un apdraudēt valsts drošību. VDD darbības rezultātā atklājās, ka Paksa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Remigijs Ačs un prezidenta priekšvēlēšanu kampaņas dāsnākais sponsors Jurijs Borisovs uztur kontaktus ar Krievijas noziedzīgās pasaules autoritāti Anzoru Aksentjevu–Kikališvili. Pēdējais Lietuvā caur trešajām personām iegādājies vairākus prestižus nekustamos īpašumus un mēģina ieguldīt naudu stratēģiski svarīgu objektu privatizācijā. Tāpat VDD darbinieki ierakstījuši sarunas starp Borisovu un kompānijas “Restako”, kuras akcionārs kādreiz bija Pakss, direktoru Aļģi Drakši. Tajos Borisovs žēlojas, ka Pakss nepilda viņam dotos solījumus, un izteicis draudus kompromitēt Paksu.

Lietuvā aktīvi darbojas 1988. gadā dibinātā starptautiskā asociācija “21. gadsimts”, kuras sākotnējie mērķi bija koordinēt eksporta un importa tirdzniecības firmu darbību. Pašlaik asociācija ir cieši saistīta ar Krievijas noziedzīgās pasaules grupējumiem un tās faktiskais vadītājs ir Krievijas pilsonis Aksentjevs–Kikališvili, kas uztur kontaktus ne vien ar Lietuvas noziedzīgajiem grupējumiem, bet arī mēģina dibināt sakarus ar augsti stāvošiem Lietuvas politiķiem.

Pēc ASV specdienestu rīcībā esošās informācijas, asociācijas “21. gadsimts” vadītāji nodarbojas ar korupciju, izspiešanu, narkotiku un ieroču tirdzniecību, vīzu un dokumentu viltošanu. Jau 1994. gadā Aksentjevam–Kikališvili tika aizliegts iebraukt ASV. Par kriminālās autoritātes sakariem Krievijā liecina kaut vai fakts, ka viņa nogalinātā brāļa bērēs slepeni piedalījies arī Maskavas mērs Jurijs Lužkovs. Aksentjevs–Kikališvili kļuvis par nevēlamu personu Lietuvā, bet attiecībā pret Paksa kampaņas galveno sponsoru Borisovu Lietuvas Ģenerālprokuratūrā ierosināta izmeklēšana. Visi līdzšinējie prezidenta padomnieki atstādināti.

Paksa padomnieku saites ar Krievijas aizdomīgajiem biznesmeņiem liecina, ka Krievijā ir cilvēki, kas ir ieinteresēti palielināt savu ietekmi Lietuvā. Viņi var būt ieinteresēti arī pašā pēdējā brīdī aizšķērsot ceļu Lietuvas uzņemšanai NATO un Eiropas Savienībā. Taču šādi gājieni neizdosies, jo Lietuva neapšaubāmi ir demokrātiska valsts, tajā nepietiek ietekmēt prezidentu, lai panāktu ietekmi uz visu valsti. Tajā eksistē arī Seims, kas izveidojis īpašu komisiju šī jautājuma izskatīšanai, eksistē arī valdība un citas institūcijas. Atgriešanās pie Maskavas dominācijas vairs nav iespējama.

Pēc “LAUKU AVĪZES” un “RZECZPOSPOLITA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!