• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mēs esam lepni par Latvijas karavīriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.2003., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81494

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta instrukcija Nr.10

Instrukcija par informācijas apriti starptautiskas krīzes (konflikta) un katastrofas gadījumā un starptautisku krīzes vadības mācību (vingrinājumu) laikā

Vēl šajā numurā

27.11.2003., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mēs esam lepni par Latvijas karavīriem

Vakar, 26.novembrī, tika pasniegtas NBS komandiera medaļas “Par piedalīšanos starptautiskajā miera nodrošināšanas misijā”

ARMIJA01.JPG (22230 bytes)
Foto: Juris Krūmiņš
Nacionālo bruņoto spēku komandieris kontradmirālis Gaidis Andrejs Zeibots un Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga pasniedz medaļu bij. Latvijas karavīru kontingenta Irākā komandierim majoram Ivaram Caunem

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga NBS komandiera medaļas pasniegšanā:

Bruņoto spēku komandiera kungs, spēku komandieri, virsnieki, karavīri!

Man ir tas gods būt klāt šodien apbalvošanas ceremonijā, kurā atzīmēs bruņoto spēku un līdz ar to visas valsts pateicību tiem Latvijas dalībniekiem starptautiskajos miera uzturēšanas spēkos, kas ir bijuši Irākā, un arī tiem, kas bijuši Kosovā un Maķedonijā.

Pasaules pašreizējā situācija ir pārvērtusi draudu izvērtējumu no tā, kas bija valdījis ilgus gadus iepriekš, par tādu, kur valstīm ir savā starpā jāsadarbojas, lai uzturētu mieru un drošību pasaulē. Starptautiskā sadarbība ir bijusi pašā NATO izveidošanas pamatā, bet starptautiskā sadarbība sniedzas tālāk par NATO robežām, un tai šobrīd rūp nodrošināt mieru, drošību pasaulē un pasargāt gan civiliedzīvotājus, gan vispārējo stabilitāti pasaulē.

Irākas situācija ir bijusi īpaši smaga un sarežģīta, tā ir izraisījusi smagas domstarpības politiskā plāksnē, un tā šobrīd rada vēl arvien grūtu situāciju, kur vēl arvien daudz kas ir veicams, lai Irākas tauta varētu nodibināt stabilu un rīcībspējīgu, demokrātisku civilo pārvaldi.

Šajā situācijā starptautisko spēku līdzdalība ir bijusi ārkārtīgi nozīmīga un svarīga, un savā ziņā tas, kas notiek Irākā, ir bijis pārbaudes akmens tam, vai mums ir cerības palīdzēt valstīm, kas ir bijušas pakļautas totalitārismam un diktatūrai, vai starptautiskajai sabiedrībai ir iespējams palīdzēt nonākt līdz cilvēcīgākām pārvaldes formām.

Latvija piedalās starptautiskajā miera uzturēšanas misijā ar domu nodrošināt šajā valstī pašai savas spējas pārņemt civilo varu pār savu teritoriju. Apstākļi tur ir grūti, un visi, kas piedalās šajās misijās, ir padoti tādiem riskiem, kas tālu neatpaliek no riskiem kaujas laukā, tādēļ jo īpaši kā Valsts prezidente vēlos atzīmēt mūsu karavīru drosmi un profesionalitāti šajos grūtajos apstākļos, es vēlētos uzsvērt, ka no visiem, kam ar viņiem ir bijusi saskarsme, esam dzirdējuši tikai augstākos atzinības vārdus par Latvijas karavīru profesionalitāti, spējām un cilvēcīgajām īpašībām, kas viņiem palīdz būt iejūtīgiem un nodibināt labus kontaktus ar vietējiem iedzīvotājiem, jo šādi kontakti viņiem ir arī ļoti noderīgi misijas labākai paveikšanai. Vai tas būtu Kosovā vai Irākā, šeit mēs esam ļoti lepni par Latvijas karavīriem un viņu spēju izprast situāciju un tai adekvāti pielāgoties. Kā prezidente es augstu novērtēju to profesionālo pieredzi, ko karavīri misijās ir ieguvuši, es augstu vērtēju arī to, ka viņu iegūtā pieredze var tikt tālāk nodota citiem.

It īpaši sirsnīgi vēlētos pateikties tiem karavīriem, kas misijās ir devušies ne vienu reizi vien, daži pat divreiz, trīsreiz un četrreiz. No sirds visas valsts vārdā jums paldies! Ar jūsu drosmi, jūsu gatavību mēs Latvijā varam justies drošās rokās. Dievs, svētī Latviju!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!