Rīgā 2003.gada 25.novembrī (prot. Nr.61 10.§)
4.panta ceturto daļu un 13.panta trešo daļu
10.1. nesatur laurīnskābi un ir bagāti ar POP, POSt un StOSt (P —palmitīnskābe, O — oleīnskābe, St — stearīnskābe) simetriskiem mononepiesātinātiem triglicerīdiem;
10.2. ir viegli samaisāmi ar kakao sviestu jebkurās proporcijās un ir saderīgas to fizikālās īpašības (kušanas punkts, kristalizācijas temperatūra, kušanas ātrums, termiskās apstrādes nepieciešamība);
10.3. ir iegūti tikai rafinēšanas vai frakcionēšanas procesā, kas nepieļauj triglicerīdu struktūras fermentu pārveidošanos.
13.1. pilnīgi vai daļēji dehidrēta piena;
13.2. piena ar zemu tauku saturu vai vājpiena;
13.3. krējuma vai daļēji vai pilnīgi dehidrēta krējuma;
13.4. sviesta vai citiem piena taukiem.
24.1. šokolāde satur ne mazāk kā 43 % kopējās kakao sausnas, un kopējā kakao sausnā ir ne mazāk kā 26 % kakao sviesta;
24.2. piena šokolāde satur ne mazāk kā 30 % kopējās kakao sausnas un ne mazāk kā 18 % piena sausnas, kas iegūta no pilnīgi vai daļēji dehidrēta piena, piena ar zemu tauku saturu vai vājpiena, no krējuma vai no daļēji vai pilnīgi dehidrēta krējuma, sviesta vai piena taukiem, un piena sausnā ir ne mazāk kā 4,5 % piena tauku;
24.3. šokolādes glazūra satur ne mazāk kā 16 % kakao beztauku sausnas.
27.1. līdz to pilnīgai realizācijai, ja produkti ražoti Eiropas Savienības dalībvalstīs;
27.2. līdz 2004.gada 1.maijam, ja produkti nav ražoti Eiropas Savienības dalībvalstīs.
Zemkopības ministrs M.Roze
Ministru kabineta
2003.gada 25.novembra noteikumiem Nr.661
Nr. |
Produkta |
Produkta apraksts |
Rādītāji (%) |
|||||||||
kakao |
kakao |
ūdens |
kopējā |
beztauku |
piena |
kakao |
piena |
kopējie tauki (kakao sviesta un piena tauki) |
milti |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
1. |
Kakao sviests |
tauki, kas iegūti no kakao pupām vai to daļām un satur ne vairāk par 1,75 % brīvo taukskābju (izteiktas kā oleīnskābe) un ne vairāk par 0,5 % nepārziepjojamo vielu (izņemot presētu kakao sviestu, kurā nepārziepjojamo vielu saturs nedrīkst būt lielāks par 0,35 %). Nepārziepjojamo vielu nosaka ar petrolejas ēteri |
||||||||||
2. |
Kakao, kakao pulveris |
pulverveida produkts, kas iegūts, saberžot notīrītas, izlobītas, grauzdētas kakao pupas |
ne mazāk |
ne vairāk |
||||||||
3. |
Kakao ar samazinātu tauku saturu, kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu |
pulverveida produkts, kas iegūts, saberžot notīrītas, izlobītas, grauzdētas kakao pupas |
mazāk |
|||||||||
4. |
Saberzta šokolāde, šokolādes pulveris |
produkts, kas sastāv no kakao pulvera un cukura |
ne mazāk |
|||||||||
5. |
Dzeramā šokolāde, saldināts kakao, saldināts kakao pulveris |
produkts, kas sastāv no kakao pulvera un cukura
|
ne mazāk par 25 |
|||||||||
6. |
Šokolāde |
produkts, kas iegūts no kakao produktiem un cukura |
ne mazāk par 18 |
ne mazāk par 35 |
ne mazāk par 14 |
|||||||
7. |
Šokolādes nūdeles (vermicelli) vai šokolādes pārslas (flakes) |
produkts granulu vai pārslu veidā |
ne mazāk |
ne mazāk |
ne mazāk |
|||||||
8. |
Šokolādes glazūra (couverture) |
produkts, kas iegūts no kakao produktiem un cukura |
ne mazāk par 31 |
ne mazāk |
ne mazāk |
|||||||
9. |
Riekstu šokolāde (Gianduja vai kāds no vārda Gianduja atvasinājumiem) |
produkts, kas iegūts no šokolādes un saberztiem lazdu riekstiem (100 g produkta satur 20-40 g lazdu riekstu), kas pievienoti atbilstoši šo noteikumu 11.punktam |
ne mazāk |
ne mazāk |
||||||||
10. |
Piena šokolāde |
produkts, kas iegūts no kakao produktiem, cukura un piena vai piena produktiem. Nosaukumu “Piena šokolāde” var papildināt vārdi “nūdeles”, “pārslas”, “glazūra” vai “riekstu” atbilstoši šī pielikuma 11., 12. un 13.punktam. Vārdu “piena” šī pielikuma 10., 11., 12. un 13.punktā minētajiem produktiem var aizstāt ar vārdu “krējuma” vai “vājpiena” atbilstoši šī pielikuma 14. un 15.punktam |
ne mazāk |
ne mazāk |
ne mazāk |
ne mazāk |
ne mazāk |
|||||
11. |
Piena šokolādes nūdeles (vermicelli) vai piena šokolādes pārslas (flakes) |
produkts granulu vai pārslu veidā |
ne mazāk par 20 |
ne mazāk par 12 |
ne mazāk par 12 |
|||||||
12. |
Piena šokolādes glazūra (couverture) |
produkts, kas iegūts no kakao produktiem, cukura un piena vai piena produktiem |
ne mazāk par 31 |
|||||||||
13. |
Riekstu-piena šokolāde (Gianduja vai kāds no vārda Gianduja atvasinājumiem) |
produkts, kas iegūts no šokolādes, piena un saberztiem lazdu riekstiem (100 g produkta satur 15–40 g lazdu riekstu), kas pievienoti atbilstoši šo noteikumu 11.punktam |
ne mazāk par 10 |
|||||||||
14. |
Krējuma šokolāde |
produkts, kas iegūts no kakao produktiem, cukura un krējuma |
ne mazāk par 5,5 |
|||||||||
15. |
Vājpiena šokolāde |
produkts, kas iegūts no kakao produktiem, cukura un vājpiena |
ne vairāk par 1 |
|||||||||
16. |
Ģimenes piena šokolāde |
produkts, kas iegūts no kakao produktiem, cukura un piena vai piena produktiem |
ne mazāk par 20 |
ne mazāk par 20 |
ne mazāk par 2,5 |
ne mazāk par 5 |
ne mazāk par 25 |
|||||
17. |
Baltā šokolāde |
produkts, kas iegūts no kakao sviesta, cukura, piena vai piena produktiem |
ne mazāk par 20 |
ne mazāk par 14 |
ne mazāk par 3,5 |
|||||||
18. |
Pildīta šokolāde, šokolāde ar pildījumu, …šokolādē (piemēram, zefīrs šokolādē, ķirši šokolādē) |
produkts, kura ārējo apvalku veido kāds no šī pielikuma 6.,
7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16. un 17.punktā
minētajiem produktiem. Ārējā šokolādes masas daļa produktiem
ir ne mazāka par 25 % no galaprodukta svara. Tirdzniecības
nosaukums neattiecas uz produktiem, kuru iekšējo |
||||||||||
19./p> |
Šokolāde a la taza |
produkts, kas iegūts no kakao produktiem, cukura un kviešu, rīsu, kukurūzas miltiem vai cietes |
ne mazāk par 18 |
ne mazāk par 35 |
ne mazāk par 14 |
ne vairāk par 8 |
||||||
20. |
Šokolāde familiar a la taza |
produkts, kas iegūts no kakao produktiem, cukura un kviešu, rīsu, kukurūzas miltiem vai cietes |
ne mazāk par 18 |
ne mazāk par 30 |
ne mazāk par 12 |
ne vairāk par 18 |
||||||
21. |
Šokolādes konfekte (pralinē) |
viena kumosa produkts — pildīta šokolāde, tikai šokolāde vai šī pielikuma 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16. un 17.punktā minēto produktu kombinācija vai maisījumi ar pārtikas sastāvdaļām; šokolādes saturs nav mazāks par 25 % no galaprodukta masas |
Ministru kabineta
2003.gada 25.novembra noteikumiem Nr.661
Nr. p.k. |
Augu tauki (starptautiskais tirdzniecības nosaukums) |
Augi, no kuriem iegūst minētos taukus (zinātniskais nosaukums latīņu valodā) |
1. |
Illipe, Borneo tallow vai Tengkawang |
Shorea spp. |
2. |
Palm oil |
Elaeis guineesis; Elaeis olifera |
3. |
Sal |
Shorea robusta |
4. |
Shea |
Butyrospermum parkii |
5. |
Kokum gurgi |
Garcinia indica |
6. |
Mango kernel |
Mangifera indica |