• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par milzu impērijas nekontrolējamību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.2003., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81554

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par personāliju karuseli Briselē

Vēl šajā numurā

28.11.2003., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par milzu impērijas nekontrolējamību

Vladimiram Putinam nebija grūti pozitīvi pārsteigt starptautisko sabiedrību, kad prezidents Boriss Jeļcins bijušo slepenā dienesta vadītāju apmēram pirms četriem gadiem iecēla prezidenta amatā. Smagi slimais Jeļcins jau pāris mēnešus bija parūpējies par politisko šoku. Veselīgajam Putinam un dažiem reformām draudzīgiem ministriem pietika ar mierīgu valsts vadīšanas stilu, lai ārvalstu politiķu un investoru acīs kļūtu par stabilitātes garantu. Turklāt viņam lielu atbalstu nodrošināja pieaugošās naftas cenas.

Visiem tiem, kuri kopš tā laika kļūdaini uzskatīja, ka Krievija dodas modernas tirgus ekonomikas virzienā, tagad atkal ir jāatgriežas realitātē. Gadījums ar naftas magnātu Mihailu Hodorkovski rāda, ka Krievijā nekas daudz nav mainījies. Tā vietā, lai balstītos uz pamattiesībām un likumiem, tāpat kā padomju laikā, svarīgi atkal ir kļuvuši personīgie kontakti. Putins aktīvi veicina šo dekadento sistēmu, kurā vara un iedzīvošanās bagātībā ir kļuvušas par sinonīmiem. Atņemot varu Hodorkovskim viņš cilvēkiem visā valstī signalizē, ka no tā nav pasargāts neviens.

Naftas miljardieris nepelna līdzjūtību. Viņš savu bagātību nekaunīgi ir sarausis saskaņā ar tiem pašiem spēles noteikumiem kā visi pārējie oligarhi. Taču Hodorovskis nav iesēdināts tāpēc, ka ir pārkāpis likumus, bet gan tāpēc, ka viņš varētu oponēt prezidentam. Putins ir izveidojis autoritāru režīmu, kurā galveno lomu spēlē nevis izpildvara, likumdevējvara un tiesu vara, bet gan slepenais dienests VDK. Tiesiska valsts un tirgus ekonomika šim režīmam ir vienaldzīga, kad runa ir par varu. Šādā veidā Krievija atkal ir tuvu tam, lai nākamajos gados izšķiestu milzīgu potenciālu. Ar izejvielām, raķetēm un atomreaktoriem bagātā valsts joprojām nozīmē risku pārējai pasaulei. Vīru draudzība Kola un Jeļcina vai Šrēdera un Putina starpā varētu būt pragmatiska. Taču nevienam nevajadzētu ticēt, ka smagi cietusī milzu impērija līdz ar to kļūs kontrolējamāka.

Pēc “DIE WELT”

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas un “LV” redakcijas apkopotā

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti.

Pārpublikācijas šeit, “Latvijas Vēstnesī”, – saīsinājumā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!