• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Studenšu korporācijai "Gundega" - 80 gadi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.2003., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81567

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas valsts pārvaldes ministru sanāksmi Romā

Vēl šajā numurā

28.11.2003., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Studenšu korporācijai “Gundega” – 80 gadi

Šodien, 29.novembrī, ar svētku aktu Latvijas Universitātes Lielajā aulā studenšu korporācija “Gundega” iesāks savas 80 gadu jubilejas svinības, ko jo nozīmīgāku padara fakts, ka tieši šogad un tieši novembrī Latvijas Republika arī svin apaļu – 85 gadu pastāvēšanas – jubileju.

Korporācijas “Gundega” pirmsākumi meklējami tālajā 1923.gadā, kad 24 studentes no Latvijas Universitātes sanāca kopā un nolēma izveidot organizāciju, kas uz mūžu apvienotu latviešu studentes, par mērķi izvirzot nacionālās apziņas stiprināšanu. Korporācijas būtību simbolizē arī tās nosaukums, kas radies no diviem vārdiem – guni degt.

Līdz 1940.gadam korporācijā bieži viesi bijuši gan latviešu inteliģences pārstāvji – Zenta Mauriņa, Aleksandrs Grīns, Edvards Virza, Anšlavs Eglītis –, gan ievērojami cilvēki ārpus Latvijas – franču rakstnieks Moriss Bedels, Varšavas Mākslas akadēmijas rektors profesors Puškovskis, Polijas vēstnieks Latvijā, kā arī citas prominences.

Lai gan, sākoties Otrajam pasaules karam, korporācijas “Gundega” darbība tika pārtraukta un Latvijā to atjaunoja tikai 1989.gadā, doma par savstarpējo attiecību uzturēšanu tomēr palika dzīva un, pateicoties gan ārpus Latvijas, gan Latvijā palikušajām korporācijas dalībniecēm, ideja par biedriskām attiecībām un akadēmisku sabiedrību ir izturējusi laika pārbaudi. To apliecina arī kuplais dalībnieču skaits ārpus Latvijas, kas ieradīsies uz svinībām Rīgā.

Pašlaik korporācija “Gundega” ir otra vecākā studenšu korporācija, tās goda filistrs ir profesors Imants Lancmanis, un, turpinot akadēmiskās tradīcijas, tās pārziņā šoreiz ir organizēt Baltijas valstu korporāciju ikgadējo sanākšanu, kas nākamgad notiks Rīgā.

Korporācijas “Gundega” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!