• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Saeimas delegācijas vizīti Ķīnā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.2003., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81578

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Studenšu korporācijai "Gundega" - 80 gadi

Vēl šajā numurā

28.11.2003., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Saeimas delegācijas vizīti Ķīnā

No 25.novembra līdz 1.decembrim Ķīnas Tautas Republikā (ĶTR) vizītē uzturas Saeimas delegācija Saeimas priekšsēdētājas biedra Ērika Jēkabsona vadībā. Delegācijas sastāvā ir visu Saeimas frakciju pārstāvji: Andris Bērziņš, Baiba Brigmane, Nikolajs Kabanovs, Aigars Kalvītis, Anna Seile, Igors Solovjovs un Aleksejs Vidavskis. Saeimas deputāti viesojas Ķīnā pēc Ķīnas Tautas ārpolitikas institūta uzaicinājuma.

Vizītes laikā Saeimas delegācijas pārstāvji tiekas ar augstām Ķīnas parlamenta, valdības, pašvaldību un citu valsts institūciju amatpersonām. “Esmu pat nedaudz pārsteigts, cik ļoti augstā līmenī organizēta Saeimas delegācijas vizīte Ķīnā. Neraugoties uz mūsu valstu atšķirīgo lielumu un nozīmi globālajā politikā, runājam kā līdzīgs ar līdzīgu,” gandarīts par vizītes norisi ir Ē.Jēkabsons. Viņš arī izteica gandarījumu par vizītes laikā valdošo atklātības un uzticēšanās gaisotni, jo Ķīnas valsts pārstāvji neslēpj arī mazāk pozitīvos faktus par valsti, dzīves līmeņa krasās atšķirības starp pilsētām un laukiem, dažādo attīstību starp valsts austrumu un rietumu reģioniem.

Vizītes pirmajā dienā 25.novembrī notika Saeimas delegācijas tikšanās ar Ķīnas Tautas ārpolitikas institūta viceprezidentu vēstnieku Sjiņu Futaņu. Tās laikā abu valstu pārstāvji atzina, ka Latvijas un Ķīnas sadarbība politikā, ekonomikā un kultūrā attīstās dinamiski un veiksmīgi. Ē.Jēkabsons un Sjins Futaņs apsprieda arī pasaulē atšķirīgi vērtētos jautājumus par politisko, sociālo un reliģisko brīvību Ķīnā.

Ē.Jēkabsons pastāstīja, ka, izmantojot savas zināšanas par Ķīnas kultūru, vēsturi un filozofiju, tiekoties ar Ķīnas amatpersonu, paudis apbrīnu par vairāk nekā divtūkstoš gadus ilgo tradīciju dzīvotspēju ķīniešu mūsdienu sabiedrībā, kuru pamatā ir ķīniešu filozofa Konfūcija mācība par senču iedibinātās tikumiskās kārtības sargāšanu un balstīšanos uz autoritāti un savstarpējo cieņu sabiedriskajās attiecībās. Saeimas priekšsēdētājas biedrs ar šo uzrunu ieguvis Ķīnas amatpersonu neviltotas simpātijas un turpmāko tikšanos laikā stādīts priekšā kā patiess šīs valsts vēstures un kultūras cienītājs.

26.novembrī ĶTR Ārlietu ministrijā bija tikšanās ar Ķīnas ārlietu ministra pirmo vietnieku Dai Bingo. Ē.Jēkabsons un Dai Bingo bija vienisprātis, ka Ķīnas un Latvijas attiecības veidojas stabili un konstruktīvi. Par to liecina intensīvais politiskais un diplomātiskais dialogs, tirdzniecisko sakaru paplašināšanās un daudzpusīgie kultūras kontakti.

Ar ĶTR Ārlietu ministrijas pārstāvi pārrunāta arī gatavošanās plānotajai Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas vizītei Ķīnā 2004.gadā. Vizīte iecerēta nākamā gada aprīlī.

Ē.Jēkabsons un Dai Bingo uzsvēra, ka pastāv plašas iespējas veicināt ekonomisko sadarbību, it sevišķi investīciju jomā. Šajā sakarā abas puses atzina, ka tuvākajā nākotnē būtu jāsagatavo un jāparaksta Latvijas un Ķīnas līgums investīciju aizsardzības jomā. Dai Bingo arī augstu novērtēja Latvijas panākumus, pievienojoties Eiropas Savienībai. “Starp Eiropas Savienību un Ķīnu notiek ļoti plaša sadarbība. Tas paver daudzas jaunas iespējas Latvijas un Ķīnas sadarbībā,” norādījis Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Saeimas priekšsēdētājas biedra vadītā delegācija tikās arī ar ĶTR parlamenta priekšsēdētāja vietnieku Sjui Dzjalu un Ķīnas un Latvijas parlamentārās sadarbības grupas priekšsēdētāju Sinu Šidžunu, kas ir ĶTR parlamenta Izglītības, kultūras, zinātnes un veselības aizsardzības komisijas priekšsēdētāja vietnieks. Ē.Jēkabsons un Sjui Dzjals atzinīgi novērtēja Latvijas un Ķīnas attiecību straujo attīstību pēdējos gados, kas bijusi sevišķi veiksmīga parlamentāro kontaktu jomā. Sjui Dzjals augstu novērtēja Latvijas panākumus pēc neatkarības atjaunošanas, savukārt Ē.Jēkabsons pateicās par to, ka Ķīna neatzina Latvijas okupāciju un bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu. Tikšanās laikā Latvijas delegācijas vadītājs kolēģim norādīja uz Latvijas interesi sadarboties Āzijas un Eiropas transkontinentālā transporta koridora projektā. Šajā sakarībā akcentēta Latvijas interese parakstīt līgumus ar Ķīnu jūras un dzelzceļa transporta jomā. Ē.Jēkabsons norādīja, ka Latvija kā nākamā Eiropas Savienības valsts ir gandarīta par uzsākto Latvijas parlamentāriešu un Ķīnas politiķu uz savstarpējas cieņas pamatiem veidoto dialogu politisko un sociālo brīvību jomā. Ē.Jēkabsons uzaicināja Sjui Dzjalu un Ķīnas un Latvijas parlamentārās sadarbības grupu apmeklēt Latviju.

27.novembrī Saeimas delegācija tikās Ķīnas Valsts padomes (valdības) Taivanas jautājumu birojā. Tālākajā vizītes gaitā delegācija viesosies Šanhajā un Džendžou (Henaņas province). Saeimas deputāti viesojās Latvijas vēstniecībā Pekinā, kur ar Latvijas diplomātiem Ķīnā pārrunāja Latvijas ārpolitikas aktuālos jautājumus. Delegāciju vizītes laikā pavada Latvijas vēstnieks Ķīnā Einārs Semanis.

Informācija sagatavota sadarbībā ar Latvijas Republikas vēstniecību Ķīnas Tautas Republikā.

Edgars Vaikulis, Saeimas priekšsēdētājas biedra palīgs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!