• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par IeM delegācijas vizīti Spānijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.2003., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81583

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par darba samaksu mediķiem

Vēl šajā numurā

28.11.2003., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par IeM delegācijas vizīti Spānijā

Trešdien, 26. novembrī, beidzās iekšlietu ministra Māra Gulbja un Iekšlietu ministrijas (IeM) delegācijas vizīte Spānijā, kura devusi nozīmīgu ieguldījumu Latvijas un Spānijas savstarpējās sadarbības attīstībā.

Lai nekavējoties sāktu pielietot Spānijā iegūto pieredzi, M. Gulbis uzreiz pēc atgriešanās Latvijā iecerējis sasaukt Narkomānijas kontroles un narkotiku apkarošanas koordinācijas komisijas (NKNAKK) sēdi, informē iekšlietu ministra preses sekretāre Maija Celmiņa. Spānijas pieredze liecina, ka narkomānijas un narkotiku apkarošanā koordinēti un cieši jādarbojas izglītības, veselības un iekšlietu resoriem, jo narkomānijas apkarošanā būtiska nozīme ir profilakses un izglītojošiem pasākumiem, kas vairāk ir Izglītības un zinātnes un Veselības ministrijas, nevis Iekšlietu ministrijas kompetencē. M. Gulbis norāda, ka Latvijā starpresoru sadarbība ir jāuzlabo un jāattīsta un NKNAKK, kurā darbojas gan iepriekš minēto, gan vairāku citu nozaru ministri, ir vispiemērotākā institūcija, kurā sākt sadarbības stratēģijas veidošanu.

Abu valstu pārstāvji vizītes laikā atzina, ka Latvijas un Spānijas sadarbības līgums cīņai pret terorismu, organizēto noziedzību, nelegālu narkotisko, psihotropo vielu un prekursoru apriti un citiem noziedzīgiem nodarījumiem parakstīts piemērotā laikā, jo Latvijas un Spānijas attiecības pašlaik strauji attīstās, aktivizējušies arī ekonomiskie kontakti. „Pēc ES paplašināšanās Latvijai raksturīgās organizētās noziedzības, kā arī noziedzības problēmas vispār kļūs arī par Spānijas problēmām, bet Spānijas grūtības ar terorismu un citas kļūs par Latvijas grūtībām,” norāda Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Spānijā Aija Odiņa, uzsverot, ka no Latvijas tiesībsargu un citu valsts institūciju profesionalitātes un aktivitātes ir atkarīgs, kā spēsim izmantot Spānijas pieredzi un veidot sadarbību. Arī Eiropas Savienība (ES), par kuras dalībvalsti Latvija gatavojas kļūt nākamā gada pavasarī, atzinīgi vērtē šādus līgumus starp dalībvalstīm, kas detalizētāk nekā vispārīgās konvencijas regulē sadarbības jomas un veidus. Vēstniece pauda apmierinātību ar starpvaldību komisijas izveidošanu, kas veicinās ciešāku sadarbību iekšlietu jomā. “Tas būs nākamais posms līguma iedzīvināšanai,” norāda vēstniece.

Abu valstu iekšlietu resoru parakstītais līgums ir jau trešais, ko Latvija šogad noslēgusi ar Spāniju. Iepriekš ar Spāniju parakstīts līgums par dubulto neaplikšanu ar nodokļiem un kultūras programmas rīcības plāns. Novembris bijis īpaši ražīgs Latvijas un Spānijas attiecību attīstībā – 18. novembrī Seviljā atklāts jau trešais Latvijas goda konsulāts Spānijā, 20. novembrī Madridē atklāta Latvijas tautastērpu un rotu izstāde, bet vakar Madridē uzstājās “Kremerata Baltica”. A. Odiņa uzskata, ka šī aktīvā sadarbība atspoguļo spāņu tautas interesi par Latviju, ko apliecina arī svinīgā IeM delegācijas uzņemšana un masu mediju ievērojamā interese par sadarbības līguma parakstīšanu.

Vizītes laikā iekšlietu ministrs un IeM delegācija tikās ar Spānijas civilās gvardes, robežsardzes, ieņēmumu dienesta un citu iekšlietu struktūru pārstāvjiem.Vakar, 26. novembrī, delegācija apmeklēja Galisiju, kur iepazinās ar dažādām programmām narkotiku apkarošanā, tikās ar Spānijas valdības pārstāvi Galisijā Arseniku Fernandesu de Mesa Diazu del Rio un Galisijas reģionālās valdības veselības ministru Hosē Mariju Fernandesu Kočonu. Latvijas pārstāvji vakar iepazinās arī ar īpašo muitas vienību, kas Spānijā izveidota cīņai ar narkotikām un organizēto noziedzību, kā arī izbrauca ar muitas patruļkuģi.

M. Gulbis un IeM delegācija uzturējās Spānijā no 22. līdz 27. novembrim. Vizītes ietvaros Latvijas iekšlietu ministrs M. Gulbis un Spānijas iekšlietu ministrs Anhels Akabess Madridē parakstīja abu valstu sadarbības līgumu cīņai pret terorismu, organizēto noziedzību, nelegālu narkotisko, psihotropo vielu un prekursoru apriti un citiem noziedzīgiem nodarījumiem. IeM delegācija arī tikās ar vairākām Spānijas iekšlietu amatpersonām un iepazinās ar Spānijas iekšlietu iestāžu darbu.

M. Gulbis ir pirmais Latvijas iekšlietu ministrs, kas devies vizītē uz Spāniju.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!