• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kompensācijām Latgales zemniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.2003., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81587

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par konkursu "Sējējs - 2003"

Vēl šajā numurā

28.11.2003., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kompensācijām Latgales zemniekiem

Sakarā ar izskanējušajiem Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārmetumiem par Zemkopības ministrijas (ZM) noteikumiem kompensāciju saņemšanai par rudens lietavu izraisītajiem postījumiem ministrija atkārtoti uzsver, ka, paredzot kompensāciju sadalījumu pēc reģioniem, ievērots samērīguma princips.

“Uzskatu, ka esam pietiekami izvērtējuši lietavu nodarītos postījumus Latvijas reģionos. Vislielākos postījumus lietus nodarījis Latgalē un Vidzemē, tādēļ šajos reģionos paredzēti lielāki kompensāciju maksājumi, bet Kurzemē un Zemgalē kompensāciju apmērs ir par vienu hektāru zemāks,” secina ZM valsts sekretāre Laimdota Straujuma.

ZM atgādina, ka noteikumi paredz diferencētus kompensāciju maksājumus, ņemot vērā konkrētās zemnieku saimniecības atrašanās vietu.

ZM valsts sekretāre L.Straujuma uzskata, ka noteikumi ir izstrādāti pietiekami objektīvi: “Mēs izprotam Latgales zemnieku bažas, tomēr Zemkopības ministrijas uzdevums ir vienlīdzīgi atbalstīt visu reģionu zemniekus. Tieši tāpēc, ņemot vērā smago situāciju Latgalē, esam paredzējuši, ka Latgalē kompensāciju apjoms ir divkārt lielāks nekā citos reģionos.”

Ministrija atkārtoti informē, ka šobrīd ir noteiktas šādas kompensācijas par katru sējumu hektāru atkarībā no reģiona: Latgalē – Ls 20 par hektāru, Vidzemē – Ls 15 par hektāru, Kurzemē – Ls 11 par hektāru, Zemgalē – Ls 10 par hektāru. Aprēķini balstīti uz konkrētajā reģionā vidējo lietus dēļ nenovākto sējumu apjomu pret kopējo sējumu platību septembra pirmajā un trešajā dekādē, kā arī datiem par nokrišņu daudzumu augustā. Pēc ZM speciālistu secinājumiem, tieši Latgalē lietus sabojājis krietnu sējumu daļu, kamēr Zemgalē un Kurzemē zemniekiem izdevies novākt lielāko ražas daļu. Tālab Latgales reģiona zemnieki saņems faktiski divreiz lielākas kompensācijas par katru sējumu hektāru nekā zemkopji citos reģionos. Turklāt zemniekiem nebūs jātērē laiks un Lauku atbalsta dienesta reģionālajās pārvaldēs jākārto dokumenti, jo kompensācijas tiks izmaksātas, pamatojoties uz pavasarī iesniegtajiem pieteikumiem.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!