• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vēlētāju motivāciju tautas nobalsošanā par ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.12.2003., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81654

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Viņi bija gatavi darīt visu, kas vīram un Latvijas aizstāvim bija jādara"

Vēl šajā numurā

02.12.2003., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vēlētāju motivāciju tautas nobalsošanā par ES

Galvenie iemesli, kāpēc vēlētāji šā gada septembrī piedalījušies tautas nobalsošanā par Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES), ir cerības uz labāku nākotni un pilsoņa pienākums, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru “SKDS” oktobrī veiktā aptauja.

Raksturojot iemeslus, kas mudinājuši Latvijas vēlētājus piedalīties tautas nobalsošanā, cerību uz labāku nākotni kā galveno iemeslu minējuši 34,4% aptaujāto, bet pilsoņa pienākumu — 31,6%.

Komentējot pētījuma rezultātus, CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars atzina, ka ir gandarīts par to, ka šis pētījums no jauna apliecina Latvijas vēlētāja kvalitātes, kuri piedalās balsošanā ar skaidru motivāciju, nevis nejaušības mudināti. Pētījuma rezultāti dod cerību, ka mēs tuvojamies mērķim — sabiedrībai, kur cilvēki apzināti piedalās balsošanā un apzināti balso.

Pētījuma rezultāti arī liecina, ka 15,8% aptaujāto tautas nobalsošanā piedalījušies, jo vēlējušies, lai Latvija iestātos ES, bet 13,9% balsotāju svarīga bijusi vēlme paust savu viedokli.

Retāk minēti tādi iemesli kā vēlēšanās nobalsot pret iestāšanos ES (6,4%), atbildība par to, kas notiek Latvijā (6,0%), vēlme pasargāt Latviju no Krievijas ietekmes (5,2%). Vēl 4,6% balsotāju tautas nobalsošanā piedalījušies tāpēc, ka vienmēr piedalās visās vēlēšanās.

Pētījumā tika aptaujāti arī vēlētāji, kuri tautas nobalsošanā nepiedalījās. Šajā gadījumā nepiedalīšanās tautas nobalsošanā visbiežāk tika pamatota ar aizņemtību darbā. To kā galveno iemeslu minējuši 17,9% aptaujāto. Savukārt 14% šo vēlētāju norādīja, ka tautas nobalsošanā nepiedalījās tāpēc, ka “viss jau tāpat bija izlemts”, bet 9,9% — tāpēc, ka viņu balss “tāpat neko neietekmētu”.

Starp biežāk minētajiem iemesliem, kas kavējuši piedalīties tautas nobalsošanā, ir arī komandējumi ārpus Latvijas (9,5%), pases neesamība (9,3%) un veselības problēmas (7,9%). Savukārt 6,7% vēlētāju atzina, ka tautas nobalsošanā nepiedalījās, jo bija pret Latvijas dalību ES, 6,2% — bija pārāk aizņemti, bet 5,4% vēlētāju norādīja, ka vienkārši nav gribējuši tautas nobalsošanā piedalīties.

Ar pilnu pētījumu “Piedalīšanās tautas nobalsošanā par Latvijas dalību ES: iemesli” iespējams iepazīties CVK mājaslapā internetā adresē www.cvk.lv , sadaļā “Pētījumi”.

Kristīne Bērziņa, CVK priekšsēdētāja palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!