• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2003. gada 15. novembra lēmums Nr. 56 "Par Reklāmas likuma pārkāpumu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.2003., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81685

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.57

Par lietas izpētes izbeigšanu

Vēl šajā numurā

03.12.2003., Nr. 170

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 56

Pieņemts: 15.11.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.56

(prot. Nr.41, 3.§) Rīgā 2003.gada 15.novembrī

Par Reklāmas likuma pārkāpumu

Par SIA “Ostkom” 04.07.2003. iesniegumu Nr.85-03

Lieta Nr.388/03/09/1

Konkurences padome 08.07.2003. saņēma SIA “Ostkom” 04.07.2003. iesniegumu Nr.85-03 Par Konkurences likuma pārkāpumu (turpmāk tekstā — Iesniegums).

Iesniegumā norādīts, ka 2003.gada pavasarī SIA “Arēna DS” izplatīja Liepājas iedzīvotājiem interneta kabeļpieslēguma reklāmas lapas (turpmāk tekstā — Reklāmas lapas), kurās starp citu nepamatoti apgalvo, ka “ar kabeļpieslēgumu “EzerNet” var sasniegt tādu ātrumu, kas nekad nebūs sasniedzams, izmantojot analogu modemu vai kabeļtelevīzijas tīklu”.

Iesniedzējs uzskata, ka SIA “Arēna DS” Reklāmas lapās ietvertā informācija ir nepatiesa, kas var radīt SIA “Ostkom” un citiem tirgus dalībniekiem zaudējumus abonentu skaita samazināšanās dēļ. Iesniedzējs norāda uz Konkurences likuma 18.panta trešās daļas 3.punkta iespējamo pārkāpumu SIA “Arēna DS” darbībās, izplatot iepriekš norādītās Reklāmas lapas. Tāpat Iesniegumā norādīts, ka SIA “Arēna DS” nav nepieciešamās licences Reklāmas lapās piedāvāto pakalpojumu sniegšanai.

Konkurences padome 06.08.2003. nosūtīja SIA “Ostkom” vēstuli “Par Konkurences padomes lēmumu un informācijas sniegšanu”, kurā informē, ka Konkurences padome, izvērtējot Iesniegumā ietverto informāciju, 08.07.2003. ierosināja lietu par Reklāmas likuma iespējamo pārkāpumu SIA “Arēna DS” darbībās, ierobežojot Konkurences likuma normu attiecināšanu uz SIA “Arēna DS” konkrētajām darbībām.

Konkurences padomes Birojs, pamatojoties uz Reklāmas likuma 14.panta ceturto daļu, 24.10.2003. vēstulē Nr.9-1272 informēja SIA “Ostkom” un 24.10.2003. vēstulē Nr.9-1273 informēja SIA “Arēna DS” par to pilnvaroto pārstāvju tiesībām iepazīties ar lietā Nr.388/03/09/1 esošajiem pierādījumiem. SIA “Ostkom” un SIA “Arēna DS” nav izmantojusi tiesības iepazīties ar lietā esošajiem pierādījumiem.

Konkurences padome, ņemot vērā Iesniegumā norādīto un papildus iegūto informāciju

 

konstatēja:

SIA “Arēna DS” (SIA “Arēna DS” 18.09.2003. tika ierakstīta Komercreģistrā ar jaunu nosaukumu SIA “EzerNet”) izplatītās Reklāmas lapas saskaņā ar Reklāmas likuma 1.pantu uzskatāmas par reklāmu. SIA “Arēna DS” (tagad SIA “EzerNet”) darbības, izplatot norādītās Reklāmas lapas, uzskatāmas par darbībām reklāmas jomā, līdz ar to lēmuma pieņemšanā piemērojamas Reklāmas likumā noteiktās materiālās un procesuālās tiesību normas, ierobežojot Konkurences likuma 18.pantā noteiktā negodīgas konkurences aizlieguma kā vispārējas tiesību normas attiecināšanu uz konkrētajām SIA “Arēna DS” (tagad SIA “EzerNet”) darbībām, izplatot Iesniegumā norādītās Reklāmas lapas.

SIA “Arēna DS” (tagad SIA “EzerNet”) Reklāmas lapās ietverta informācija gan latviešu valodā, gan krievu valodā par “EzerNet” speciālo interneta kabeļpieslēguma piedāvājumu, kas ir spēkā līdz 2003.gada 1.jūlijam. Reklāmas lapās izvietota informācija par dažādiem “EzerNet” kabeļpieslēguma tarifa plāniem un to cenām, kā arī norādītas piecas “EzerNet” kabeļpieslēguma priekšrocības, kur viena no priekšrocībām ir “EzerNet” kabeļpieslēguma ātrums. Reklāmas lapās norādīts, ka “Trešā “EzerNet” kabeļpieslēguma priekšrocība — tas ir ātrums. Jūs nekad neiegūsiet tādu ātrumu, izmantojot analogo modemu vai televīzijas kabeļtīklu”.

Konkurences padome 28.07.2003. saņēma SIA “Arēna DS” (tagad SIA “EzerNet”) 25.07.2003. atbildes vēstuli (turpmāk tekstā — Vēstule), kurā norādīts, ka Reklāmas lapu reklāmas devējs un izplatītājs ir SIA “Arēna DS”. Vēstulē norādīts, ka SIA “Arēna DS” veic pārreģistrāciju Komercreģistrā, lai mainītu nosaukumu uz SIA “EzerNet”.

Vēstulē paskaidrots, ka Reklāmas lapas tika izplatītas Liepājas pilsētas Tosmares rajona iedzīvotāju pasta kastītēs. SIA “Arēna DS” norāda, ka SIA “Ostkom” nav SIA “Arēna DS” tiešais konkurents, jo SIA “Arēna DS” nepiedāvā interneta pakalpojumus teritorijā, kurā SIA “Ostkom” veic interneta pakalpojumus, līdz ar to izplatītās Reklāmas lapas nevarēja mazināt SIA “Ostkom” abonentu skaitu, kā rezultātā SIA “Ostkom” tiktu radīti zaudējumi. Reklāmas lapu mērķis bija izpētīt pieprasījumu pēc interneta pakalpojumiem un informēt potenciālos klientus par to, ka SIA “Arēna DS” sāk sniegt interneta pakalpojumus minētā rajonā.

Konkurences padome ir ieguvusi apstiprinājumu faktam, ka Reklāmas lapu reklāmas devējs ir SIA “Arēna DS” (tagad SIA “EzerNet”). Saskaņā ar Reklāmas likuma 10.panta otro daļu un ievērojot Reklāmas likuma 10.panta trešajā daļā noteikto, reklāmas devējs ir atbildīgs par reklāmas saturu un reklāmas atbilstību Reklāmas likuma normām.

SIA “Arēna DS” izplatītajās Reklāmas lapās ietvertā informācija nav uzskatāma par salīdzinošu reklāmu Reklāmas likuma 9.panta izpratnē, jo tajā nav izmantots salīdzinājums, kas tieši vai netieši norāda uz konkurentu vai konkurenta piedāvātajām precēm vai pakalpojumiem.

Reklāmas likuma 8.panta pirmajā daļā noteikts, ka “maldinoša reklāma ir aizliegta”. Savukārt Reklāmas likuma 8.panta otrajā daļā noteikts, ka “maldinoša reklāma ir tāda reklāma, kura jebkādā veidā, ieskaitot tās pasniegšanas veidu, tieši vai netieši maldina vai varētu maldināt un kura sava maldinošā rakstura dēļ varētu ietekmēt personas ekonomisko rīcību vai varētu kaitēt konkurentam”. Saskaņā ar Reklāmas likuma 8.panta trešo daļu “nosakot, vai reklāma ir maldinoša, ņem vērā visas reklāmas pazīmes — atsevišķo sastāvdaļu un kopējo saturu, noformējumu (..)”.

SIA “Ostkom” Iesniegumā norāda, ka SIA “Arēna DS” Reklāmas lapās nepamatoti apgalvo, ka “ar kabeļpieslēgumu “EzerNet” var sasniegt tādu ātrumu, ko nekad neiegūsiet, izmantojot analogo modemu vai televīzijas kabeļtīklu”.

Konkurences padome 18.07.2003. nosūtīja SIA “Arēna DS” vēstuli Nr.9-835 “Par informācijas sniegšanu”, kurā lūdz sniegt informāciju, dokumentus, kā arī pierādījumus, kas apstiprinātu Reklāmas lapās sniegtās informācijas atbilstību Reklāmas likuma noteikumiem.

SIA “Arēna DS” atbildes vēstulē norāda, ka, veidojot Reklāmas lapu, tika izmantota tirgus izpēte, ko veica “EzerNet”, kā arī interneta pakalpojumu tehniskās nodrošinātības iespēja Liepājas pilsētā. Tāpat vēstulē paskaidrots, ka, veidojot Reklāmas lapas, tika ņemts vērā tas, ka katrs “EzerNet” tīkla abonents par velti saņems pieeju iekšējam (lokālam tīklam) ar pieejas ātrumu līdz 100 Mbit (102400 Kbit), lai abonentam būtu iespēja nokopēt mūziku un video. SIA “Arēna DS” paskaidro, ka nevienai kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniedzēju uzņēmējsabiedrībai (komercsabiedrībai) Liepājā nav tehnisku iespēju, lai sniegtu klientiem pakalpojumu ātrumu līdz 100 Mbit mūzikas un videofailu kopēšanai.

Vēstulē norādīts, ka maksimāli iespējamais pieejas ātrums, izmantojot Fast Ethernet (tehnoloģija, kuru izmanto SIA “Arēna DS” (tagad SIA “EzerNet”)), salīdzinājumā ar DOCSIS 1.0 (tehnoloģija, ko izmanto SIA “Ostkom” un SIA “Elektrons & K”) ir vairāk nekā divas reizes augstāks, līdz ar to abonenti, kuri izmanto interneta ar kabeļtelevīzijas provaideru starpniecību, nevar saņemt lielāku ātrumu par to, ko piedāvā “EzerNet” (SIA “Arēna DS”).

Vēstulē sniegta informācija par provaideru izmantojamām tehnoloģijām un maksimālajiem ātrumiem:

Firma

Tehnoloģija

Ātrums

EzerNet

Ethernet 100base-TX 802.3u

Līdz 100Mbit (ar palielināšanas iespēju līdz 1000 Mbit,

Ostkom SIA

DOCSIS1.0

Līdz 43 Mbit

Elekrons & K SIA

DOCSIS1.0

Lidz 43 Mbit

Lattelekom SIA

ADSL

Līdz 2 Mbit

Modems

V.90/V.92

Līdz 64 Kbit

Konkurences padome 06.08.2003. nosūtīja SIA “Ostkom” vēstuli Nr.9-897 “Par informācijas sniegšanu”, kurā lūgts SIA “Ostkom” sniegt argumentus vai skaidrojumus sakarā ar SIA “Arēna DS” sniegto informāciju, t.sk. informāciju par atšķirīgajiem interneta piekļuves ātrumiem. Konkurences padome nav saņēmusi SIA “Ostkom” atbildes vēstuli uz pieprasīto informāciju. Konkurences padome 18.09.2003. nosūtīja SIA “Ostkom” vēstuli Nr.9-1076 “Par atkārtotu informācijas pieprasījumu”, uz kuru Konkurences padome arī nav saņēmusi atbildes vēstuli.

Pēc SIA “Arēna DS” sniegtās informācijas Reklāmas lapu mērķis bija izpētīt pieprasījumu pēc interneta pakalpojumiem un informēt potenciālos klientus par to, ka SIA “Arēna DS” sāk sniegt interneta pakalpojumus minētā rajonā. Reklāmas lapās sniegta informācija par “EzerNet” sniegtajiem interneta pakalpojumiem un to cenām, lai potenciālais klients varētu izdarīt racionālu izvēli, nolemjot izmantot vai neizmantot piedāvātos pakalpojumus. Reklāmas lapās norādītas “EzerNet” piedāvāto interneta piekļuves pakalpojumu priekšrocības, kas veicina šo pakalpojumu pieprasījumu un popularitāti pēc tiem.

Konkurences padomes Birojs, ņemot vērā minēto un SIA “Arēna DS” sniegtos skaidrojumus un argumentus par Reklāmas lapās norādīto “EzerNet” interneta piekļuves pakalpojumu ātrumu, uzskata, ka Reklāmas lapās ietvertais apgalvojums — “EzerNet” kabeļpieslēguma priekšrocība — ātrums. Jūs nekad neiegūsiet tādu ātrumu, izmantojot analogo modemu vai televīzijas kabeļtīklu” — nav uzskatāms par nepatiesu, tādējādi SIA “Arēna DS” (tagad SIA “EzerNet”) darbībās nav Reklāmas likuma 8.pantā noteiktā aizlieguma pārkāpuma pazīmes.

SIA “Ostkom” Iesniegumā norāda, ka SIA “Arēna DS” (tagad SIA “EzerNet”) nav nepieciešamās licences Reklāmas lapās piedāvāto pakalpojumu sniegšanai.

Konkurences padome 17.07.2003. vēstulē Nr.9-832 informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (turpmāk tekstā — Regulators), ka SIA “Arēna DS” nav nepieciešamās licences interneta piekļuves pakalpojumu sniegšanai.

Saskaņā ar Reklāmas likuma 3.panta pirmajā daļā noteikto “Reklāmai jābūt likumīgai, patiesai un objektīvai, tā veidojama saskaņā ar godprātīgu reklāmas praksi. Reklāma nedrīkst mazināt sabiedrības uzticēšanos reklāmai, un tai jāatbilst godīgas konkurences principiem”.

Konkurences padome 14.08.2003. saņēma Regulatora 12.08.2003. atbildes vēstuli Nr.2-2.22/2238, kurā norādīts, ka saskaņā ar likuma “Par telekomunikācijām” 4.panta otro daļu un 29.05.2002. Regulatora Padomes sēdē apstiprināto noteikumu “Noteikumi par telekomunikāciju pakalpojumiem un pakalpojumu grupām, uz kurām attiecas vispārējo atļauju reģistrēšana un individuālo licenču izsniegšana” 2.nodaļu interneta piekļuves pakalpojumu sniegšanai ir nepieciešama vispārējā atļauja vai individuāla licence. Regulatora atbildes vēstulē norādīts, ka, veicot uzņēmējdarbību (komercdarbību) bez reģistrētas vispārējas atļaujas vai izsniegtas individuālas licences, netiek ievērota likuma “Par telekomunikācijām” 4.panta otrā daļa, kurā noteikts, ka “telekomunikāciju uzņēmums sniedz telekomunikāciju pakalpojumus, ja ir saņēmis individuālo licenci vai reģistrējis vispārējo atļauju”, kā arī Regulatora noteikumu “Noteikumi par telekomunikāciju pakalpojumiem un pakalpojumu grupām, uz kurām attiecas vispārējo atļauju reģistrēšana un individuālo licenču izsniegšana” 2.nodaļa, kurā noteikts, ka “interneta piekļuves pakalpojumu sniegšanai ir nepieciešama vispārēja atļauja vai individuālā licence”.

Regulators 23.07.2003. vēstulē Nr.2-2.71/1989 norādīja, ka SIA “Arēna DS” nav izsniegta individuālā licence uzņēmējdarbības veikšanai telekomunikāciju nozarē un nav reģistrēta vispārēja atļauja uzņēmējdarbības veikšanai telekomunikāciju nozarē. No Regulatora 12.08.2003. atbildes vēstulē norādītām uzņēmējsabiedrībām (komercsabiedrībām), kurām ir izsniegta individuāla licence vai vispārēja atļauja interneta piekļuves pakalpojumu sniegšanai, nav norādīta SIA “Arēna DS”.

Konkurences padomes Birojs, ņemot vērā iepriekš norādīto, kā arī izplatīto Reklāmas lapu saturu, noformējumu, secina, ka SIA “Arēna DS” (tagad SIA “EzerNet”), izplatot Reklāmas lapas, ir pārkāpusi Reklāmas likuma 3.panta pirmajā daļā reklāmai izvirzāmās vispārīgās prasības. Pastāvot lietā konstatētiem faktiskiem un tiesiskiem apstākļiem, kad SIA “Arēna DS” nav uz Reklāmas lapu izplatīšanas brīdi nepieciešamās licences Reklāmas lapās piedāvāto pakalpojumu sniegšanai un Reklāmas lapās ietvertā informācija norāda, ka “EzerNet” (SIA “Arēna DS”) ir tiesīga piedāvāt un piedāvā patērētājiem saņemt interneta piekļuves pakalpojumus, SIA “Arēna DS” reklāma nav uzskatāma par likumīgu.

SIA “Arēna DS” (tagad SIA “EzerNet”) Vēstulē paskaidro, ka SIA “Arēna DS” veic pārreģistrāciju Komercreģistrā, lai mainītu SIA “Arēna DS” nosaukumu uz SIA “EzerNet”, līdz ar to iesniegums Regulatoram individuālās licences saņemšanai interneta piekļuves pakalpojumu sniegšanai tiks iesniegts pēc reorganizācijas procesa pabeigšanas. SIA “Arēna DS” Vēstulē norādītais, ka tā veic pārreģistrāciju Komercreģistrā, lai mainītu nosaukumu uz SIA “EzerNet”, nav uzskatāms par attaisnojamu, lai neievērotu Reklāmas likuma 3.pantā reklāmai izvirzāmās vispārīgās prasības.

Konkurences padome, ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Reklāmas likuma 1.pantu, 3.panta pirmo daļu, 8.panta pirmo, otro un trešo daļu, 9.panta pirmo daļu, 10.panta otro un trešo daļu, 14.panta trešo daļu, 15.panta ceturto un piekto daļu

 

nolēma:

1. Atzīt, ka SIA “EzerNet” darbībās, izplatot Reklāmas lapas, nav konstatējamas Reklāmas likuma 8.pantā noteiktā aizlieguma pārkāpuma pazīmes un 9.pantā noteikto nosacījumu pārkāpums.

2. Atzīt, ka SIA “EzerNet”, izplatot Reklāmas lapas, pārkāpusi Reklāmas likuma 3.panta pirmajā daļā reklāmai izvirzāmās vispārīgās prasības.

3. Aizliegt SIA “EzerNet” līdz nepieciešamās individuālās licences vai vispārējas atļaujas saņemšanai izplatīt reklāmas paziņojumus, kuros norādīts, ka SIA “EzerNet” ir tiesīga piedāvāt un piedāvā patērētājiem interneta piekļuves pakalpojumus.

Konkurences padomes lēmums pārsūdzams Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu, Civilprocesa likuma Pārejas noteikumu 1.punktu un LR Civilprocesa kodeksa 24.-A nodaļu.

Konkurences padomes priekšsēdētājs P.Vilks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!