• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai ikvienam rīdziniekam Rīgā ir pajumte. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.2003., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81711

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES un latviešu psiholoģiju

Vēl šajā numurā

03.12.2003., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai ikvienam rīdziniekam Rīgā ir pajumte

Uz ielas nedrīkst palikt neviens

Tāds ir Rīgas domes Labklājības departamenta direktora Valda Nagobada mutisks rīkojums.

Jau pašreiz Rīgas patversmes vīriešu nodaļā Maskavas ielā 208 un sieviešu nodaļā Bārdziņu ielā 2 iespējams izmitināt 260 bezpajumtniekus, bet no novembra naktspatversmes pakalpojumus plānots nodrošināt apmēram 300 personām dienā. Labklājības departamenta speciālisti prognozē, ka šoziem visi bezpajumtnieki, kas vēlēsies nakti pārlaist siltumā, tiks nodrošināti ar Rīgas patversmes pakalpojumiem. Labklājības departamenta direktors Valdis Nagobads uzdevis departamenta speciālistiem katru dienu kontrolēt situāciju Rīgas patversmē.

 

Tiek meklēti varianti

Pavasarī, vasarā un agrā rudenī Rīgas patversmes vīriešu un sieviešu nodaļas ir pustukšas, taču, iestājoties aukstam laikam, arvien vairāk bezpajumtnieku naktī meklē patvērumu. Rīgas domes Labklājības departamenta speciālisti raduši risinājumu, noslēdzot “sezonāla rakstura” sadarbības līgumus ar vairākām organizācijām, kas ir gatavas nodrošināt naktspatversmes prasībām atbilstošus pakalpojumus. Novembrī parakstīts līgums ar SIA “Lat AISS” (40 vietas) Bebru ielā 16 (Pārdaugavā), kā arī 15. oktobrī jau noslēgts līgums ar Evaņģēlisko kristiešu draudzi “Zilais krusts” (Maskavas ielā 336) par naktspatversmes pakalpojumu nodrošināšanu 30 personām (par 10 vietām vairāk nekā pērn).

 

Kārtībai jābūt

Rīgas patversmē bezpajumtnieki uzturas naktī, pa dienu atļauts palikt tikai slimajiem. Rīgas patversmē, kā arī līgumorganizāciju telpās visu diennakti strādā apsardzes darbinieki, kas nodrošina kārtību. Tāpēc apkārtējo māju iedzīvotājiem nevajadzētu īpaši satraukties par to, ja tuvumā atrodas patversme. Tur visi bezpajumtnieki ir siltumā, paēduši un pieskatīti. Rīgas patversmes direktore Sigita Lapiņa uzskata, ka patversmes iemītniekiem stingri jāievēro iekšējās kārtības noteikumi. Nereti gan nākas pieaugušus cilvēkus audzināt kā bērnus – ir jāpieradina pie elementāras higiēnas, taču bezpajumtnieki labprāt piedalās šai pāraudzināšanas procesā. Protams, ne vienmēr viss norit tik gludi, kā gribētos. Ieradumus mainīt grūti. Bet, ja gribi dzīvot civilizētos apstākļos, tad prasības jārespektē. Patversmē stingri noliegts lietot alkoholu un narkotikas, nedrīkst traucēt iemītnieku mieru, jo daudzi no rīta dodas uz darbu vai arī darba meklējumos.

 

Desmit procenti optimisma

Šiem cilvēkiem nav viegli atrisināt savas samilzušās sociālās problēmas, jo katrs dzīves stāsts ir ļoti sarežģīts. Labklājības departamenta veiktā bezpajumtnieku aptauja liecina, ka vairākums vēlas mainīt savu dzīvi, taču reāli tikai desmit procenti no viņiem līdz galam atrisina savas problēmas. Tomēr tie, kas ir apņēmības pilni, sāk ar pašu vienkāršāko — atjauno, noformē dokumentus vai materiālos pabalstus.

Rīgas domes Labklājības departaments

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!