• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tūrisma potenciālu Latvijas ekonomikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.12.2003., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81751

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu lauksaimniecībai, iestājoties ES

Vēl šajā numurā

04.12.2003., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tūrisma potenciālu Latvijas ekonomikā

Ekonomikas ministrs Juris Lujāns vakar, 3. decembrī, atklājot konferenci “ES atbalsta programmas un to loma tūrisma attīstībā Latvijā”, tūrisma nozares attīstības iespējas Latvijā raksturoja kā milzīgas. Šī ir pirmā Ekonomikas ministrijas (EM) un Tūrisma attīstības valsts aģentūras rīkotā konference tūrisma nozares pārstāvjiem par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļu sekmīgu izlietošanu.

Ministrs uzsvēra, ka šodien par tūrisma nozari jau var runāt kā par vienu no svarīgākajām tautsaimniecības nozarēm Latvijā. Tūrismam ir jākļūst par nozari, uz kuras tuvāko 5 – 10 gadu laikā tiktu balstīta Latvijas ekonomika. Kopš šā gada marta tūrisma nozare ir Ekonomikas ministrijas pārziņā, un nākamajā gadā ministrija par savas darbības prioritāti noteikusi tieši tūrisma nozares attīstību, panākot arī būtisku valsts finansējuma pieaugumu.

Analizējot valsts pamatbudžeta pieaugumu tūrisma nozarei, var redzēt, ka 2001.gadā pieaugums bija 36%, 2002.gadā – 21%, 2003.gadā – 32%, bet 2004.gadā – 128%. J.Lujāns uzsvēra, ka ir jāpieaug tūrisma nozares īpatsvaram valsts iekšzemes kopproduktā (IKP) . Šobrīd tas ir 2–3% no IKP, bet mērķis ir sasniegt 5–7% no IKP.

Ekonomikas ministrs pauda pārliecību, ka mūsu valsts iestāšanās Eiropas Savienībā radīs lielu lūzumpunktu Latvijas ekonomiskajā attīstībā, tai skaitā tūrisma nozarē. Jau ar nākamo gadu Latvija no mazpazīstamas valsts kļūs par zināmu, novērtētu, stabilu un tūristiem ļoti interesantu zemi.

Ministrs konferences dalībniekus iepazīstināja arī ar Ekonomikas ministrijas veikumu šajā gadā un par 2004.gada plāniem attiecībā uz tūrisma nozari. Par mērauklu ministrijas un Tūrisma attīstības valsts aģentūras darbam var kalpot fakts, ka šogad pirmo reizi, pēc statistikas datiem, iebraukušo tūristu skaits pārsniedz izbraukušo skaitu. Tas liecina, ka Latvija strauji kļūst atpazīstamāka un pievilcīgāka ārvalstu tūristiem.

Nākamajam gadam panāktais būtiskais budžeta pieaugums tūrisma nozarei tiks tērēts dažādām mārketinga aktivitātēm, dalībai 17 starptautiskās izstādēs, informatīvo ceļa zīmju uzstādīšanai visā Latvijas teritorijā, vienota tūrisma informācijas centru tīkla uzturēšanai, dažādu reklāmas materiālu un bukletu izdošanai vairākās svešvalodās un izplatīšanai, starptautiskās sadarbības nodrošināšanai (tūrisma pārstāvniecību atvēršanai), tūrisma pakalpojumu kvalitātes attīstībai, kā arī ārvalstu žurnālistu vizīšu organizēšanai uz Latviju.

Konference tika rīkota, lai sniegtu tūrisma nozares uzņēmējiem informāciju par tām iespējām, ko piedāvā Eiropas Savienības strukturālie fondi.

2004.gada budžetā tūrisms saņems 1 042 000 latu finansējumu, salīdzinājumā ar 2003.gadu 2,5 reizes vairāk. EM ir skaidri definējusi būtiskā finanšu palielinājuma mērķtiecīgu izlietojumu konkrētiem projektiem: vienota tūrisma informācijas tīkla uzturēšanai un attīstībai, tūrisma informācijas ceļa zīmju sistēmas izveidei.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!