• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai zināšanas stiprinātu pasaules mieru un labklājību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.2003., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81926

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidents:
- piedalīsies ES Padomes sēdē un Starpvaldību konferencē Briselē

Vēl šajā numurā

10.12.2003., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai zināšanas stiprinātu pasaules mieru un labklājību

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga piedalās UNESCO seminārā “Zināšanu sabiedrības veidošana”

ZENEVA.JPG (22177 bytes)
Foto: EPA/A.F.I.
ZENEVA4.JPG (17526 bytes)
Valsts prezidenta kancelejas foto

Vakar, 9.decembrī, Ženēvā: Šveices federālais prezidents Paskāls Kušepēns, Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretārs Kofi Annans, Pasaules ekonomikas foruma izpildpriekšsēdētājs prof. Klauss Švābs, Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un bij. ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Džeimss Rubins

Otrdien, 9. decembrī, pēc UNESCO ģenerālsekretāra Koičiro Macuras ielūguma Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga teica runu UNESCO augsta līmeņa seminārā “Zināšanu sabiedrības veidošana”, uzsverot nepieciešamību atrast efektīvus veidus, kā lietot informāciju, zināšanas un augstās tehnoloģijas, lai uzlabotu ekonomisko izaugsmi un mazinātu nabadzību pasaulē. “Mēs vēlamies, lai informācija un zināšanas netiktu izmantotas tikai dažu privileģēto interesēs, bet gan lai veicinātu ekonomiskās, sociālās, politiskās pārmaiņas valstīs, kurās tas šodien tik ļoti svarīgi,” sacīja V.Vīķe-Freiberga.

“Daudzās valstīs,” sacīja prezidente, “arī Latvijā, šāda zināšanu sabiedrības izveidošana prasa pietiekami lielus pūliņus to ierobežoto resursu dēļ. Viens no priekšnoteikumiem, veidojot zināšanu sabiedrību, ir pieeja informācijai, un tā iespējama ar attīstītu infrastruktūru un sabiedriskās pieejas punktiem internetam. “Turklāt vispārēja pieeja informācijai iespējama tikai ar tehnoloģijās mācītu sabiedrību, kas prot lietot informācijas pieejamību. Tas nozīmē, ka publiski pieejamās vietās – skolās, bibliotēkās un citur – ir jābūt interneta piekļuves punktiem. Tas izslēgtu sabiedrības sašķeltību un ne tikai vienas zemes ietvaros, bet arī valstu, reģionu un pašvaldību attiecībās.”

Zināšanu sabiedrības izveide pieprasa ievērot divus fundamentālus principus – pieeju izglītībai un izteiksmes brīvību. Prezidente uzsvēra, ka ne vien Latvijā, bet arī citās pasaules valstīs ir jāgarantē izglītība mūža garumā un tālvadības izglītība, lai nodrošinātu iespējas cilvēkam pārkvalificēties, ja darba tirgus apstākļi mainās.

V.Vīķe-Freiberga pauda pārliecību, ka līdz ar izteiksmes brīvību ir jāpanāk, lai netiktu dotas iespējas terorisma, bērnu pornogrāfijas un cilvēku izmantošanas noziegumiem.

Prezidente uzsvēra, ka izteiksmes brīvība stimulē kultūras un valodu dažādību. “Katras tautas valodas un kultūras uzturēšana ir iedrošināma ar digitalizācijas un elektronisko publikāciju starpniecību. “Valoda un kultūra ir katras tautas un indivīda nozīmīgas izpausmes formas. Mēs Latvijā esam fokusējušies uz latviešu datorvalodas attīstību, lai iespējami efektīvāk izmantotu augsto tehnoloģiju iespējas gan valodas attīstībā, gan valsts labklājībā.”

ZENEVA3.JPG (30632 bytes) ZENEVA5.JPG (19160 bytes)
Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga piedalās Šveices federālā prezidenta Paskāla Kušepēna un profesora Klausa Švāba vadītajā diskusijā “Atbildības uzņemšanās informācijas laikmetā”; Valsts prezidentes runas UNESCO augsta līmeņa semināra sesijā par tematu “Zināšanu sabiedrības veidošana” translācija

V.Vīķe-Freiberga uzsvēra, ka jāstiprina saites ne tikai starp valstīm, bet arī starp akadēmisko un privāto sektoru zināšanu veidošanā.

Prezidente atzīmēja, ka zināšanas var tikt izmantotas gan labiem, gan ļauniem nolūkiem, tāpēc “centīsimies veidot universālu zināšanu sabiedrību, kurā zināšanas tiek liktas lietā, lai stiprinātu pasaulē mieru, labklājību, un kurā zināšanas ir pieejamas ikvienam, kas vēlas panākt savu personisko izaugsmi”.

“Dažādība, iekļaušana un dalība ir atslēgas vārdi jaunām zināšanām, kuras pārveidojamas pārticībā,” runas nobeigumā sacīja Latvijas prezidente.

1999.gadā notika ANO Ģenerālā asambleja, kurā tika pieņemts lēmums rīkot Pasaules informācijas tehnoloģiju sammitu par informācijas sabiedrību veidošanu un izplatību pasaulē. 2003.gada Ženēvas sanāksme ir pirmā kārta šajā sammitā, kurā paredzēts pieņemt rīcības deklarāciju. Otrā kārta paredzēta 2005.gadā Tunisijā. Latvija ir Ženēvas sanāksmes viceprezidētājvalsts, divu gadu garumā piedaloties pasākuma organizēšanā. Latvijas prezidente ir vadītāja vienai no sanāksmes plenārsēdēm.

ANO sanāksmes Ženēvā diskusijas galvenā uzmanība pievērsta jautājumiem par cilvēktiesībām, domas izteiksmes brīvību, mediju tiesībām un atbildību tīmeklī, jautājumiem par interneta pārvaldi un intelektuālā īpašuma tiesībām, kā arī drošību globālajā tīmeklī.

Līdztekus ANO sanāksmei Ženēvā norit citi 148 ar informācijas sabiedrības jautājumiem saistīti pasākumi, kopumā dalībnieku skaits no dažādām pasaules valstīm ir aptuveni 16 000.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 9. decembrī, Ženēvā pirms oficiālās ANO sanāksmes par informācijas sabiedrības veidošanu pasaulē piedalījās Šveices prezidenta Paskāla Kušepēna un Pasaules ekonomikas foruma dibinātāja Klausa Švāba rīkotajā augsta līmeņa apaļā galda diskusijā līdz ar citiem 40 valstu un valdību, kā arī kompāniju un sabiedriskās dzīves vadītājiem, kur pārsprieda konkrētus ieteikumus, kā veicināt atbildības uzņemšanos informācijas laikmetā. Diskusijas degpunktā bija jautājumi par interneta pārvaldi pasaulē, sabiedriskās piekļuves punktiem internetam, kā arī informācijas sabiedrībai nepieciešamo tehnoloģiju izplatību un vērtībām globālajā tīmeklī.

Prezidente, preses konferencē apkopojot diskusijās runāto, uzsvēra, ka mērķis ir panākt iespējas nākamajiem 5 miljardiem cilvēku rast pieslēgumu globālajam tīmeklim. Viņa uzsvēra valdību vadošo lomu šī procesa īstenošanā, konstruktīvā sadarbībā ar privāto un nevalstisko sektoru, jo, “ja valdības ir kūtras šī uzdevuma tālākā virzīšanā, tad sabiedrības pārstāvjiem ir jānāk pie tām ar savu iniciatīvu un pieprasījumu”. Prezidente uzsvēra izglītības nozīmi zināšanu sabiedrībā nākotnē, uzsverot nepieciešamību ciešai sadarbībai starp valsts un privāto sektoru.

V.Vīķe-Freiberga sacīja, ka pasaulē ir ne viena vien valsts, kurās faksa aparāts ir nelegāls, jo tas sniedz pieeju informācijai, kas nav vēlama totalitāram režīmam, tāpēc pasaules sabiedrībai ir jāiesaistās, piepalīdzot garantēt vispārējās cilvēktiesības un domas izteiksmes brīvību, vairojot demokrātiju pasaulē.

Pēc prezidentes teiktā, diskusijā tika atzīmēts, ka ir nepieciešami dažādi modeļi, kā ieviest nepieciešamo infrastruktūru un tehnoloģijas dažādās sabiedrībās.

 

Pirmdien, 8. decembra vakarā,Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga piedalījās Eiropas kodolizmēģinājumu izpētes centra rīkotajā diskusijā “Zinātnes loma informācijas sabiedrībā”, ar augsta līmeņa zinātnes aprindām apspriežot zinātnieku iespējas informācijas sabiedrību stiprināšanai pasaulē. Prezidente runas laikā akcentēja tos problēmjautājumus, kas pastāv jaunajā informācijas tehnoloģiju laikmetā, garantējot gan iespējas, gan zināmus izaicinājumus. Prezidente definēja interneta valodas jēdzienu, atzīmējot nepieciešamību rūpēties par mazo valodu izdzīvošanu informācijas tehnoloģiju laikmetā. V.Vīķe-Freiberga informēja par Valsts valodas komisijas darbu Latvijā, kam viena no prioritātēm ir latviešu valodas iedzīvināšana, jaunu terminu ieviešana un to savietojamība ar globālo tīmekli.

Prezidente arī uzsvēra, ka līdz ar jauno tehnoloģiju izplatību palielinās noziegumi kibertelpā, tāpēc jārod aizvien jauni risinājumi to izskaušanai.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!