• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministre: - piedalās ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes un Starpvaldību konferences sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.2003., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81931

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai zināšanas stiprinātu pasaules mieru un labklājību

Vēl šajā numurā

10.12.2003., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministre:

— piedalās ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes un Starpvaldību konferences sanāksmē

Pirmdien, 8.decembrī, ārlietu ministre Sandra Kalniete Briselē piedalījās ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes un Starpvaldību konferences sanāksmē. Ārējo attiecību padomē ministri apsprieda 12. un 13. decembra ES valstu un valdību vadītāju padomes sanāksmes dienas kārtības projektu. Starpvaldību konferencē ES ārlietu ministri turpināja diskusijas par Itālijas prezidentūras sagatavotajiem priekšlikumiem attiecībā uz ES valstu sadarbību aizsardzības jomā un ES budžeta pieņemšanas procedūru.

Ārlietu ministre Starpvaldību konferences diskusijā pauda gandarījumu, ka ES prezidentūra ir ņēmusi vērā iepriekšējā ārlietu ministru sesijā izteiktos Latvijas priekšlikumus par sadarbību Eiropas drošības un aizsardzības politikā (EDAP). Šie priekšlikumi paredz, ka strukturētā sadarbība aizsardzības jomā ir pretimnākoša visām dalībvalstīm, kas tajā vēlas piedalīties, lēmumi ir jāpieņem atklāti ES Padomē, tajos arī skaidri formulēta NATO vadošā loma Eiropas drošībā. Ministre arī uzsvēra, ka Starpvaldību konferencē vēl būtu jāvienojas par priekšnoteikumiem, kad un kā var tikt sākta strukturētā sadarbība. ES konstitucionālajā līgumā būtu jānosaka dalībvalstu skaita minimums strukturētās sadarbības sākšanai, jāvienojas arī par balsošanas procedūru, kā arī visām dalībvalstīm jādod tiesības lemt par EDAP ietvaros īstenojamajām militārajām un civilajām operācijām neatkarīgi no līdzdalības tajās.

Jautājumā par ES budžeta pieņemšanu Latvija uzsver nepieciešamību lēmumu pieņemšanas procedūrā ievērot starpinstitūciju līdzsvaru starp ES Padomi un Eiropas Parlamentu. Latvija arī iestājas par to, ka ES daudzgadu budžets dalībvalstīm ES Padomē jāpieņem vienprātīgi.

Piektdien un sestdien, 12. un 13.decembrī, Briselē uz izšķirošajām Starpvaldību konferences sarunām sanāks ES valstu un valdību vadītāji. Pēc Itālijas prezidentūras priekšlikuma ES līderi paredzējuši diskutēt par pilnīgi visiem atlikušajiem ES konstitucionālā līguma jautājumiem.

Ārlietu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!