• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts pabalstu pārdali 1940. gada rudenī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2003., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81997

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Totalitārie okupācijas režīmi pret Latvijas zinātni un akadēmiskajām aprindām (1940 - 1945)

Vēl šajā numurā

11.12.2003., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts pabalstu pārdali 1940. gada rudenī

Jānis Riekstiņš, Latvijas Valsts arhīva vecākais referents, — “Latvijas Vēstnesim”

Arhīvu dokumenti apliecina, ka Latvijas Republikas laikā bijusi izveidota rūpīgi pārdomāta un efektīva sociālās aprūpes sistēma, kurā nebija aizmirsti ne bārabērni, ne nespējnieki, ne arī tie, kas dažādu iemeslu dēļ bija nokļuvuši grūtos materiālos apstākļos. Viņiem, piemēram, valsts himnas autora Kārļa Baumaņa meitai Martai Pivovarovai vai Iljam Burčenko, kas daudz bija izdarījis, lai saglabātu un pārvestu no Krievijas Krišjāņa Barona bibliotēku, valsts piešķīra nelielus ikmēneša pabalstus. Tādus saņēma arī daži mākslinieki, rakstnieki, zinātnieki un viņu ģimenes locekļi. Dažus mēnešus pēc Latvijas okupācijas LPSR sociālās nodrošināšanas tautas komisārs A.Nurža ierosināja Tautas Komisāru Padomei šo pabalstu piešķiršanas kārtību pārskatīt un to izmaksāšanu pārtraukt.

Turpmāk publicētie dokumenti sniedz īsu ieskatu to cilvēku biogrāfijās, kam šīs pabalstu saņemšanas tiesības bija piešķirtas.

LPSR sociālās nodrošināšanas tautas komisāra A.Nuržas

lūgums atcelt lēmumus par pabalstu izmaksām

Latvijas PSR Tautas Komisāru Padomei

 

I. Bijušie ministru kabineti savā laikā piešķīruši vairākām personām ikmēneša pabalstu par dažādiem nopelniem un pakalpojumiem.

Caurskatot šīs lietas, Sociālās nodrošināšanas tautas komisariāts atzīst, ka šo pabalstu izmaksāšana pārtraucama ar š. g. 1. oktobri.

Ievērojot to, komisariāts lūdz Tautas Komisāru Padomi atcelt bijušo ministru kabinetu lēmumus par pabalsta izmaksām šādām personām:

1. Grīnbergs, Vera – dzim. 1885.g., dzīvo Subatē, Baznīcas ielā N.33. Pabalsts tiek izmaksāts saskaņā ar Ministru kabineta 1921.g. 6. maija lēmumu, ņemot vērā viņas vīra Voldemāra Grīnberga nopelnus (viņš tika nošauts revol.[ūcijas] laikā, būdams Latvijas valdības priekšstāvis Dienvidkrievijā).

Pabalsta summa pēdējā laikā Ls 150 mēnesī.

2. Kovaļevskis, Emma – dzim. 1889.g., dzīvo Rīgā, Ģertrūdes ielā N.51, dz. 9. Pabalsts tiek izmaksāts no 1921.g. 1.XI, ņemot vērā viņas vīra Jāņa Kovaļevska nopelnus (viņš tika nošauts revolūcijas laikā, būdams Latvijas valdības priekšstāvis Dienvidkrievijā).

Pabalsta summa pēdējā laikā Ls 80 mēnesī.

3. Šteinhards, Zelma – dzim. 1878.g., dzīvo Rīgā, Marijas ielā 31, dz.12. Pabalsts tiek izmaksāts saskaņā ar Ministru kabineta 1922.g. 1.VII lēmumu, ņemot vērā viņas vīra Richarda Šteinharda nopelnus kā vienam no pirmiem Latviešu Komitejas vadītājiem Kaukāzā. Par oficiālu Latvijas valdības priekšstāvi Št.[Šteinhards] nav bijis. (Darba ministra 1922.g. 3.VIII raksts Ministru kabinetam. 1921.g. 7.II no lieliniekiem apcietināts un nošauts. (Ārlietu ministrijas 12.VI 1922.g. raksts.)

Pabalsta summa pēdējā laikā Ls 70 mēnesī.

4. Kirkmanis, Berta – dzim. 1869.g., dzīv. Liepājā, Vites ielā 13, dz.6. Pabalsts tiek izmaksāts no 1937.g. 1.IV saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu kā ilggadīgai angļu valodas skolotājai Anglijas pilsonei sakarā ar Lielbritānijas sūtņa personīgo interviju pens.[ijas] lietā. (Ārlietu ministra 1937.g. 20.XI raksts.)

Pabalsta summa pēdējā laikā Ls 80 mēnesī.

5. Pivovarovs, Marta – dzim. 1875.g., dzīv. Rīgā, Slokas ielā 10, dz.3. Pabalsts tiek izmaksāts no 1937.g. 1.IV saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu, ievērojot viņas tēva, valsts himnas autora Kārļa Baumaņa nopelnus un viņas, M.Pivovarovas, grūtos materiālos apstākļus.

Pabalsta summa pēdējā laikā Ls 50 mēnesī.

6. Eliass, Marija – apm. 67 g.v., dzīvo Valmierā, Dzirnavu ielā 8. Pabalsts tiek izmaksāts no 1937.g. 1.V saskaņā ar Min.[istru] kab.[ineta] lēm.[umu] kā sabiedriskā darbinieka K. Eliasa atraitnei, kas “ziedojis daudz pūļu un pats savus personīgos līdzekļus Valmieras pilsētas izveidošanā. 1919.g. ilgāku laiku atradies apcietinājumā, kur arī sabojājis savu veselību”. (Tautas labkl.[ājības] ministra raksts Ministru kabinetam.)

Pabalsta summa pēdējā laikā Ls 35 mēnesī.

7. Ate, Anna – dzim. 1885.g., dzīv. Liepājā, Conkones ielā 6–7. Pabalsts tiek izmaksāts no 1938.g. 1.X, ņemot vērā Ates nopelnus, atbalstot 1919.g. bij.[ušo] Latvijas pagaidu valdību.

Pabalsta summa Ls 20 mēnesī.

8. Jakobsons, Adele – apm. 80 g.v., dzīvo Valmierā, Brūvoru ielā 6. Pabalsts tiek izmaksāts no 1939.g. 1.IV kā ilggadīgai zvērināta mērnieka R. Jakobsona atraitnei. H. Enzeliņš pazina “Rob. Jakobsonu kā krietnu cilvēku arī pret Latv.[iju], taisnīgu, pretimnākošu un izpalīdzīgu”. (Baltijas lauksaimnieku b-bas Valmierā vēstule bij.[ušajam] valsts prezidentam.)

Pabalsta summa Ls 30 mēnesī.

Turpmāk — vēl

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!