• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par studentu tiesībām uz bezdarbnieka statusu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2003., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82003

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai zināšanas stiprinātu pasaules mieru un labklājību

Vēl šajā numurā

11.12.2003., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par studentu tiesībām uz bezdarbnieka statusu

Trešdien, 10.decembrī, Valsts cilvēktiesību birojā (VCB) notika diskusija par studentu tiesībām iegūt bezdarbnieka statusu. Pašreiz spēkā esošā likumdošana studentiem šādas tiesības neparedz, lai arī viņi ir pakļauti obligātai sociālajai apdrošināšanai bezdarba gadījumam. VCB uzskata, ka šāda situācija ir pretrunā ar Satversmes 109. un 91.pantu.

Diskusijā piedalījās Saeimas Sociālo un darba lietu, kā arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas pārstāvji Ina Druviete, Anta Rugāte, Jānis Esta, Silva Bendrāte, Indra Ostrovska, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (turpmāk VSAA) vadītāja Inese Šmitiņa, pārstāvji no Labklājības, Finanšu un Izglītības un zinātnes ministrijām, Latvijas Studentu apvienības, kā arī augstskolu pasniedzēji.

Diskusijas laikā visi tās dalībnieki bija vienisprātis, ka Satversmei neatbilst situācija, kad personas, kas iegūst izglītību klātienē vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības iestādē vai ir pilna laika studējošais, nevar iegūt bezdarbnieka statusu, lai arī ir pakļauti sociālajai apdrošināšanai. Dažkārt rodas problēmas arī praktiskajā šīs normas piemērošanā. Piemēram, VSAA vadītāja atzina, ka jau šobrīd ir problemātiski konstatēt, vai attiecīgā persona ir pilna laika studējošais, un gadījumos, ja informācija par studijām tiek noklusēta, persona bezdarbnieka pabalstu var saņemt.

Savukārt Labklājības ministrijas pārstāvji kā galvenos iemeslus, kas liedz atcelt šo normu, minēja papildu finansējuma nepieciešamību un to, ka pilna laika studējošais pilnvērtīgi var mācīties tikai gadījumā, ja nestrādā, kā arī faktu, ka šis ierobežojums attiecas ne tikai uz studentiem, bet arī uz strādājošiem vidusskolēniem vecumā no 15 gadiem. Arī citi diskusijas dalībnieki atzina, ka attiecībā uz vidusskolēniem būtu nepieciešams īpašs regulējums.

Latvijas Studentu apvienības pārstāvji atzina, ka viņiem nebūtu pretenziju pret to, ka students nedrīkst strādāt, taču tikai tādā gadījumā, ja mācības ir bez maksas un tiek nodrošināti līdzekļi viņu minimālo vajadzību apmierināšanai.

Diskusijā atzīts, ka nepieciešams meklēt konkrētu risinājumu, taču par veidiem, kā šo situāciju labot, klātesošo domas dalījās. Pašlaik vienīgi Labklājības ministrija ir izstrādājusi un iesniegusi Saeimas atbildīgajām komisijām konkrētu risinājuma modeli, kas tika analizēts diskusijas laikā — jauniešus, uz kuriem attiecas iepriekšminētie ierobežojumi, neapdrošināt bezdarba gadījumam.

Latvijas Studentu apvienības pārstāvji nepiekrita šādam risinājumam, uzskatot, ka arī tas neatbilst Satversmei — ir pretrunā ar diskriminācijas aizliegumu. Arī VCB un daži Saeimas deputāti izteica viedokli, ka studentu iebildumi varētu būt pamatoti. Jo rodas jautājums, kāpēc pilna laika studentam, kas maksā par savām studijām, ir mazākas sociālās garantijas nekā nepilna laika studentam. Bet VSAA vadītāja Inese Šmitiņa norādīja, ka šādas izmaiņas sarežģītu nodokļu administrēšanu saistībā ar studējošā statusa konstatēšanu.

Diemžēl diskusijas laikā neizdevās pieņemt konkrētu lēmumu, kā šo problēmu risināt. Sarunu tika nolemts turpināt, kad Labklājības ministrijas ieteikumi tiks apspriesti Saeimas Sociālā un darba lietu komisijā.

Vērtējot tikšanās rezultātus, VCB atzīst, ka pašlaik vēl nav iespējams rast konkrētu risinājuma variantu, kas būtu pieņemams gan studentiem, gan atbildīgo institūciju pārstāvjiem. Taču pozitīvi vērtējams fakts, ka šo jautājumu turpinās izskatīt Saeimas Sociālo un darba lietu komisija. Gadījumā, ja šī izskatīšana notiks tuvākajā laikā, VCB plāno sagatavot un iesniegt savus priekšlikumus par studentu tiesībām iegūt bezdarbnieka statusu. Iespējams viens no kompromisa variantiem varētu būt tiesības iegūt bezdarbnieka statusu pilna laika studējošajiem, kuri paši apmaksā savas mācības. Attiecībā uz tiem, kuriem studijas tiek apmaksātas no valsts budžeta, saglabātos iepriekšējā kārtība.

Gadījumā, ja Saeimas komisijā šis jautājums tuvākajā laikā netiks skatīts, VCB gatavos pieteikumu Satversmes tiesai par Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma atbilstību Satversmei.

VCB Informācijas un sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!