• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par prasību pēc sapratnes gara. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2003., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82125

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valodas aizsardzību un attīstību

Vēl šajā numurā

16.12.2003., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par prasību pēc sapratnes gara

ES paplašināšanās komisārs Ginters Ferhoigens:

Lūdzu paskaidrojiet, kāpēc Eiropas Savienībai būtu jāatkāpjas no Nicas sistēmas?

Tas bija pārejas laika risinājums, un visi saprata, ka ir nepieciešams atrast labāku risinājumu, lai 25 dalībvalstu ES varētu darboties. Es to atbalstīju, lai pabeigtu iestāšanās sarunas. Bez Nicas jūs nebūtu iestājušies ES. Tas bija nepieciešams, taču nepietiekams paplašināšanās priekšnoteikums.

Pēc tam mēs pieņēmām neparasti svarīgu lēmumu – ka diskusijas un lēmumu pieņemšana par jauno ES institucionālo formu notiks ar 25 vai pat 28 valstu līdzdalību. Būtu nepareizi īstenot pārmaiņas tieši pirms jūsu iestāšanās. Visa Komisija un jo īpaši es pats iestājāmies par jūsu pilntiesīgu līdzdalību Konventā, kas izstrādāja konstitūcijas projektu, kā arī starpvaldību konferencē, kurai šis projekts ir jāpieņem. Neviens taču nevar apgalvot, ka nav zinājis, ka notiks reformas un ir sagaidījis, ka Nicas līgums pastāvēs mūžīgi.

Eksperti ir vienprātīgi, ka Nicas sistēma draud ar lēmumu pieņemšanas paralīzi. Kāpēc tad tā vietā ir jāmaina spēku līdzsvars?

Tāpēc, ka neviens nevar apgalvot, ka Nicas sistēma ir demokrātiska. Turklāt tā ļauj kādai valstu grupai pārāk viegli bloķēt lēmumu pieņemšanu. Konstitūcijas projekts piedāvā pavisam jaunu sistēmu. Tā balstās uz diviem vairākumiem, turklāt visas valstis ir līdzīgas – katrai ir pa balsij. Sešām lielākajām valstīm nav vairākuma salīdzinājumā ar 19 mazajām, tāpat vairākums nav arī sešām dibinātājvalstīm, Vidusjūras baseina valstīm, Ziemeļvalstīm utt.

Tātad visiem ir jāpieņem kompromiss?

Jā, un kompromisam ir nepieciešams sapratnes gars. Tas garantē, ka Eiropas Savienībā neizveidosies direktorāts, ka neviena valstu grupa nevar dominēt pār pārējām dalībvalstīm. Mēs pieņemam lēmumus, kas tieši skar mūsu pilsoņus, tāpēc arī vairākumam ES Ministru padomē jāpārstāv iedzīvotāju vairākums.

Pēc “GAZETA WYBORCZA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!