• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par PVN likmes samazināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2003., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82134

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par investīciju piesaisti

Vēl šajā numurā

16.12.2003., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par PVN likmes samazināšanu

Vakar, 15. decembrī, finanšu ministrs Valdis Dombrovskis Saeimas koalīcijas frakcijām iesniedza pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes izmaiņu scenārijus. Rūpīgi izanalizējot 5% PVN likmes piemērošanas iespējas, finanšu ministrs secinājis, ka to ir iespējams ieviest.

Valdis Dombrovskis: “Vairākkārt ir runāts par pēctecības principa ievērošanu valdības darbā. 9% PVN likmes piemērošana vairākām sociāli svarīgām pakalpojumu un preču grupām bija viens no iepriekšējās valdības pieņemtajiem lēmumiem, kuru mēs līdz šim neatcēlām. Kā zināms, šīs likmes ieviešanas “tēvs” ir iepriekšējais finanšu ministrs Gundars Bērziņš. Rūpīgi izanalizējot 9% likmes piemērošanas argumentāciju, mēs nācām pie secinājuma, ka arī šis iepriekšējās valdības pieņemtais lēmums ir bijis nepamatots un līdz ar to atceļams.”

Plānots, ka samazinātā 5% PVN likme varētu tikt piemērota medikamentiem, medicīnas precēm, veterinārajiem medikamentiem un precēm, zīdaiņu pārtikai, grāmatu piegādēm, masu informācijas līdzekļiem, viesu izmitināšanas pakalpojumiem viesu mītnēs, ūdens piegādei centralizētā ūdensapgādes sistēmā, kanalizācijas pakalpojumiem, sadzīves atkritumu savākšanas, pārvadāšanas un glabāšanas pakalpojumiem.

PVN likmes 5% apmērā piemērošana, protams, radīs papildu slodzi budžetam. Daļēji to segs izdevumu samazinājums tām ministrijām, kurām bija paredzēta kompensācija sakarā ar iepriekš plānoto 9% likmes ieviešanu.

Tomēr, kā uzsver Valdis Dombrovskis, “atceļot iepriekšējās valdības pieņemto lēmumu par 9% PVN piemērošanu medikamentiem, mēs iepriecināsim lielāko daļu Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētkos. Mēs nedrīkstam ignorēt lielākās sabiedrības daļas bažas par to, ka, paaugstinoties medikamentu cenai, tie kļūs mazāk pieejami. Tieši tāpēc esam nolēmuši nākt klajā ar priekšlikumu piemērot 5% PVN likmi sociāli svarīgām preču un pakalpojumu grupām. Vienlaikus šāds lēmums apliecina mūsu konsekvenci attiecībā uz sociāli atbildīgu politiku”.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!