• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pašvaldību likumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2003., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82135

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzņēmumam "Latvijas karte" - jaunas iekārtas un iespējas

Vēl šajā numurā

16.12.2003., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pašvaldību likumu

Rosinot dialogu, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Ivars Gaters pieļauj darba grupas izstrādātajā likumprojektā “Pašvaldību likums”, kuru gan Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) uzskata par Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) pasūtījumu likumprojekta izstrādātājiem, iekļaut atsevišķas pašvaldību iebildes. Ministrs ir gatavs mainīt likumprojekta redakciju, samazinot pašvaldību izpilddirektoru pienākumu loku. Tikšanās laikā ar Latvijas Lielo pilsētu asociāciju (LLPA) šā gada 3. decembrī lielo pilsētu mēri norādīja ministram uz, viņuprāt, pārlieku lielas varas piešķiršanu izpilddirektoriem, pārvēršot pašvaldības lēmējvaru par reprezentatīvu pienākumu pildītājiem. Šis ir pirmais konceptuālais RAPLM un LLPA sadarbības rezultāts izstrādātā likumprojekta virzībai.

 

Darba grupa nonākusi strupceļā

Diemžēl skeptiski I.Gaters vērtē iespēju turpināt paša izveidotās likumprojekta darba grupas darbību. Darba grupa savas iespējas esot izsmēlusi, jo piecās darba grupas sēdēs nav pieņemts neviens būtisks lēmums par likumprojekta tālāko virzību, norāda I.Gaters. Darba grupā tika iekļauti visu veidu pašvaldību pārstāvji, taču dialogs starp ministrijas ierēdņiem un pašvaldībām nav izveidojies. Nespējot vienoties, Latvijas Pašvaldību savienība ir izstrādājusi alternatīvu likumprojektu un vienojusies ar Latvijas Zemnieku savienību par šā likumprojekta iesniegšanu Saeimā.

 

Saruna ar alternatīvā likumprojekta iesniedzējiem

Ministrs ir ticies ar Latvijas Zemnieku savienības politiķiem un skaidrojis radušās nesaskaņas Pašvaldību likuma projekta izstrādes gaitā. I. Gaters uzskata, ka ministrijas darba grupā izstrādāto likumprojektu pagastu vadītāji, kas pārstāv Latvijas Zemnieku savienību, noraida vien tādēļ, ka šādu nostāju pauž LPS. Tas liecina, ka ārpus likuma izstrādātāju loka valda neziņa par likumprojekta būtību. Tikšanos ar Latvijas Zemnieku savienības politiķiem ministrs uzskata par būtisku, jo bijusi izdevība izskaidrot dažas vēl neskaidras lietas. I.Gaters un Latvijas Zemnieku savienība panākuši vienošanos, ka LPS izstrādāto likumprojektu Latvijas Zemnieku savienība Saeimā iesniegs nākamgad.

 

Kad būs zaļā gaisma sabiedriskajai apspriešanai

Vēl nav izlemts, kad sākt ministrijas darba grupā izstrādātā likumprojekta sabiedrisko apspriešanu. Ir viedoklis šo procesu sākt pēc konsultācijām ar atsevišķām pašvaldību sabiedriskajām organizācijām. RAPLM preses sekretārs Ansis Pūpols paskaidroja, ka vēl nav izlemts, ar kurām no piecām pašvaldību sabiedriskajām organizācijām konsultācijas rīkot. RAPLM ir nodoms pēc konsultācijām likumprojektu publicēt valdības un ministrijas mājaslapā, laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”, kā arī nosūtīt elektroniski pašvaldībām, tās pārstāvošajām organizācijām, politiskajām organizācijām, kā arī atsevišķām valsts iestādēm. Saņemtās atsauksmes ministrija izvērtēs un ņems vērā, likumprojektu izskatot valdībā. Sabiedriskā apspriešana varētu ilgt vienu mēnesi.

Zaida Kalniņa, “LV” Saeimas un pašvaldību lietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!