• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas valsts simboli - pāri visam arī turpmāk. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2003., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82137

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas valsts vadības stūresvīri

Vēl šajā numurā

16.12.2003., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas valsts simboli — pāri visam arī turpmāk

Par grāmatu “Protokols. Rokasgrāmata”

P2.JPG (19457 bytes)
Attēlā: Latvijas ārlietu ministre Sandra Kalniete un grāmatas “Protokols. Rokasgrāmata” autore diplomāte Aija Odiņa
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Vakar, 15. decembrī, Kultūras fondā notika Aijas Odiņas grāmatas “Protokols. Rokasgrāmata” atvēršanas svētki.

Grāmatas prezentācijā piedalījās arī ārlietu ministre Sandra Kalniete un Valsts protokola vadītājs Mārtiņš Perts. Sandra Kalniete atcerējās savu personīgo pieredzi, 1990. gadā drīz pēc Latvijas Neatkarības deklarācijas pieņemšanas uzņemoties Ārlietu ministrijas Valsts protokola vadītājas pienākumus. Darbs sākts bez jebkādas pieredzes, un pirmais smagais pārbaudījums bijis 1991. gada augustā — septembrī, kad nācies strādāt maksimāli intensīvi, ik dienu atbildot vismaz desmit valstīm, kas bija paziņojušas par Latvijas valstiskās neatkarības atzīšanu.

Ministre uzsvēra, ka liels atspaids tolaik bijusi Aijas Odiņas ienākšana ministrijā. Pēc S. Kalnietes domām, Aija Odiņa bijusi lieliska valsts protokola vadītāja.

“Protokols atspoguļo valsts būtību — monarhija vai republika,” uzsvēra S.Kalniete. “Latvijā ir tradīcija, ka valsts protokols strādā precīzi kā pulkstenis.” Ministre arī atzīmēja, ka jaunā izdevuma aktualitāti pastiprina mūsu valsts straujā integrācija Eiropas Savienībā — jau 2004. gada 1. maijā Latvija kļūs par pilntiesīgu Eiropas Savienības dalībvalsti un mūsu ārlietu dienestam būs īpaši svarīgi precīzi attīstīt un interpretēt Eiropas un Latvijas protokolāro kārtību un tradīcijas.

Šī ir jau otrā Aijas Odiņas grāmata ar šādu nosaukumu, taču jaunais izdevums ir krietni plašāks par 1998. gadā iznākušo.

Grāmatas autore, Latvijas vēstniece Spānijā, Aija Odiņa pastāstīja, ka jaunais, papildinātais izdevums sagatavots pēc Ārlietu ministrijas lūguma un domāts kā mācību līdzeklis Latvijas jaunajiem diplomātiem, taču vienlaikus tas atbilst arī mūsu sabiedrības pēdējā laikā pastiprinātajai interesei par protokola jautājumiem.

A. Odiņa arī uzsvēra, ka sešos gados kopš pirmā izdevuma iznākšanas būtiski papildinājusies Latvijas likumdošana. Lielu pieredzi autorei devuši arī seši darba gadi diplomātiskajā dienestā ārzemēs. Gatavojot jauno izdevumu, svarīgi bijis saskaņot Latvijas protokolu ar Eiropas Savienības protokola prasībām. Autore ar gandarījumu uzsvēra, ka arī pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā pirmajā vietā mūsu valsts protokolā būs Latvijas valsts simboli un karogs un tikai pēc tam — Eiropas Savienības simbolika.

Aija Odiņa ārlietu dienestā strādā no 1991. gada. No 1992. līdz 1996. gadam viņa vadīja Latvijas Valsts protokolu, veidojot mūsu valsts protokolārās tradīcijas. No 2001. gada Aija Odiņa ir Latvijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Spānijas Karalistē. Pirms tam viņa šos pienākumus pildīja Čehijas Republikā un Horvātijas Republikā, bija vēstniece pie Maltas Bruņinieku Ordeņa un pie Svētā Krēsla (Vatikānā).

Grāmata iznākusi apgādā “Zelta grauds”, mākslinieks ir Valdis Villerušs.

Jānis Ūdris, “LV” ārlietu redaktors

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!