• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar otu rakstīts mūžs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.12.2003., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82338

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas valsts vadības stūresvīri

Vēl šajā numurā

19.12.2003., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar otu rakstīts mūžs

Šodien Akadēmiskajā bibliotēkā tiek atklāta Ulda Zemzara gleznu izstāde

ZEMZARIS2.JPG (52116 bytes) ZEMZARIS1.JPG (63098 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Šodien, 19.decembrī, Latvijas Akadēmiskajā bibliotēkā tiek atklāta Ulda Zemzara gleznu izstāde “Pie jūras mūžs”.

Gada sākumā Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks – gleznotājs un rakstnieks Uldis Zemzaris atzīmēja 75.dzimšanas dienu. Jubilejas izstādēs dominēja portrets, tāpēc viņš ar prieku atsaucies uz aicinājumu parādīt Misiņa bibliotēkas zālē jūras tēmai veltītos darbus.

Jūra māksliniekam ir tuva kopš bērnības: “Piedzimu Mellužos, skolā sāku iet Pumpuros, pēc tam mācījos Dubultos. Jūrmala vēl nebija kļuvusi par kūrortu. Zvejnieki gāja jūrā, sievas lāpīja tīklus. Tas viss mani interesēja. Visvairāk pati jūra. Visos gadalaikos.”

Mākslas akadēmiju Uldis Zemzaris beidzis ar diplomdarbu “Rainis Rīgas jūrmalā” un arī savā pirmajā patstāvīgajā darbu skatē 1960. gadā viņš izstādījis jūras ainavas. Mākslinieks devies bezgalīgos klejojumos pa akmeņaino Ziemeļvidzemes krastu, kādas desmit vasaras pavadījis pie koktēlnieka Artūra Bērnieka Duntē, diendienā gleznojot jūru un cilvēkus krastā. Drauga piemiņai ir veltīta glezna “Vecis un jūra”, kur mākslinieks pilnībā apliecinājis savu portretista un marīnista talantu.

Uldis Zemzaris daudz ceļojis, bijis arī Amerikā un Austrālijā, bet tālās jūras un okeāni viņa māksliniecisko iztēli neesot rosinājušas.

Pašlaik mākslinieks strādā pie portreta. Kāda – to nevarot teikt, kamēr darbs nav pabeigts. Top arī jauna grāmata, kas būs jau piektā. “Tie ir atmiņu tēlojumi. Par manu dzīvi un satiktajiem cilvēkiem.”

Tiklab savā glezniecībā, kā arī rakstniecībā Uldis Zemzaris ciena skaidru domu, skaidru skatu uz dzīvi un profesionālu meistarību.

Aina Rozeniece, “LV” nozares redaktore

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!