• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par poļu cerībām uz ASV karabāzēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.12.2003., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82467

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sabiedriskās kārtības sistēmu

Vēl šajā numurā

24.12.2003., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par poļu cerībām uz ASV karabāzēm

Drīz vien varēsim atzīmēt pirmo gadadienu runām par amerikāņu karabāžu pārcelšanu uz Poliju. Tās radās kontekstā ar augošo spriedzi sabiedroto starpā sakarā ar amerikāņu intervenci Irākā. Amerikāņu izteiktais viedoklis par militāro bāžu izvākšanu no Vācijas tika uztverts kā iespēja izvietot amerikāņu militārās bāzes Polijā. Pašvaldības sāka bombardēt ASV vēstniecību ar vēstulēm, piedāvājot savu teritoriju amerikāņu militārajām vienībām. Var rasties iespaids, ka, neskaitot nenoliedzamos labumus, poļu sabiedrības uztverē maģisku iespaidu rada ticība saimnieciskajam brīnumam, kādu vietējai sabiedrībai radītu bāžu izvietošana.

NATO par laimi izrādījās, ka iekšējās nesaskaņas nav novedušas pie amerikāņu izvākšanās no VFR. Tas gan nenozīmē, ka viņi nemeklēs jaunas vietas savas klātbūtnes paplašināšanai. Vai tāda vieta varētu būt Polija?

Katrā ziņā tāda izvēle būtu izdevīga mūsu valstij ne tikai saimniecisku apsvērumu dēļ, kas šajā ziņā spēlē tikai otršķirīgu lomu. Tā nozīmētu Polijas ciešāku iesaistīšanu atlantiskajā kopienā, kas mūsu valstij dotu vēl lielākus labumus politiski. Īpaši brīdī, kad ir vērojama arvien izteiktāka Krievijas imperiālisma atdzimšana. Tomēr var pieņemt, ka amerikāņiem ir citas, piemērotākas vietas savu bāžu izvietošanai. Speciālisti runā par Bulgāriju vai Rumāniju, kas amerikāņiem dotu iespēju iesaistīties Balkānos.

Pat tad, ja amerikāņi pieņemtu tādu lēmumu, tas nenozīmē, ka bāzes nevarētu tikt izvietotas arī Polijā. Pat tad, ja šādam lēmumam būtu simboliska nozīme, to nevar novērtēt par zemu. Ņemot vērā mūsu iesaisti Tuvajos Austrumos, var uzskatīt, ka amerikāņu noskaņošana šāda lēmuma pieņemšanai ir atkarīga vienīgi no poļu diplomātijas un pašreiz valdošās koalīcijas darbības.

Pēc “RZECZPOSPOLITA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!