• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pilsoņiem, kuri EP vēlēšanās balsos citās dalībvalstīs

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir saņēmusi pirmās ziņas par Latvijas pilsoņiem, kuri reģistrējušies Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām citā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī. Tie ir atsevišķās Lielbritānijas pašvaldībās dzīvojošie Latvijas pilsoņi.

EP vēlēšanu kārtība paredz, ka ES pilsoņi šajās vēlēšanās var balsot jebkurā no dalībvalstīm, bet, lai izslēgtu atkārtotu balsošanu, visām dalībvalstīm ir jāapmainās ar informāciju par tajās reģistrētajiem vēlētājiem, kuri nav šo valstu pilsoņi.

Latvijas CVK jau ir saņēmusi informāciju par 11 Latvijas pilsoņiem, kuri reģistrējušies EP vēlēšanām Lielbritānijā. Kā pastāstīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, visas saņemtās ziņas par citās valstīs reģistrētajiem Latvijas pilsoņiem tiks apkopotas un, pamatojoties uz šo informāciju, Latvijas vēlētāju reģistrā tiks veikta atzīme, ka vēlētāji reģistrēti citur. Līdz ar to šie vēlētāji vairs nevarēs balsot Latvijā.

Pēc Eiropas Komisijas apkopotās informācijas, plānotais termiņš, līdz kuram vēlētājiem jāreģistrējas EP vēlēšanām, dalībvalstīs atšķiras. Vissavlaicīgāk – līdz šā gada 31.decembrim – vēlētāju reģistrācija plānota Francijā. Agrāk nekā citur – līdz 29.februārim — EP vēlēšanām jāreģistrējas arī vēlētājiem Grieķijā un Luksemburgā. Citās dalībvalstīs šis termiņš noteikts no marta līdz maijam.

Latvijā saskaņā ar EP vēlēšanu likumprojektu pēdējais vēlētāju reģistrācijas datums ir 13.maijs. Ilgāk par Latviju vēlētāju reģistrācija plānota vien Zviedrijā un Igaunijā (14. maijs), Vācijā (23. maijs) un Īrijā (26.maijs).

EP vēlēšanas būs pirmās, kurās arī Latvijā tiks izmantots vēlētāju reģistrs. Šobrīd Saeimā iesniegtais Vēlētāju reģistra likumprojekts paredz, ka vēlētāji tiks reģistrēti pirms vēlēšanām un atbilstoši to deklarētajai dzīvesvietai tiks noteikts vēlēšanu iecirknis, kurā vēlētājam būs jābalso. Vēlēšanās varēs balsot tikai noteiktajā vēlēšanu iecirknī, bet, laikus par to informējot, vēlēšanu iecirkni varēs mainīt.

EP vēlēšanas ES dalībvalstīs notiks no 2004. gada 10. līdz 13. jūnijam. Tiek plānots, ka Latvijā EP vēlēšanu diena būs 12. jūnijs.

Kristīne Bērziņa, CVK priekšsēdētāja palīdze

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!