• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izmaiņām likumos un normatīvajos aktos, kas stāsies spēkā no 2004.gada 1.janvāra. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.12.2003., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82500

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Attīstības plāna apstiprināšanu Eiropas Komisijā

Vēl šajā numurā

24.12.2003., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izmaiņām likumos un normatīvajos aktos, kas stāsies spēkā no 2004.gada 1.janvāra

1. Likums “Par akcīzes nodokli naftas produktiem”

Izslēgts likuma 14.pants, kas nosaka nodokļa ieņēmumu sadalījumu budžetā. Tādējādi akcīzes nodokļa ieņēmumi par naftas produktiem pilnā apmērā tiks ieskaitīti valsts pamatbudžetā, bet Valsts autoceļa fonda finansējuma apjoms tiks noteikts valsts pamatbudžetā. Finansējuma apjomu pamatbudžetā katru gadu ir paredzēts noteikt ne mazāku kā iepriekšējā budžeta gadā. Tas nodrošinās valsts budžeta resursu lietderīgu izmantošanu, kā arī nodrošinās noteiktiem mērķiem, programmām stabilu finansējumu katru gadu atbilstoši konkrētām, pamatotām vajadzībām.

 

2. Likums “Par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem”

No 2004.gada 1.janvāra Latvijā mainīsies tabakas akcīzes nodokļa likme un legālas būs tikai jaunā tabakas akcīzes markas, uz kurām norādīta maksimālā mazumtirdzniecības cena un cigarešu skaits paciņā. Tādēļ Finanšu ministrija aicina tabakas izstrādājumu pircējus pievērst uzmanību markai un uz tās norādītajai cenai un nepārmaksāt par tabakas izstrādājumiem.

Jaunās tabakas akcīzes markas:

1) uz tabakas akcīzes markām ir norādīta cigarešu paciņas maksimālā mazumtirdzniecības cena, un dārgāk par šo cenu cigaretes, kas marķētas ar šo marku, nedrīkst pārdot nevienā tirdzniecības vietā (veikalos, restorānos u.c.);

2) akcīzes markā ir norādīts arī cigarešu skaits, cik tām jābūt šajā paciņā.

No 2003.gada 1.jūlija Latvijā jau tika ieviestas jaunās tabakas akcīzes nodokļa markas, taču līdz 2003.gada 31.decembrim bija noteikts pārejas periods, kad bija iespējams iztirgot tabakas izstrādājumu krājumus ar vecajām akcīzes markām. Savukārt no 1.janvāra visās mazumtirdzniecības vietās – veikalos, kafejnīcās, restorānos u.c. – drīkstēs tirgot tikai tādus tabakas izstrādājumus, kas marķēti ar jaunajām markām.

No 2004.gada 1.janvāra Latvijā akcīzes nodokļa likmes tabakas izstrādājumiem būs:

1) cigaretēm - kombinētā likme, kas sastāv no divām daļām: fiksētās likmes, kas būs 6,3 lati par 1000 cigaretēm, un procentuālās likmes, kas būs 6,1% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas;

2) smalki sagrieztai tabakai cigarešu uztīšanai - 16,6 lati par 1000 gramiem tabakas;

3) citai smēķējamai tabakai — 11,4 lati par 1000 gramiem tabakas.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz sodu par nemarķētu vai normatīvo aktu prasībām neatbilstoši marķētu tabakas izstrādājumu uzglabāšanu, realizāciju vai nodošanu realizācijai.

Cigaretes drīkst pārdot komplektā ar citām precēm tikai tad, ja čekā jeb rēķinā atsevišķi norādīta katras preces cena.

 

3. Likums “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”

Ar 2004.gada 1.janvāri uzņēmumu ienākuma nodokļa likme no 19% samazināta līdz 15%. Vienlaikus spēku zaudē uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide mazajiem uzņēmumiem un uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaide uzņēmumiem, kas ražo augstas tehnoloģijas produktus un programmproduktus. Attiecībā uz iekšzemes uzņēmumiem ar taksācijas periodu, kas sākas 2004.gadā, spēkā stājas likuma normas, kurās atrunāta nodokļa piemērošana uzņēmumu reorganizācijas gadījumā un kuru mērķis ir novērst kapitāla pieauguma, kas rodas, nododot aktīvus minētā procesa rezultātā, aplikšanu ar uzņēmumu ienākuma nodokli.

 

4. Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”

Noteikta kārtība, kādā apliekamo ienākumu nosaka un ienākuma nodokli maksā individuālie komersanti, kā arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību biedri. Noregulēta neapliekamā minimuma piemērošana pensijām, ko Latvijā dzīvojošie pensionāri saņem no citām valstīm, un pensijām, kuru saņēmēji no Latvijas ir pārcēlušies uz dzīvi citās valstīs. Paplašināts ienākumu veidu uzskaitījums, no kuriem ienākuma nodoklis ir ieturams izmaksas brīdī (ienākums no Latvijā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanas; ienākums no Latvijā reģistrētām līgumsabiedrībām). (Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” Saeimā š.g. 11.decembrī pieņemti 3.lasījumā.)

 

5. Likums “Par nekustamā īpašuma nodokli”

Pašreizējā nodokļa aprēķināšanas kārtība tiek pagarināta līdz 2007.gada 1.janvārim, kā arī noteikts beztermiņa atbrīvojums no nodokļa tiem objektiem, kuru aplikšanu ar nodokli bija paredzēts sākt ar 2004.gadu, t.i., dzīvojamām mājām, lauksaimniecības ražošanas ēkām, valsts budžeta iestādēm, kā arī ēkām, kuras izmanto izglītības, veselības aizsardzības, kultūras un sporta vajadzībām.

 

6. Likums “Par pievienotās vērtības nodokli”

Saeima 2004.gada 18.decembrī pieņēma likumu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””.

Ar šo likumu līdz 2004.gada 1.maijam tiek pagarināta pievienotās vērtības nodokļa atbrīvojuma piemērošana medikamentu, medicīnisko ierīču un medicīnas preču piegādēm un grāmatu piegādēm.

Savukārt no 2004.gada 1.maija pievienotās vērtības nodokļa 9% likmes vietā tiek ieviesta pievienotās vērtības nodokļa 5% likme, kas tiks piemērota:

• medikamentu piegādēm saskaņā ar Ministru kabineta apstiprināto sarakstu;

• medicīnisko ierīču un medicīnas preču piegādēm, kas paredzētas invalīdu un slimnieku personīgajai lietošanai saskaņā ar Ministru kabineta apstiprināto sarakstu;

• veterināro medikamentu piegādēm saskaņā ar Ministru kabineta apstiprināto sarakstu;

• zīdaiņiem paredzēto specializēto produktu piegādēm saskaņā ar Ministru kabineta apstiprināto sarakstu;

• grāmatu piegādēm;

• masu informācijas līdzekļu piegādēm, izņemot erotiska un pornogrāfiska rakstura masu informācijas līdzekļus, kā arī masu informācijas līdzekļus, kuros reklāmas apjoms pārsniedz 50%;

• viesu izmitināšanas pakalpojumiem viesu izmitināšanas mītnēs (viesnīcās, moteļos, viesu mājās, lauku tūrismam izmantojamās mājās, kempingos, tūrisma mītnēs);

• ūdens piegādei centralizētā ūdensapgādes sistēmā;

• kanalizācijas pakalpojumiem;

• sadzīves atkritumu savākšanas, pārvadāšanas un apglabāšanas pakalpojumiem.

No 2004.gada 1.maija pievienotās vērtības nodokļa 18% likme tiks piemērota veterinārmedicīnas preču piegādēm, veterinārmedicīnas pakalpojumiem, medicīnisko ierīču un medicīnas preču piegādēm, kas nav paredzētas invalīdu un slimnieku personīgajai lietošanai.

 

7. Stājas spēkā jauni 2003.gada 2.decembra Ministru kabineta noteikumi Nr.677 “Noteikumi par sabiedriskajām organizācijām, kas atbrīvotas no nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem par sabiedriskajām organizācijām un to uzņēmumiem piederošajām ēkām un būvēm”.

Noteikumos ir apstiprināts to sabiedrisko organizāciju saraksts, kuras ir atbrīvotas no nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem.

 

8. Lai nodrošinātu nodevu sistēmas atbilstību Eiropas Savienības prasībām, vairs nepastāvēs valsts nodevas objekts par vērtspapīru reģistrāciju un laišanu publiskajā apgrozībā, tādējādi ar 2004.gada 1.janvāri spēku zaudē Ministru kabineta 2000.gada 14.novembra noteikumi Nr.399 “Noteikumi par valsts nodevu par vērtspapīru reģistrāciju un laišanu publiskajā apgrozībā”.

9. Preču un pakalpojumu loteriju likums

Jauns likums, kas būtiski mainīs dažādu loteriju un konkursu rīkošanas nosacījumus, jo tas attieksies uz reklāmas akcijām, kurās var piedalīties, veicot preču pirkumus un saņemot pakalpojumus, un kur laimestu ieguvējus nosaka gan pēc nejaušības principa, gan balstoties uz dalībnieku prasmi un zināšanām. Preču ražotājiem, izplatītājiem, pārdevējiem, pakalpojumu sniedzējiem vai loteriju organizētājiem (piemēram, reklāmas aģentūrām), kuru organizētās loterijas laimestu fonds būs 500 lati un lielāks, Finanšu ministrijas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijā jāsaņem loterijas atļauja. Ja loterijas laimestu fonds nebūs lielāks par 500 latiem, organizētājiem jāpaziņo Finanšu ministrijas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijai par tās organizēšanu Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Likums aizliedz organizēt preču un pakalpojumu loterijas, kurās personas var piedalīties, nopērkot alkoholiskos dzērienus (tai skaitā alu), tabaku un zāles, kā arī kuru laimests ir alkoholiskie dzērieni (tai skaitā alus), tabaka un zāles.

Vienlaikus ar jauno likumu stājas spēkā tā piemērošanas noteikumi:

1) Ministru kabineta noteikumi “Ziņojuma par preču vai pakalpojumu loterijas organizēšanu iesniegšanas kārtība”;

2) Ministru kabineta noteikumi “Kārtība, kādā komersants paziņo par preču vai pakalpojumu loteriju, kuras laimestu fonds nav lielāks par 500 latiem”;

3) Ministru kabineta noteikumi “Preču un pakalpojumu loteriju organizēšanas uzraudzības un kontroles kārtība”.

 

10. Grozījumi likumā “Par uzņēmumu gada pārskatiem” un grozījumi likumā “Par konsolidētajiem gada pārskatiem” (pieņemti Saeimā 2003.gada 20.novembrī) būs piemērojami gada pārskatiem, sākot ar 2004.gadu.

11. Ministru kabineta noteikumi “Grozījums Ministru kabineta 2002.gada 15.oktobra noteikumos Nr.461 “Noteikumi par ierēdņu un valsts pārvaldes iestāžu darbinieku darba samaksu, kvalifikācijas pakāpēm un ierēdņu pabalstiem”” (pieņemts 16.12.2003.) paredz noteikt Ministru kabineta 2002.gada 15.oktobra noteikumu Nr.461 “Noteikumi par ierēdņu un valsts pārvaldes iestāžu darbinieku darba samaksu, kvalifikācijas pakāpēm un ierēdņu pabalstiem” spēkā stāšanās brīdi ar 2005.gada 1.janvāri saistībā ar nepietiekamu finansiālo nodrošinājumu valsts budžetā noteikumu ieviešanai ar 2004.gada 1.janvāri.

 

12. Ministru kabineta 2003.gada 16.decembra noteikumi Nr.711 “Grozījums Ministru kabineta 2002.gada 28.maija noteikumos Nr.217 “Noteikumi par darba samaksas sistēmu no valsts budžeta finansējamo iestāžu darbiniekiem””. Noteikumi paredz ar 2004.gada 1.janvāri paaugstināt mēneša darba algas no valsts budžeta finansējamo iestāžu darbiniekiem, kuriem tās ir mazākas par Ls 80.

 

13. Ministru kabineta 2003.gada 9.decembra noteikumi Nr.688 “Grozījums Ministru kabineta 2002.gada 28.maija noteikumos Nr.214 “Noteikumi par Valsts cilvēktiesību biroja darbinieku darba samaksu””. Noteikumi paredz ar 2004.gada 1.janvāri paaugstināt mēneša darba algas Valsts cilvēktiesību biroja darbiniekiem, kuriem tās ir mazākas par Ls 80.

14. Bez šiem noteikumiem, kas stājas spēkā ar 2004.gada 1.janvāri, Ministru kabinets 2003.gada 16.decembrī ir pieņēmis noteikumus, kas stājās spēkā ar 2003.gada 20.decembri:

• Ministru kabineta 2003.gada 16.decembra noteikumi Nr.704 “Noteikumi par valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību padomes un valdes locekļu skaitu, padomes un valdes locekļa atlīdzību, valsts vai pašvaldību kapitāla daļu turētāja pārstāvja un atbildīgā darbinieka atlīdzību”;

• Ministru kabineta 2003.gada 16.decembra noteikumi Nr.705 “Noteikumi par valsts civildienesta ierēdņu atalgojumu, pabalstiem un kompensāciju”.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!