• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Minimālā alga pakāpeniski pieaug. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.01.2004., Nr. 1 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82673

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūža devums - 84 autorapliecības un patenti

Vēl šajā numurā

06.01.2004., Nr. 1

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Minimālā alga pakāpeniski pieaug

No šā gada 1.janvāra par desmit latiem tiek palielināta minimālā darba alga, kas turpmāk būs 80 latu mēnesī. Minimālā stundas tarifa likme – 0,474 lati. Darbiniekiem, kuri pakļauti īpašam riskam un kuru normālais darba laiks ir septiņas stundas dienā un 35 stundas nedēļā, kā arī pusaudžiem minimālā stundas tarifa likme ir 0,542 lati.

Valsts darba inspekcija (VDI) atgādina, ka līdz ar minimālās algas palielināšanu tiem darbiniekiem, kuriem darba līgumos noteikts minimālais atalgojums, ir jāveic izmaiņas darba līgumos, konkrēti – sadaļā, kurā noteikts darba samaksas apmērs. Veikt izmaiņas darba līgumos ir darba devēja pienākums, taču arī pašiem darbiniekiem vajadzētu sekot līdzi, vai tas tiek darīts, norāda VDI. Ja darbiniekam saglabājama vidējā izpeļņa, to palielina par starpību starp pašreiz spēkā esošo minimālo darba algu – 80 latiem – un Ministru kabineta noteikto minimālo algu tajos mēnešos, par kuriem aprēķināma mēneša vidējā izpeļņa.

Pēdējo reizi minimālā darba alga tika palielināta pirms gada – 2003.gada 1.janvārī, kad to paaugstināja no 60 uz 70 latiem. Pērnā gada 28.maijā Ministru kabinets apstiprināja Labklājības ministrijas izstrādāto koncepciju par minimālo algu. Koncepcija paredz pakāpeniski palielināt minimālo darba samaksu līdz apmēram, kas nodrošinātu tās saņēmējam vismaz minimālus Latvijas apstākļiem un ekonomiskajai situācijai atbilstošus dzīves apstākļus. Atbilstoši koncepcijai laika posmā līdz 2009.gadam minimālo darba algu plānots palielināt līdz 50 procentiem no strādājošo vidējās bruto darba samaksas par iepriekšējo gadu. Katru gadu, sākot no 2005.gada, minimālo darba samaksu plānots palielināt vidēji par 10 procentiem. 2009.gadā tai vajadzētu sasniegt aptuveni 139 latu robežu. Minimālās darba algas konkrētais apmērs katru gadu tiks noteikts valsts budžeta izstrādes gaitā, izvērtējot valsts ekonomisko situāciju un reālās budžeta iespējas.

2002.gadā noteiktā minimālā darba samaksa – 60 latu – bija 34,7 procenti no vidējās strādājošo bruto darba samaksas valstī un 67,6 procenti no iztikas minimuma, kas aizpērn bija noteikts 88,7 latu līmenī. 2003.gada 3.ceturksnī strādājošo mēneša vidējā bruto darba samaksa bija 194,7 lati, minimālā darba samaksa – 70 latu, kas bija aptuveni 36 procenti no vidējās darba samaksas un 75 procenti no iztikas minimuma, kas 2003.gada deviņos mēnešos bija vidēji 93 lati.

Liena Pilsētniece, “LV”

liena.pilsetniece@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!