• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Grāmata ar savu ceļavēju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.01.2004., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82898

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Māksla kā piedzīvojums

Vēl šajā numurā

09.01.2004., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Grāmata ar savu ceļavēju

VALODA.JPG (15939 bytes)Sestdien, 10.janvārī, LU Mazajā aulā notiks akadēmiķes Daces Markus grāmatas “Bērna valoda: no pirmā kliedziena līdz pasakai” atvēršanas svētki. Tomēr, lai arī akadēmiķes rakstīta, velti tajā meklēt to, kas izsenis tiek uzskatīts par klasiski akadēmisku stilu līdz ar tādu pašu pasaules skatījumu. Drīzāk tas ir atraktīvs un saistoši lasāms darbs par to, kā aug cilvēks, kā tas iepazīst pasauli, pats sevi un savus līdzcilvēkus.
Vienlaikus grāmata arī vēsta, kāda loma tajā visā ir mazuļa tuviniekiem. Vispirms jau vecākiem.
Pašu bērnu zīmējumiem ilustrētā “Bērnu valoda: no pirmā kliedziena līdz pasakai” ir ne vien emocionāla, bet arī, kaut netieši, dziļi personiska, jo, kā saka pati autore:
“Esmu izdzīvojusi bērnību vairākkārt...”.
Tāpēc šķiet pilnīgi likumsakarīgi, ka tā veltīta akadēmiķes dēliem Dainim, Jānim, Uldim un Kārlim, kas savukārt bijuši tas avots, no kura smelta iecere un iedvesma.
Bet, runājot par darba sūtību un būtību, visprecīzāk to izsaka pašas Daces Markus rakstītais grāmatas nobeigumā:
“Nesteidzies! Ieklausies, ko bērns tev jautā! Tev viņš uzticas, tikai uz tevi viņš paļaujas, un tu vari palīdzēt viņam augt!”
Jācer, ka šis šķietami tik vienkāršās patiesības atgādinājums un vēlme, ko tas pauž, arī būs īstais ceļavējš, kas grāmatu nogādās līdz tiem, kam tā domāta -- bērnu vecākiem un pirmsskolas, kā arī pamatskolas pedagogiem.
Nobeigumā atliek vien piebilst, ka šo darbu ar Izglītības un zinātnes ministrijas finansējumu izdevis apgāds “Rasa ABC”.

Aivars Kļavis, “LV”
aivars.klavis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!