• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pirmā kandidāte no bijušajām kandidātvalstīm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.01.2004., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82902

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iesaku nodokļu amnestiju
Fizisko personu ienākumu un izdevumu atbilstības kontrole

Vēl šajā numurā

09.01.2004., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pirmā kandidāte no bijušajām kandidātvalstīm

KALNIETE.JPG (28658 bytes)
Sandra Kalniete
Foto: Aigars Jansons, A.F.I

Trešdien, 7.janvārī, pēcpusdienā Ministru prezidents Einars Repše telefonsarunā ar Eiropas Komisijas (EK) vadītāju Romāno Prodi vienojušies, ka Latvija komisāra amatam varētu izvirzīt pašreizējo ārlietu ministri Sandru Kalnieti. E.Repše sevis izraudzīto kandidatūru ilgu laiku turēja slepenībā, norādot, ka vispirms izraudzītajam kandidātam jāsaņem EK vadītāja akcepts. Savulaik R.Prodi norādījis, ka kandidātam ir jābūt apveltītam ar nevainojamu godaprātu, ievērojamu politisko lomu un gatavību sekmēt Eiropas integrācijas procesu. R.Prodi atzinis, ka S.Kalnietei piemīt visas vajadzīgās īpašības sekmīgam darbam EK, ziņo Valsts kancelejas Komunikācijas departaments. Tikai pēc saskaņošanas ar R.Prodi premjera izvēlētā kandidāta vārds vēlu vakarā tika paziņots plašākai sabiedrībai.
S.Kalniete atzinusi, ka lielāko ieguldījumu būtu gatava sniegt Eiropas Savienības (ES) ārējo attiecību un Savienības paplašināšanās jomā, tuvo kaimiņu politikā, kā arī kultūrpolitikā, zinātnē un izglītībā. Kā ziņots, sākotnēji komisāriem no jaunajām dalībvalstīm netiks uzticēta konkrēta pārraudzības joma, bet viņi darbosies kā ēnas jau esošajiem komisāriem. S.Kalniete atzinusi: lai arī jaunajam komisāram būs pilnas tiesības, tomēr “portfeļa” neesamība viņai radot “dīvainas izjūtas”.
Jaunie komisāri bez “portfeļa” strādās līdz pašreizējās komisijas darbības laika beigām -- šā gada novembrim. Tad tiks veidota jauna komisija un arī lemts par jauniem komisāriem. Jaunā prezidenta apstiprināšanā liela nozīme varētu būt jūnijā gaidāmo Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultātiem. Franču laikraksts “Le Monde” norāda, ka uz Komisijas prezidenta amatu varētu pretendēt Beļģijas premjerministrs Gijs Verhofstats, Luksemburgas premjers Žans Klods Junkers, Dānijas premjerministrs Anderss Fogs Rasmusens, kā arī bijušais Beļģijas premjers Žans Luks Dehāns. Savukārt, ja vairākumu Eiropas Parlamenta vēlēšanās iegūs kreisās partijas, pēc “Le Monde” prognozēm, reālākie pretendenti varētu būt Grieķijas premjerministrs Kontantins Simitis, bijušais Somijas premjers Pāvo Liponens un ES tieslietu un iekšlietu komisārs Antonio Vitorīno.
Par S.Kalnietes kandidatūru komisāres amatam vēl būs jālemj Ministru kabinetam. Valsts kancelejas Komunikācijas departaments ziņo, ka, visticamāk, šis jautājums valdībā tiks izskatīts jau nākamotrdien.
Lai gan koalīcijas partneriem nav iebildumu pret S.Kalnietes kandidatūru šim amatam, tie pauduši neizpratni par veidu, kā S.Kalniete izvirzīta komisāra amatam. Tomēr E.Repše norāda, ka valdībā slēgtā sēdes daļā jau runāts par iespējamiem komisāra amata kandidātiem un S.Kalniete, kā arī citi šā amata pretendenti jau “ieskicējuši savus redzējumus” valdībai.

Ilze Sedliņa, “LV”
ilze.sedlina@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!