• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rūpniecības apjomi pieaugs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.01.2004., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82914

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atsākas diskusijas par Eiropas konstitūciju

Vēl šajā numurā

09.01.2004., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rūpniecības apjomi pieaugs

Ekonomikas ministrija (EM) ir izstrādājusi Latvijas Rūpniecības attīstības pamatnostādņu projektu, ko pirmdien, 12.janvārī, plānots izskatīt Ministru kabineta Komitejas sēdē. Rūpniecības pamatnostādnēs definēti valsts rūpniecības politikas pamatprincipi un galvenie rīcības virzieni. Ekonomikas ministrs Juris Lujāns jaunās rūpniecības politikas izstrādi raksturo kā valsts atbalsta lomas precizēšanu konkrētajā nozarē:
“Rūpniekiem tagad būs dokuments, kurā būs skaidri redzami tie pamatprincipi, pēc kuriem EM izstrādās detalizētu rīcības plānu turpmākajai darbībai nozares attīstībā. Īstenojot rūpniecības jauno politiku, nozares apjomi ik gadu pieaugs par 7 līdz 10 procentiem, un tuvākajos piecos gados rūpniecības apjoms IKP struktūrā palielināsies no pašreizējiem 15% līdz 20%.”
Kā galvenie jaunās rūpniecības politikas pamatprincipi formulēta gan to rūpniecības nozaru attīstība, kas balstītas uz zināšanām un zinātnes sasniegumiem, gan produktivitātes palielināšana tradicionālajās rūpniecības nozarēs un zinātniskās pētniecības un profesionālās izglītības lomas ievērojama palielināšana rūpniecības attīstības nodrošināšanā. Plānots ievērojami stimulēt inovatīvos procesus, nodrošinot tiem labvēlīgus priekšnosacījumus un vispusīgu atbalstu. Vienlaikus iecerēts pilnveidot uzņēmējdarbības vidi, lai tajā aktivizētos uzņēmējdarbība un veidotos jaunas darba vietas. Definēta arī nepieciešamība apgūt jaunus tirgus un paaugstināt resursu izmantošanas efektivitāti. Rūpniecības politikas ilgtermiņa mērķis ir padarīt nozari tik efektīvu un konkurētspējīgu, lai tā spētu nodrošināt augstus un stabilus Latvijas tautsaimniecības izaugsmes tempus.
Rūpniecības pamatnostādņu projekta autori norāda, ka par jaunās valsts rūpniecības politikas mērķu sasniegšanu makroekonomikas līmenī liecinās šādi rādītāji: rūpniecības apjomu ikgadējais pieaugums par 7 līdz 10 procentiem; rūpniecības produktivitātes pieaugums no pašreizējiem 25% (rēķinot no Eiropas Savienības pašreizējo dalībvalstu vidējā līmeņa) līdz 40% 2010.gadā, kā arī augsto tehnoloģiju produktu īpatsvara palielināšanās eksporta struktūrā no 5 līdz 10% (laika posmā līdz 2010.gadam). Par rūpniecības attīstību būtu jāliecina arī to uzņēmumu skaita pieaugumam, kuros ieviestas vides pārvaldības un kvalitātes vadības sistēmas, – katru gadu šādu uzņēmumu skaitam būtu jāpalielinās par 10%.

Liena Pilsētniece, “LV”
liena.pilsetniece@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!