• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valkas rajona Turnā iekārtota sociālā māja. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.01.2004., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82973

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Elektronisko parakstu ieviesīs pakāpeniski

Vēl šajā numurā

13.01.2004., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valkas rajona Turnā iekārtota sociālā māja

VALKA-1.JPG (31578 bytes) VALKA-3.JPG (26362 bytes)

Ērģemes pagasta padomes priekšsēdētājs Vilis Jansons un labklājības ministre Dagnija Staķe atklāj 10 dzīvokļu sociālo namu; labklājības ministre Dagnija Staķe sveic pirmo sociālā nama iemītnieci Liliju Šmiti
Foto: Aldis Dubļāns

Piektdien, 9. janvārī, Valkas rajona Ērģemes pagasta Turnā atklāja sociālo dzīvokļu namu ar desmit dzīvokļiem. Atklāšanā piedalījās labklājības ministre
Dagnija Staķe

Ērģemes pagastā dzīvo apmēram 290 pensionāru, kas ir 26 procenti no kopējā pagasta iedzīvotāju skaita. Trīsdesmit no viņiem ir vientuļie pensionāri, kuriem grūti apgādāt sevi ar malku, aiziet uz veikalu un apmeklēt ārstu. Izveidot sociālos dzīvokļus – tas pagasta padomei bija liels izaicinājums, jo allaž, kad Ērģemes pagasta priekšsēdētājs Valkas rajona padomē lūdza iekārtot kādu cilvēku veco ļaužu pansionātā Sedā, viņš sastapās ar sarežģījumiem un apmēram 60 cilvēku garu rindu, kas īsāka nav kļuvusi arī šobrīd. “Pērnā gada oktobrī izlēmām, ka jālūdz līdzekļi Finanšu ministrijai, lai izveidotu sociālos dzīvokļus. Mums paveicās gan ar līdzekļu piešķiršanu, gan ar telpu remonta veicējiem – SIA “Indrāni V”. Līdz 30. decembrim visi darbi bija paveikti nevainojamā kvalitātē,” “Latvijas Vēstnesim” stāsta Ērģemes pagasta padomes priekšsēdētājs Vilis Jansons. Par gandrīz 24 tūkstošiem latu bijušajā kolhoza ēkā iekārtoti desmit dzīvokļi, divas virtuves un sanitārie mezgli.
Labklājības ministre D. Staķe Ērģemes pagasta izvēli par sociālo dzīvokļu iekārtošanu uzskata par apsveicamu. “Varbūt nedaudz pārspīlēju, bet, ja pagastā ir labs sociālais darbinieks, priekšsēdētājam rūpju mazāk. Tajā vietā, kur pagasts risina sociālās problēmas, valsts institūcijām darba mazāk.” Tādai mazai pašvaldībai kā Ērģeme šāda sociālā centra izveide nav nieka darbs, bet daudziem cilvēkiem noderīgs, īpaši pirms paredzamajiem pašvaldību reformu vējiem. D. Staķe uzsvēra, ka sociālajā darbā lielākoties strādā entuziasti, kuriem svarīga humānisma ideālu uzturēšana.
Valkas rajona padomes galvenā speciāliste sociālā darba jautājumos Mārīte Magone aicina uzdrošināties veidot līdzīgus projektus arī citām pagastu pašvaldībām, jo tie ir ļoti vajadzīgi.
Pirmā iemītniece, 81 gadu vecā Lilija Šmite jaunajā dzīvesvietā iekārtojās dienu pirms nama oficiālās atklāšanas. Viņai pirmajai bija iespēja izvēlēties vienu no šiem desmit dzīvokļiem. Vecā kundze izvēlējās to, kurā neiespīd pusdienas saule. L. Šmite ir liela rokdarbniece, un, iespējams, kamēr visas telpas nebūs aizņemtas, vienu telpu viņai atvēlēs tekstiliju veidošanai. Bet pagasta sociālajai darbiniecei Rasmai Sausajai zināms, ka tuvākajās dienās savas istabiņas aizņems vēl četri vientuļie pensionāri. Visi nama iemītnieki ēdienu gatavos kopējā virtuvē un aprūpēs sevi paši. Par iespējamās medicīniskās palīdzības sniegšanu ir noslēgts līgums ar Ērģemes feldšerpunktu. Ar to nama iedzīvotāji varēs sazināties pa tālruni.
Ērģeme nebūt nav pirmais pagasts Latvijā, kur atklāts sociālais nams. Šī sistēma Latvijā sāk veidoties un attīstīties. Pašvaldībām ir finansiāli izdevīgāk iekārtot savus sociālos dzīvokļus, nevis maksāt apmēram 100 latu mēnesī citām pašvaldībām par savu cilvēku uzturēšanu veco ļaužu sociālajos aprūpes centros.

Aldis Dubļāns

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!