• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai būtu piederīgi Latvijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.01.2004., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83041

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Palīdzība jāsaņem visiem, kam tā nepieciešama

Vēl šajā numurā

14.01.2004., Nr. 6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai būtu piederīgi Latvijai

Naturalizācijas pārvalde ir apkopojusi datus, kas iegūti 2003.gada pēdējos mēnešos visā Latvijā veiktajā
pilsonības pretendentu anketēšanā, un noskaidrojusi iemeslus, kas pamudinājuši iedzīvotājus sākt naturalizācijas procesu periodā pēc pozitīvā balsojuma
par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES).

55,8% aptaujāto galvenais motīvs LR pilsonības iegūšanai ir vēlēšanās būt piederīgiem Latvijai un kļūt par pilntiesīgiem sabiedrības locekļiem. Kā otrs svarīgākais iemesls, kāpēc pilsonības pretendents ir sācis naturalizācijas procesu, minēta praktiska nepieciešamība — darbs, ceļošana utt. Šo atbildi bija izvēlējušies 28% respondentu, bet kā trešo svarīgāko iemeslu (jeb 22,5% gadījumu) respondenti min to, ka Latvija kļūs par Eiropas Savienības dalībvalsti. Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā kā pamudinošu iemeslu pilsonības iegūšanai visbiežāk min respondenti vecumā no 31 līdz 40 gadiem un no 25 līdz 30 gadiem — attiecīgi 30,6% un 27,4%.
Aptaujā noskaidroti arī iemesli, kas kavējuši iegūt pilsonību iepriekšējos gados. Visbiežāk — gandrīz 40% gadījumu — kā iemeslu, kāpēc līdz šim kavējušies ar pilsonības iegūšanu, respondenti min šaubas par savām spējām nokārtot naturalizācijas pārbaudes. Šis ir bijis iemesls pusei respondentu vecumā no 41 līdz 64 gadiem. Katrs piektais respondents iepriekš bija cerējis, ka pilsonības iegūšana tiks atvieglota.
“Īpaši iepriecina tas, ka arvien vairāk starp tiem iedzīvotājiem, kas vēlas iegūt pilsonību, izjūtama piederības sajūta valstij. Protams, arī Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā ir bijusi pamudinošs faktors pilsonības iegūšanai. Abi šie faktori liecina par sabiedrības saliedēšanos un Latvijas jauno pilsoņu arvien ciešāku saikni ar valsti un tajā notiekošajiem procesiem,” aptaujas rezultātus vērtē Naturalizācijas pārvaldes priekšniece Eiženija Aldermane.
Aptauja 2003.gada pēdējos mēnešos tika veikta, lai noskaidrotu iemeslus iedzīvotāju pieaugošajai interesei iegūt LR pilsonību, jo pēc referenduma par iestāšanos Eiropas Savienībā strauji palielinājās naturalizācijas iesniegumu skaits, salīdzinot gan ar iepriekšējiem mēnešiem, gan ar to pašu periodu 2002.gadā.
Anketēšana notika sešas nedēļas — no 24.oktobra līdz 8.decembrim — visās Naturalizācijas pārvaldes reģionālajās nodaļās. Pavisam aptaujāti 994 pilsonības pretendenti brīdī, kad viņi iesniedza naturalizācijas iesniegumu.

Naturalizācijas pārvalde

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!