Tik dažādie liesie sieri
Lieso sieru vērtēšana noslēgusies. Rezultātus paziņo: Latvijas pārtikas centra uztura speciāliste Lolita Neimane, “Mārketinga padomes” direktore Ingūna Gulbe un Latvijas Pārtikas centra direktora vietnieks Kārlis Rozenbergs Foto: Arnis Blumbergs, “LV” |
SO “Mārketinga padome” un Latvijas Pārtikas centrs pagājušā gadā veica Latvijā nopērkamo sieru ar samazinātu tauku saturu salīdzinājumu. Tika salīdzināti 22 dažādi sieri, ko sadalīja trijās dažādās grupās – vidēji trekni sieri, kuros tauku saturs ir 25–45%; sieri ar zemu tauku saturu (10–25%); liesie sieri (tauku mazāk nekā 10%). Siera paraugu pārbaudes veica Valsts veterinārmedicīnas diagnostikas centra Pārtikas kontroles laboratorija, nosakot tauku, olbaltumvielu, sāls un kalcija saturu produktā.
Kas ieguva labāko
lieso sieru titulus
Izvērtējot iegūtos rādītājus vidēji treknu sieru grupā, pirmo vietu ieguva “Talsu piensaimnieka” ražotais siers “Talsu ritulis ar ķimenēm”. Otro vietu šajā grupā ieguva “Mālpils piensaimnieka” ražotais mīkstais siers “Mālpils Feta”. Savukārt grupā, kurā tika vērtēti sieri ar zemu tauku saturu, pirmo vietu ieguva “Neretas piensaimnieka” ražotais siers “Austris”, bet otrajā vietā ierindojās tā paša ražotāja “Bauskas siers” ar pazeminātu tauku saturu. Lieso sieru grupā komisija uzvarētāju nenoteica, jo paraugi neatbilda kritērijiem.
Ražotāji maldina
pircējus
Mārketinga padomes direktore
Ingūna Gulbe norādīja, ka uz siera iepakojuma norādītais tauku
saturs daļai paraugu nav atbildis tauku saturam, kas atklājies
pārbaudēs. No 22 pārbaudītajiem sieriem ar pazeminātu tauku
saturu pieciem sieriem pārbaužu rezultātā tika konstatēts
ievērojami augstāks tauku saturs, nekā norādīts uz iepakojuma.
“Smiltenes piena” svaigajam sieram tauku saturs uz iepakojuma
bija norādīts 15%, bet pārbaudēs atklājās, ka tas satur 48,5%
tauku. Arī Igaunijā ražotajam un a/s “SN” izplatītajam
diētiskajam sieram uz iepakojuma bija norādīts divreiz mazāks
tauku saturs, nekā izrādījās pārbaudēs. Līdzīga situācija bija ar
“Siera nama” izplatīto 10% sieru ar īpaši zemu tauku saturu,
“Bauskas piena” lieso sieru “Malda” un “Lazdonas piensaimnieka”
ražoto sieru “Made”.
Latvijas Pārtikas centra direktora vietnieks Kārlis Rozenbergs
uzsvēra, ka Latvijā nav obligāta standarta, kā norādīt tauku
daudzumu uz siera iepakojuma, tomēr patērētāju maldināt nedrīkst.
Arī Latvijas Piensaimnieku savienības Standartizācijas nodaļas
vadītāja Valda Treimane norādīja: lai arī konkrētas normas un
standarti nepastāv, patērētāju maldināšana nav pieļaujama. Lai
arī K.Rozenbergs un I.Gulbe sacīja, ka sieru salīdzināšanas
mērķis nebija cīnīties ar pārkāpējiem, tomēr K.Rozenbergs beigās
atzina, ka par atklātajiem pārkāpumiem tiks ziņots atbildīgajai
institūcijai – Pārtikas un veterinārajam dienestam.
Ilze Sedliņa,
“LV”
ilze.sedlina@vestnesis.lv
Latvijā gada laikā saražotais siera daudzums
2002. gads – 10 000 tonnu
2003. gada 10 mēnešos – 12 000 tonnu
Cik siera gada laikā apēd viens cilvēks
Latvijā – 5,9 kg
Dānijā – 20 kg
Francijā – 50 kg