Zemkopības ministrijas rīkojums Nr.367
Rīgā 2003. gada 21. novembrī
Par valsts uzraudzības programmu pesticīdu atlieku kontrolei augu valsts izcelsmes produktos 2004.gadam
Pamatojoties uz 2003.gada 26.augusta Ministru kabineta noteikumu Nr.476 “Noteikumi par pesticīdu atlieku kontroli augu valsts izcelsmes produktos” 11.punktu, apstiprināt valsts uzraudzības programmu pesticīdu atlieku kontrolei augu valsts izcelsmes produktos 2004.gadam (pielikums).
Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.
Zemkopības ministrs M.Roze
“Latvijas Vēstneša” redakcijā saņemts 13.01.2004.
Pielikums
Valsts uzraudzības programma pesticīdu atlieku kontrolei augu valsts izcelsmes produktos 2004.gadam
1. Šīs programmas mērķis ir noskaidrot situāciju par augu un augu izcelsmes produktu piesārņojumu attiecībā uz pesticīdu atliekām.
2. Šī programma nosaka inspicējamās pesticīdu atliekas produktos (1.pielikums), kā arī inspicēšanas biežumu un veidus (2.pielikums) 2004. gadā.
3. Inspicēšanai pakļauti šādi produkti:
3.1.graudi:
3.1.1. auzas;
3.1.2. rīsi;
3.2. dārzeņi:
3.2.1.tomāti;
3.2.2.paprika;
3.2.3.galviņkāposti;
3.2.4.ziedkāposti;
3.2.5.salāti;
3.2.6.sīpoli;
3.2.7.burkāni;
3.2. augļi:
3.3.1.āboli;
3.3.2.zemenes;
3.3.3.vīnogas;
3.3.4. citrusaugļi;
3.4. tēja.
4. Inspicējamās pesticīdu atliekas ir šādas: alfa-cipermetrīns, dimetoāts, endosulfāns, imazalils, lambda-cihlotrīns, metalaksils, procimidons, tiabendazols, tolilfluanīds, vinklozilīns, deltametrīns, maneb grupa, benomil grupa, metilpirimifoss, glifosāts, acefāts, metil-azinfoss, hlorpirifoss, metil-hlorpirifoss, diazinons, dihlofluanīds, fozolons, malations, permetrīns, metamidofoss, prometrīns, haloksifops R, pendimetalīns, propikonazols, epoksikonazols, esfenvalerāts, beta-ciflutrīns, hlortalonils, DDT.
5. Atbildīgā institūcija par uzraudzības programmas izpildi ir Zemkopības ministrijas Pārtikas un veterinārais dienests.
6. Pesticīdu atlieku noteikšanu veic Zemkopības ministrijas Pārtikas un veterinārā dienesta Valsts veterinārmedicīnas diagnostikas centrs.
8. Atbildīgā institūcija katru gadu līdz 1.februārim iesniedz Zemkopības ministrijai ziņojumu par uzraudzības rezultātiem katram produktam (3.pielikums), un laboratorija iesniedz informāciju, kurā norāda akreditācijas veidu, atbildīgo institūciju par akreditāciju, kā arī akreditācijas sertifikāta kopiju.
Veterinārā un pārtikas departamenta direktors V.Grapmanis
1.pielikums
pielikumam
2.pielikums
pielikumam
Inspicēšanas biežums un veidi
Produkta nosaukums |
Produkta izcelsmes vieta |
Paraugu skaits (kopā) |
|
Latvija |
Citas valstis |
||
auzas |
5 |
5 |
|
rīsi |
— |
5 |
|
kopā |
5 |
10 |
15 |
tomāti |
5 |
8 |
|
salāti |
5 |
10 |
|
kāposti |
5 |
5 |
|
ziedkāposti |
5 |
5 |
|
sīpoli |
5 |
6 |
|
burkāni |
5 |
8 |
|
paprika |
5 |
10 |
|
kopā |
35 |
52 |
87 |
zemenes |
5 |
8 |
|
āboli |
5 |
10 |
|
vīnogas |
— |
5 |
|
citrusaugļi |
— |
15 |
|
kopā |
10 |
38 |
48 |
tēja |
— |
5 |
5 |
Kopā |
50 |
105 |
155 |
Veterinārā un pārtikas departamenta direktors V.Grapmanis
3. pielikums
pielikumam
Ziņojums par uzraudzības rezultātiem 2004.gadā
Veterinārā un pārtikaAs departamenta direktors V.Grapmanis