• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā likvidēt 9 gadu garo medicīnas rindu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.2004., Nr. 8 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83176

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 16. janvārī

Vēl šajā numurā

16.01.2004., Nr. 8

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā likvidēt 9 gadu garo medicīnas rindu

PROTEZES.PNG (97898 bytes)
Valdis Zatlers, Ingrīda Circene un Zigurds Lasovskis preses konferencē
Foto: Boriss Koļesņikovs, A.F.I.

Vakar, 15.janvārī, notikušajā preses konferencē veselības ministre Ingrīda Circene, Latvijas Traumatologu un ortopēdu asociācijas prezidents Valdis Zatlers un Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) direktora vietas izpildītājs Zigurds Lasovskis informēja par risinājumiem saistībā ar rindām uz endoprotezēšanas operācijām. Situācija Latvijā ir nopietna, jo pēdējos gados izveidojusies 9500 pacientu rinda, kuriem uz savu endoprotezēšanas operāciju nākas gaidīt deviņus gadus. Protams, pacientiem tā ir būtiska problēma. Tādēļ šā gada sākumā sperts nopietns solis, lai ieviestu jaunu sistēmu endoprotezēšanas problēmu strukturēšanā un risināšanā.
VOAVA Veselības ministrijas uzdevumā izvērtēja situāciju un kopīgi ar Traumatologu un ortopēdu asociācijas ekspertiem secināja, ka 231 cilvēks no endoprotezēšanas operāciju gaidošajiem 9,5 tūkstošiem ir tik smagā stāvoklī, ka operācija nav atliekama, un viņu veselības stāvoklis neļauj gaidīt ne gadu, ne divus, ne ilgāk. Veselības ministrija kopā ar VOAVA un ekspertiem izskatīja iespēju šos cilvēkus operēt neatliekamā kārtā jau šogad. No VOAVA 2004.gada rezerves fonda atvēlēti 313 983 lati, par kuriem šie 231 cilvēks tiks operēti tūlīt un tuvākajā laikā.
Arī turpmāk eksperti no endoprotezēšanas operāciju gaidīšanas rindas izdalīs slimniekus, kuriem nepieciešama neatliekamā palīdzība. Šāda pieeja neatliekamo slimnieku savlaicīgā operēšanā sniedz divus labumus. Pirmkārt, pacientam vairs nebūs desmit gadus pirms iespējamās operācijas jāiestājas rindā. Otrkārt, tas būtiski samazinās pacientu nedrošības sajūtu. Kā uzskata Ingrīda Circene, tieši šīs baiļu sajūtas mazināšana ir viens no būtiskākajiem ieguvumiem.
Vienlaikus Veselības ministrija kopā ar VOAVA sešus mēnešus izskatīja iespēju racionalizēt endoprotezēšanas operācijas cenas veidošanas principus. Pašreiz ciešā sadarbībā ar traumatologu un ortopēdu ekspertiem panākta savstarpēja pretimnākoša vienošanās. Tās rezultāts būs būtiski jūtams, jo ar pašreizējiem līdzekļiem deviņu cilvēku vietā būs iespēja operēt desmit. Tātad kopumā par šiem līdzekļiem šogad varēs izoperēt par 379 pacientiem vairāk. Līdz ar to ievērojami efektīvāk tiks izlietoti valsts līdzekļi un samazināta rinda.
Preses konferences dalībnieki atzina, ka uz konkrēto problēmu jāraugās no dažādām pozīcijām un darbs jāturpina katru gadu. Ekspertiem jāpārskata rindas un jāizvērtē steidzamība. Neatliekami operējamo pacientu rindā varētu būt nevis 230, bet gan daudz vairāk cilvēku.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!