• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidentes tradicionālā gada ieskaņas pieņemšana. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.2004., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83251

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas diplomātu biogrāfiskā vārdnīca

Vēl šajā numurā

20.01.2004., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidentes tradicionālā gada ieskaņas pieņemšana

VIKE1.PNG (102307 bytes)
Latvijas Valsts prezidente saka paldies diplomātiem par darbu un vēl panākumus arī šogad
Foto: Juris Krūmiņš

Piektdien, 16. jan-vārī, Rīgas pilī notika tradicionālā Jaunā gada pieņemšana ārvalstu vēstniekiem un goda konsuliem, ko rīkoja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Imants Freiberga kungs. Tajā piedalījās Rīgas diplomātiskais korpuss un daudzi Rīgā akreditētie vēstnieki, kuru rezidence ir kādā citā galvaspilsētā. Bija ieradušies arī lielāko starptautisko organizāciju pārstāvji, kā arī Islandes, Čīles un vairāku citu valstu goda konsuli.
Tradicionālajā ga-da ieskaņas uzrunā diplomātiem (franču un angļu valodā) Valsts prezidente akcentēja šī gada nozīmīgumu, Latvijai kļūstot par pilntiesīgu Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsti. Vaira Vīķe-Freiberga uzsvēra, ka abu šo starptautisko organizāciju paplašināšanās dos jaunus impulsus Eiropas izaugsmei un dziļākām transatlantiskajām saitēm. Prezidente uzsvēra Latvijas atvērtību arī “plašākam sadarbības lokam ar draudzīgām valstīm, kas atrodas ārpus šīm organizācijām”. Latvijas Valsts prezidente pateicās diplomātiem par viņu darbu mūsu valstu attiecību stiprināšanā un vēlēja panākumus arī šogad.
Atbildes uzrunā Rīgas diplomātiskā korpusa vecākais, Slovākijas vēstnieks Jozefs Draveckis atcerējās Vairas Vīķes-Freibergas pirms vairāk nekā desmit gadiem Kastaņolā teiktos vārdus par Latviju kā “Pelnrušķīti, kas gaida savu uzaicinājumu uz balli”. Augstu novērtējot Latvijas sekmīgo virzību uz Eiropas Savienību un NATO, diplomātiskā korpusa vecākais tēlaini teica, ka “Pelnrušķīte Latvija šobrīd jau ērti sēž karietē un brauc uz šo balli”.
Gadskārtējo vēstnieku pieņemšanu Rīgas pilī šogad vainagoja arī Latvijas nacionālā simfoniskā orķestra mūziķu grupas koncerts.
Vakara turpinājumā, brīvā domu apmaiņā ar “Latvijas Vēstnesi”, Ēģiptes, Filipīnu un vairāku citu valstu vēstnieki pauda atzinību par Latvijas ārpolitiskas mērķtiecīgo virzību un gandarījumu par Latvijas gatavību plašākai sadarbībai arī ar ģeogrāfiski tālām valstīm.

Ārlietu ministres vizītes Gruzijā un Slovēnijā

VIKE3.PNG (95258 bytes)
“Pelnrušķīte Latvija šobrīd jau ērti sēž karietē un brauc uz balli”, saka Rīgas diplomātiskā korpusa vecākais, Slovākijas vēstnieks Jozefs Draveckis
Foto: Juris Krūmiņš

Pagājušās nedēļas nogalē (no 16.līdz 18.janvārim) ārlietu ministre Sandra Kalniete bija darba vizītē Gruzijā. Viņa tikās ar Gruzijas prezidenta pienākumu izpildītāju Nino Burdžanadzi, nesen ievēlēto prezidentu Mihailu Saakašvili, ārlietu ministru Tedo Džaparidzi, valsts ministru Zurabu Žvania, Nacionālās drošības padomes sekretāra pienākumu izpildītāju Džemalu Gahokidzi, kā arī ar Gruzijā akreditētajiem ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvjiem. S. Kalniete apstiprināja Latvijas atbalstu Gruzijas prasībai par Krievijas armijas militāro bāzu ievešanu saskaņā ar agrāk panākto vienošanos. Pārrunāta abu valstu līgumtiesiskās bāzes paplašināšana un sadarbība aizsardzības jomā, kā arī apspriestas Latvijas iespējamās palīdzības jomas Gruzijas valstij tik sarežģītajā attīstības posmā. Apspriesti arī aktuālie reģionālās un starptautiskās politikas jautājumi. Gruzijas puse ļoti atzinīgi novērtējusi Latvijas līdz šim sniegto atbalstu, kam arī nākotnē būšot liela nozīme.
Svētdien, 18.janvārī, ārlietu ministre Sandra Kalniete ieradās oficiālā vizītē Slovēnijas Republikā. Vizītes laikā ministre tikās ar vairākām Slovēnijas augstākajām amatpersonām – premjerministru Antonu Ropu, Nacionālās asamblejas prezidentu Borutu Pahoru un ārlietu ministru Dmitriju Rupelu. Tika pārrunāti abu valstu divpusējās sadarbības jautājumi, aktuāli ES un NATO jautājumi, attīstība Balkānu reģionā, kā arī citas starptautiskās aktualitātes. Sandras Kalnietes vizīte sakrīta ar Džuzepes Verdi operas “Aīda” pirmizrādi Ļubļanas Operas un baleta teātrī. Šis iestudējums tapis sadarbībā ar Latvijas Nacionālo operu – Ilmāra Blumberga scenogrāfija, Māras Ķimeles un Aivara Leimaņa horeogrāfija. Vakar Latvijas un Slovēnijas ārlietu ministri kopīgi noskatījās jauno iestudējumu, Slovēnijas ārlietu ministrs par godu pirmizrādei bija sarīkojis pieņemšanu. “Lai gan Slovēniju un Latviju šķir ievērojams ģeogrāfisks attālums, tas neietekmē abu valstu attiecības – tās ir ļoti labas, notiek aktīvs politiskais dialogs. Latvijas un Slovēnijas drīzā pilntiesīgā dalība ES un NATO veido pamatu abu valstu attiecību padziļināšanai”, teikts Latvijas Ārlietu ministrijas preses paziņojumā.

Pēc Ārlietu ministrijas

preses dienesta informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!