• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzņēmēji Latvijā pārliecināti par biznesa attīstību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.01.2004., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83321

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Analizē dzīvesvietas deklarēšanas norisi

Vēl šajā numurā

21.01.2004., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzņēmēji Latvijā pārliecināti par biznesa attīstību

Latvijas uzņēmēji ir pārliecināti par biznesa attīstības iespējām Latvijā, liecina visā Eiropā veikta aptauja. Lai arī Latvijas uzņēmēji optimistiski vērtējuši gan iespējas attīstīstīties, gan investīciju plānus, tomēr aptauja nesniedz atbildi uz jautājumu, vai plānotais piepildīsies.

Latvijas uzņēmēji atzinīgi vērtē biznesa attīstības iespējas kopumā, secināts Eiropas Tirdzniecības kameru apvienības “Eurochambres” rīkotajā aptaujā par uzņēmējdarbības vidi Eiropas reģionos. Latvija šajā aptaujā piedalījusies pirmoreiz. Latvijas uzņēmēju aptauja veikta Rīgā un septiņās reģionālajās nodaļās, kopā aptaujājot 418 uzņēmumus (192 ražošanas un 226 pakalpojumu nozarē strādājošus). Aptaujā piedalījušies dažādu Eiropas reģionu uzņēmēji, atbildot uz 12 jautājumiem par apgrozījuma, eksporta, darbinieku skaita, investīciju un attīstības kopumā dinamiku savā biznesā 2003.gadā, kā arī prognozējuši 2004. gada iespējamās attīstības tendences.

Kaimiņvalstu uzņēmēji skeptiskāki

Aptaujas rezultāti liecina, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu visā Eiropā uzņēmēji pozitīvāk vērtē biznesa attīstības perspektīvu. Vēl pozitīvāk to redz Eiropas Savienības (ES) nākotnes dalībvalstis. Tikai trīs Eiropas valstīs – Čehijā, Vācijā, Luksemburgā – vērtējums ir negatīvs.
Latvijas komersanti uz savu biznesa attīstību raudzījušies daudz pozitīvāk nekā citu valstu uzņēmēji. 69% aptaujāto Latvijas uzņēmēju optimistiski vērtējuši biznesa attīstību kopumā. Iespējams, ka tik pozitīvu Latvijas komersantu skatījumu nākotnē ietekmējusi gaidāmā Latvijas dalība Eiropas Savienībā, kā arī straujais iekšzemes kopprodukta pieauguma temps, norādīts aptaujas rezultātu apkopojumā. Kaimiņvalstu Lietuvas un Igaunijas uzņēmēji bijuši daudz skeptiskāki. Optimistiski biznesa attīstību kopumā vērtējuši 39,1% Lietuvas un 11% Igaunijas komersantu.

Daudzi plāno investēt

Atšķirībā no pašreizējām Savienības dalībvalstīm nākamo dalībvalstu uzņēmēji 2004. gadā plāno daudz lielākas investīcijas. 57,3% Latvijas komersantu atbildējuši, ka 2004. gadā plāno investēt uzņēmuma attīstībā. Aptaujas rezultātos norādīts, ka pozitīvās investīciju prognozes ir cieši saistītas ar Latvijas uzņēmēju pārliecību par pozitīvo biznesa attīstību. Lai arī Latvijas biznesmeņi salīdzinājumā ar kaimiņvalstu uzņēmējiem bijuši optimistiskāki, tomēr arī Lietuvas un Igaunijas komersanti šogad plāno apjomīgas investīcijas.

Vai prognozētais tiks sasniegts

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera norāda, ka Latvijas rezultāti visās kategorijās pārsniedz vidējos. Lai arī Latvijas komersantu optimistiskais vērtējums sakrīt ar iekšzemes kopprodukta pieaugumu un citiem makroekonomiskajiem rādītājiem un ir

ar tendenci pieaugt, šī aptauja liecina vienīgi par mūsu biznesa plāniem un pozitīvo nākotnes skatījumu. Par optimistisko plānu rezultātiem varēsim spriest tikai gada beigās. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera ziņo, ka arī 2004. gada beigās iecerēts veikt tādu pašu aptauju, lai varētu salīdzināt rezultātus pa gadiem, kā arī samērot prognozēto ar reāli sasniegto.
Ar pilnu aptaujas aprakstu un rezultātiem iespējams iepazīties “Eurochambres” mājaslapā http://www.eurochambres.be/activities/ees.shtml .

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!