• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Japānas akcents Latvijas mūzikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.01.2004., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83374

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Volfganga Dārziņa jautrās notis

Vēl šajā numurā

22.01.2004., Nr. 11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Japānas akcents Latvijas mūzikā

Desmito gadu turpinās un vēršas plašumā Japānas valdības atbalsta programma Latvijas mūzikas kultūrai, par kuras spilgtāko izpausmi kļuvusi ciešā sadarbība ar japāņu pasaulslaveno mūzikas instrumentu izgatavošanas firmu YAMAHA.

INSTRUMENTI-2.PNG (100739 bytes)
INSTRUMENTI-3.PNG (109667 bytes)
Firmas YAMAHA mūzikas instrumenti – Japānas valdības dāvinājums Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai
Foto: Ilma Grauzdiņa

Vakar, 21.janvārī, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija kā Japānas valdības dāvinājumu saņēma firmas YAMAHA piegādātos mūzikas instrumentus par vairākiem desmitiem tūkstošu latu. Starp tiem ir dažādi tubu paveidi, dažādas klarnetes, trompetes, timpāni, lielās bungas, eifonijs un marimba. Kā uzsver Pūšaminstrumentu katedras vadītājs un pūtēju orķestra “Rīga” mākslinieciskais vadītājs Jānis Puriņš, šie augstas klases instrumenti krietni sekmēs jauno mūziķu sagatavošanas kvalitāti. Dažiem no tiem ir ekskluzīvs pielietojums, taču pilnīgai muzikālai izglītībai arī tie nepieciešami. Ar firmas YAMAHA starpniecību kā Japānas valdības dāvinājumu Liepājas simfoniskais orķestris 2000.gadā saņēma 150 un Latvijas Nacionālā opera 946 mūzikas instrumentus vairāku simtu tūkstošu latu vērtībā.
Firma iedibinājusi arī stipendiju 500 latu apmērā, kas ik gadu tiek piešķirta konkursa kārtībā. Pretendentu atlase pilnīgi atstāta Latvijas speciālistu ziņā un laureāti stipendiju var izmantot pēc saviem ieskatiem – ja vien tas sekmē viņu radošo darbību. Kopš 1995.gada stipendiju saņēmuši deviņi Latvijas mūziķi. Vokāliste Inga Kalna, klarnetists Egils Šefers, pianists Toms Ostrovskis un citi iepriekšējo gadu stipendiāti šo naudu izlietojuši mācībām ārzemju augstskolās, līdzdalībai starptautiskos konkursos, mūzikas ierakstiem.
Nākamajā trešdienā, 28. janvārī, Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē notiks konkurss par YAMAHA firmas 2004.gada stipendiju. Šoreiz sacentīsies akadēmijas orķestra stīgu instrumentu grupas čellisti Jānis Rinkulis, Guna Āboliņa, Rasa Belova un Ieva Puriņa (prof. E.Testeļecas klase), vijolnieces Marta Jagmane un Darja Smirnova (prof. V.Zariņa klase), vijolnieces Māra Miķelsone un Kristiāna Strade (asoc.prof. A.Baumaņa klase), vijolnieks Ivars Brīnums (prof. J.Švolkovska klase), altiste Darija Kozlitina (lekt. I.Brīnumas klase) un kontrabasists Jānis Stafeckis (lekt. S.Brīnuma klase) – pavisam vienpadsmit jaunie mūziķi.
Kā apgalvo Mūzikas akadēmijas Stīgu katedras vadītāja Ligita Zemberga, tas būs ne tikai konkurss, bet augsta līmeņa koncerts. Neviens skaņdarbs neatkārtosies. Katrs mūziķis ir varējis izvēlēties skaņdarbu, kas visvairāk atbilst viņa gaumei un spējām, ļauj vislabāk izpausties viņa talantam. Pretendentu daudz, stipendija tikai viena – sacensība solās būt spraiga.

 

Aina Rozeniece

aina.rozeniece@vestnesis.lv

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!