• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Meklē idejas Latvijas eiro monētām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.01.2004., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83387

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Neatbalsta ierobežojumus Eiropas Parlamenta deputātu kandidātiem

Vēl šajā numurā

22.01.2004., Nr. 11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Meklē idejas Latvijas eiro monētām

Latvijas Banka, laikus gatavojoties eiro ieviešanai, rīko atklātu ideju konkursu par sižetiem, simboliem vai tēliem, ko Latvija varētu attēlot uz eiro monētu reversiem (otrās puses).

Līdz eiro ieviešanai vēl vairāki gadi

Līdz ar pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) Latvija kļūs arī par Eiropas Monetārās savienībās dalībvalsti. Tas nozīmē, ka dažus gadus pēc pievienošanās ES (ap 2008. gadu) Latvijas nacionālo valūtu latu nomainīs ES vienotā valūta eiro.
Lai arī visās Eiropas Monetārās savienības dalībvalstīs (eirozonas valstīs) maksāšanas līdzeklis ir vienotā valūta eiro, katrai valstij dota iespēja individualizēt daļu no šā maksāšanas līdzekļa. Eiro banknotes, kā arī eiro monētu viena puse ir pilnīgi vienāda visām eirozonas valstīm, bet katra valsts individuāli lemj par eiro monētu reversu vizuālo noformējumu.
Lai arī eiro ieviešanai Latvijā noritēs pakāpeniski un līdz lata nomaiņai pret eiro paies vēl vairāki gadi, Latvijas Banka nolēmusi šim notikumam sākt gatavoties jau tagad.

ARTIS21-12.PNG (130958 bytes)
Foto no Eiropas Komisijas audiovizuālās bibliotēkas

Aicina meklēt Latvijai raksturīgos simbolus

Izsludinot eiro monētu ideju konkursu, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs teicis: “Visus, visus gribam aicināt talkā, lai kopīgi mēģinātu atrast simbolus, ko kalt Latvijas eiro monētās, kuri ļautu kopīgo Eiropas naudu ar laiku pieņemt kā savu. Ar šīm monētām par Latviju stāstīsim arī pārējiem eiropiešiem.”
Konkursa dalībnieki aicināti atbildēt uz jautājumiem: kādi varētu būt visizteiksmīgākie Latviju raksturojošie simboli vai tēli, ko mēs, izmantojot monētas, vēlamies pastāstīt par sevi Eiropai un pasaulei; cik sižetu vajadzētu izvēlēties – astoņus, četrus, trīs, divus vai vienu?
Pavisam tiek kaltas astoņu dažādu nominālu eiro monētas. Valstis var izvēlēties, kādus un cik sižetu attēlot uz savām monētām. Pašreizējo eirozonas valstu pieeja bijusi dažāda. Piemēram, Austrija, Grieķija un Itālija izvēlējušās dažādus sižetus katrai no astoņām monētām. Savukārt Īrijai uz visām astoņām monētām kalts viens simbols – arfa. Vēl citas valstis izvēlējušās savas valsts raksturojumam monētās divus vai trīs dažādus simbolus.

Kas redzams uz citu valstu monētām

Uz vairāku valstu eiro monētām attēloti vēsturiski nozīmīgāko valdnieku un izcilu mākslinieku portreti. Piemēram, uz visām Beļģijas eiro monētām redzams karaļa Alberta II profils, bet uz Austrijas 1 eiro monētas – Vofganga Amadeja Mocarta portrets. Vairākas valstis kā motīvu eiro monētām izvēlējušās dažādus ģerboņus un heraldiskus simbolus, bet uz vairāku valstu monētām redzami arhitektūras pieminekļi vai vēsturisku kuģu attēli. Vācijā eiro monētu reversiem izvēlēti trīs motīvi: uz viena un divu eiro monētām redzams ērglis, uz 50, 20 un 10 centu monētām – Brandenburgas vārtu attēls, uz mazākajām monētām – ozola zariņš.
Neraugoties uz motīvu, kas attēlots uz eiro monētu reversa, šīs monētas var lietot visās eirozonos valstīs. Tā, piemēram, Somijā iespējams norēķināties arī ar monētām uz kurām attēlots Spānijas karalis vai Grieķijas 19. gadsimta kara kuģis. Arī Latvijā pēc eiro ieviešanas varēs lietot jebkuras citas eirozonas valsts monētas un Latvijas monētas ikvienā citā valstī.

Konkursa uzvarētājiem ievērojamas prēmijas

Konkursā aicināti piedalīties visi, kas vēlas dot savu ieguldījumu Latvijas eiro monētu izveidē. Dalībniekiem jāiesniedz priekšlikumi visu astoņu eiro monētu reversu sižetiem neatkarīgi no tā, vai visām monētām iecerēts viens vai dažādi sižeti. Priekšlikumu iesniegšanas forma ir idejas vārdisks apraksts bez grafiska zīmējuma.
Konkursā paredzētas vairākas prēmijas. Pirmā – Ls 1000, divas otrās – Ls 700 katra, trīs trešās prēmijas – Ls 500 katra un četras veicināšanas prēmijas – Ls 300 katra.
Priekšlikumi par eiro monētu vizuālo noformējumu iesniedzami Latvijas Bankā līdz 2004. gada 1. aprīlim.
Plašāka informācija par konkursu atrodama Latvijas Bankas interneta mājaslapā www.bank.lv.

Artis Nīgals, “LV”
artis.nigals@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!