• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts pensiju politiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.01.2004., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83633

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Projekts: Lauksaimniecības un lauku attīstības likums

Vēl šajā numurā

29.01.2004., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Par valsts pensiju politiku

Tautas saskaņas partijas frakcijas paziņojums

Lai mazinātu pensionāru protestus pret netaisnīgo valsts pensiju politiku, valdība 2004.gadā ir iecerējusi šādus pasākumus:

– paaugstināt minimālās pensijas atkarībā no darba stāža līdz 38,5 – 52,5 latiem, kam plānots 2004.gadā izlietot 3,6 miljonus latu;
– veikt pensiju indeksāciju vidēji par 2,61 latu, ņemot vērā patēriņa preču cenu pieaugumu, kam 2004.gadā plānoti 4,6–6 miljoni latu.
2005.gadā tiek plānots pensiju pieaugums vidēji par 6–8 latiem, kam papildus būtu nepieciešami 28–39 miljoni latu.
Pensiju minimālā apmēra pieaugums un pensiju indeksācija varētu būt ievērojami straujāka jau šodien, ja valdība nebūtu izlēmusi pelnīt uz valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta rēķina.
Tā laika periodā no 1998.gada līdz 2002.gadam valsts pamatbudžets ar kredītprocentiem aizdeva valsts sociālās apdrošināšanas budžetam 86 miljonus latu, kas veido kopējo parāda summu ap 150 miljoniem latu.
Sākot ar 2003.gadu, valsts sociālās apdrošināšanas speciālais budžets pārpildes rezultātā iegūtos līdzekļus izmanto nevis pensiju palielināšanai, bet gan atmaksā valsts pamatbudžetam parāda summu un kredītprocentus.
2003.gadā šim mērķim izmantoti 18,6 miljoni latu.
2004.gadā pamatparāda segšanai plānots izmantot 21 miljonu latu no valsts pensiju budžeta un vēl 4,1 miljonu latu no šī paša budžeta – kredītprocentu nomaksai.
Tajā pašā laikā Labklājības ministrija ir aprēķinājusi: lai jau šodien palielinātu minimālās pensijas par 15 latiem līdz 60 latiem, būtu nepieciešami papildus 24 miljoni latu. Diemžēl valdība ir noraidījusi priekšlikumu izmantot pensiju budžetam iegūtos papildu līdzekļus pensiju palielināšanai, uzskatot par labāku no pensiju budžeta piedzīt visus parādus ar kredītprocentiem un izmantot tos citiem mērķiem.
Tādas ir pašreizējās labējās valdības patiesās “rūpes” par trūcīgajiem pensionāriem.
Tautas saskaņas partijas frakcija uzskata par neatliekami nepieciešamu pārskatīt valsts pamatbudžeta attiecības ar speciālo pensiju budžetu:
pārtraukt jebkādu kredītprocentu iekasēšanu par finanšu aizdevumu;
dzēst speciālā pensiju budžeta parādu valsts pamatbudžetam un izmantot speciālā pensiju budžeta pārpildes rezultātā iegūtos līdzekļus ne parāda segšanai valsts pamatbudžetam, bet gan “mazo” pensiju palielināšanai un pensiju indeksēšanai.
Tautas saskaņas partijas frakcija ierosina valdībai vistuvākajā laikā veikt attiecīgus valsts 2004.gada budžeta grozījumus.

Tautas saskaņas partijas frakcijas

2004.gada 28.janvārī priekšsēdētāja biedrs A.Klementjevs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!